رمزارزها؛ از کاربردها تا معایب و مزایا

به گزارش بورس نیوز، استفاده گسترده و استقبال عمومی از خرید و فروش ارز دیجیتال، به شکلدهی دنیای آیندهی ما کمک خواهد کرد. بنابراین، نیاز است که تفاوتهای ارزهای دیجیتال با پولهای فیزیکی یا فیات را بررسی کنیم. یکی از تفاوتهای اساسی بین ارزهای دیجیتال و فیات، غیرقابل برگشت بودن تراکنشهای دیجیتال است.
ارز دیجیتال یا رمز ارز، نوعی پول است که به صورت دیجیتال یا مجازی ایجاد میشود و برای مبادله مورد استفاده قرار میگیرد. اصطلاح کریپتوکارنسی (Cryptocurrency) از دو واژه «Crypto» به معنی رمزنگاری و «Currency» به معنی ارز تشکیل شده است. بنابراین، بهترین معادل برای آن واژه «رمزارز» است.
کریپتوکارنسیها تمامی ویژگیهای پولهای رایج را دارا هستند به جز ماهیت فیزیکی. این ارزها از تکنولوژی رمزنگاری برای ایمنسازی و تایید تراکنشها استفاده میکنند. آنها را میتوان به راحتی مانند تراکنشهای بانکی و با محدودیتهای بسیار کمتری انتقال داد، با ارزهای دیگر مبادله کرد، به صورت آنلاین خرید انجام داد و بسیاری کارهای دیگر.
به عبارت دیگر، زمانی که یک تراکنش در شبکه بلاک چین انجام میشود، امکان برگشت آن وجود ندارد؛ مگر اینکه شخص گیرنده بهطور خاص پول را به حساب فرستنده بازگرداند.
بیت کوین
بیت کوین به عنوان اولین ارز دیجیتال به جهان معرفی شد و انقلابی در اقتصاد و امور مالی جهانی به راه انداخت. وقتی بیت کوین شروع به کار کرد، کسی تصور نمیکرد این نوآوری باعث چه تغییراتی خواهد شد. بسیاری در طی این سالها پایان زودرس بیت کوین را پیشبینی کردند، اما نتیجه این شد که پادشاه ارزهای دیجیتال به میدان آمده تا بماند.
بیت کوین (Bitcoin) با نماد BTC، یک پول کاملاً دیجیتال است که بهصورت غیرمتمرکز در بستر بلاک چین بیت کوین وجود دارد. انتشار، انتقال و تمامی تراکنشهای بیت کوین بهصورت غیرمتمرکز در همان بلاک چین انجام و ثبت میشود. بلاک چین بیت کوین مانند دفترکل بانک عمل میکند، اما به شکل غیرمتمرکز و شفاف که هر فردی میتواند نسخهای از آن را داشته باشد.
به بیان ساده، بیت کوین یک نوع پول الکترونیکی است که هیچ نهاد واسطی در انتشار، انتقال و مدیریت آن دخالت ندارد و کنترل آن در دستان مردم است. با ظهور بیت کوین، رؤیای دیرینه پول کاملاً دیجیتال محقق شد و جهان را در آستانه انقلاب مالی قرار داد. امروز، این ارز دیجیتال چنان شهرتی به دست آورده که همه در مورد آن صحبت میکنند و میخواهند بدانند بیت کوین چیست.
اتریوم
(Ethereum) یک شبکه غیرمتمرکز است که با استفاده از تکنولوژی بلاکچین به اجرای برنامهها و پردازش تراکنشها میپردازد. اتریوم دارای ارز دیجیتال بومی خود با نام اتر (ETH) است؛ رمزارز اتر به طور عمده برای تامین امنیت شبکه و پرداخت کارمزد استفاده میشود. پروتکلهای اتریوم متنباز هستند؛ به این معنی که هر فردی میتواند با نوشتن قراردادهای هوشمند (Smart Contract)، برنامههایی با نام برنامه غیرمتمرکز (Decentralized Application) ایجاد کند. قرارداد هوشمند و برنامه غیرمتمرکز دو مفهومی هستند که با ظهور اتریوم وارد دنیای بلاکچین شدند.
به بیان ساده، قرارداد هوشمند کدهای برنامهنویسیشدهای هستند که به صورت خودکار عملیات خاصی را انجام میدهند. برنامه غیرمتمرکز نیز به اپلیکیشنهایی گفته میشود که در بستر بلاکچین ساخته شدهاند و از این قراردادهای هوشمند برای اجرای دستورالعملهای خود استفاده میکنند.
ریپل
از میان صدها رمزارز موجود در بازار، ریپل (Ripple) یکی از رمزارزهای پرطرفدار است که به دلیل کاربردهای منحصربهفرد، سرعت بالای شبکه و تایید سریع تراکنشها، توانسته تحول بزرگی در سیستمهای پرداخت بینالمللی ایجاد کند. ریپل یکی از پروژههای برجسته در صنعت فناوری مالی است که در سال ۲۰۱۲ با هدف ایجاد انقلابی در سیستمهای پرداخت جهانی به معرفی درآمد. بر خلاف بسیاری از رمزارزها که تمرکز اصلیشان بر غیرمتمرکزسازی کامل است، ریپل به دنبال همکاری با بانکها و مؤسسات مالی است.
این پروژه در تلاش است تا مشکلات موجود در سیستمهای بانکی سنتی، مانند تاخیر در تراکنشهای بینالمللی، کارمزدهای بالا و شفافیت محدود را با استفاده از فناوری بلاک چین حل کند.
کاردانو
کاردانو (Cardano) یکی از بزرگترین ارزهای دیجیتال از نظر ارزش بازار است و در بین ۱۰ رتبه برتر قرار دارد. این رمزارز به منظور تبدیل شدن به یک پلتفرم بلاکچین انعطافپذیر، پایدار و مقیاسپذیر طراحی شده است که بستری مناسب برای اجرای قراردادهای هوشمند فراهم میکند. قراردادهای هوشمند این امکان را به وجود میآورند تا طیف گستردهای از اپلیکیشنهای مالی غیرمتمرکز، توکنهای دیجیتال جدید، بازیها و سایر موارد توسعه یابند.
کاردانو در واقع نسل بعدی ایده اتریوم محسوب میشود و میتوان از آن برای ذخیره ارزش، ارسال و دریافت وجوه و همچنین برای استیکینگ و پرداخت کارمزد تراکنشها در شبکه کاردانو استفاده کرد.
کاردانو (Cardano) یک بلاکچین عمومی، غیرمتمرکز و متنباز است. این بلاکچین امکان اجرای قراردادهای هوشمند را فراهم میکند؛ اما به لطف معماری چندلایه و مکانیسم اجماع اثبات سهام اختصاصی خود با نام اوروبوروس (Ouroboros)، بسیار مقیاسپذیرتر و سازگارتر از اتریوم است. اگر بیت کوین نسل اول و اتریوم نسل دوم بلاکچینها باشند، کاردانو خود را نسل سوم بلاکچینها معرفی میکند.
لایت کوین
شاید این روزها دیگر تب و تاب پیرامون این پروژه مثل قبل زیادی نیست، اما همچنان یک پروژه قوی از نظر کاربرد به حساب میآید. جالب است بدانید که LTC یکی از سخت جانترین ارزهای بازار هم هست و در بین ارزهایی مثل اتریوم و پولکادات و سولانا هنوز هم فراموشنشده نیست. با ما همراه باشید تا ببینیم لایت کوین چیست و چطور به این جایگاه رسیده است.
لایت کوین (Litecoin) با نماد LTC و Ł یک آلت کوین، یک پول دیجیتال غیرمتمرکز و یکی از فورکهای بیت کوین است که در اکتبر سال ۲۰۱۱ روی بلاک چین خودش عرضه شد. چارلی لی (Charlie Lee)، از مهندسان سابق گوگل، این ارز دیجیتال را ساخته است. لایت کوین بسیار شبیه بیت کوین و با هدف انجام تراکنشهای روزمره و سریع و ارزان ساخته شده است.
این ارز دیجیتال از الگوریتم اسکریپت (Scrypt) برای تولید بلاکهای جدید استفاده میکند و یک ارز مبتنی بر اثبات کار (Proof of Work) است. لوگوی نقرهای رنگ لایت کوین و شباهتش با BTC، بهعنوان طلای دیجیتال، و همچنین قدیمیبودن این ارز دیجیتال باعث شده تا در بین جامعه کریپتو به نقره دیجیتال مشهور باشد.
توکن اختصاصی شبکه ریپل که با نماد XRP شناخته میشود، به عنوان واسطهای برای تسریع تراکنشها و کاهش هزینهها عمل میکند. برخلاف بیتکوین که هدف اصلی آن تبدیلشدن به پول دیجیتال یا ابزاری برای ذخیره ارزش است، ریپل بر افزایش کارآمدی سیستمهای پرداخت موجود تمرکز دارد. این تفاوت باعث شده تا ریپل به جای رقابت با سیستمهای مالی سنتی، آنها را تقویت کند و برای بانکها و شرکتهای مالی جذاب باشد.
دوج کوین
دوج کوین (Dogecoin) ارز دیجیتالی است که ابتدا به عنوان یک شوخی ایجاد شد. دوج کوین (با نماد DOGE و نماد Ɖ) یک ارز دیجیتال و شبکه بلاک چینی است که توسط جکسون پالمر و بیلی مارکوس ساخته شده و از ابتدا فقط با هدف سرگرمی ایجاد شده بود. به دوج کوین به عنوان اولین میم کوین دنیای کریپتو اشاره میشود. این ارز دیجیتال جذاب نام و لوگوی خود را از سگ نژاد شیبا اینو (Shiba Inu)، که یک نژاد ژاپنی و همچنین یک میم اینترنتی است، گرفته بود. البته نقش اصلی دوج کوین به عنوان پول مجازی شبکههای اجتماعی و پرداخت پاداش بود.
ایلان ماسک، میلیاردر نابغه و بنیانگذار شرکتهایی نظیر تسلا و اسپیسایکس، نقش مهمی در افزایش محبوبیت دوج کوین داشته است. او با انتشار توییتها و اظهارنظرهای مثبت درباره این ارز دیجیتال، توجه میلیونها نفر را به آن جلب کرده است.
ماسک اولین بار در سال ۲۰۱۹ در توییتی از دوج کوین به عنوان ارز دیجیتال مورد علاقه خود یاد کرد. از آن زمان، او بارها از این توکن حمایت کرده و حتی خود را «DogeFather» یا پدر دوج نامیده است.
مزایا و معایب سرمایه گذاری در رمزارزها
شفافیت بیت کوین و رمزارزها
شفافیت یکی از ویژگیهایی است که برای بررسی و ارزیابی یک موضوع به آن نیاز داریم. تا زمانی که در یک تیم نباشید، درک تمامی جنبههای یک موضوع دشوار است. بسیاری از رمزارزها نسبت به تعهدات خود شفاف عمل میکنند. اکثر آنها توضیحات، اطلاعات و سایر مطالب مربوطه را در یک طرح اولیه که سندی طولانی پیرامون کلیات پروژه و تکنولوژی آن است، ارائه میکنند. این اطلاعات معمولاً شامل نقشه راه، اعضای تیم و اغلب اوقات کد آنها میشود. این کدها به منظور نمایش عمومی معمولاً بر روی وبسایت Github قابل دسترسی هستند.
بازده بالقوه بالا
هر روزه داستانهای زیادی از کسب درآمد افراد توسط رمزارزها شنیده میشود. اگر بخواهیم آن را به عنوان یک چشمانداز بلندمدت بررسی کنیم، باید بگوییم که اگر شما مبلغ هزار دلار را در سال ۲۰۱۳ در بیت کوین سرمایهگذاری میکردید، دارایی شما امروز به میزان ۴۰۰ هزار دلار ارزش داشت. تعدادی از کوینهای جایگزین (آلتکوین) که به جمع ۱۰ توکن برتر بازار سرمایه راه پیدا کردهاند، در ماههای اخیر بیش از ۱۰۰۰ درصد افزایش قیمت را تجربه کردهاند.
سیال بودن
زمانی که شما در داراییهایی همانند یک استارتآپ سرمایهگذاری میکنید، ممکن است پولهای شما برای چند سال قفل شود. در این شرایط، تا زمانی که کسی سهام شما را خریداری نکند یا شرکت به نتیجه نرسد و عمومی نشود، شما در این وضعیت گیر کردهاید. اما در صورتی که در رمزارزها سرمایهگذاری کنید، سرمایه شما همیشه در جریان خواهد بود.
شما با استفاده از رمزارزها میتوانید خرید و فروش را در هر لحظه و به سرعت انجام دهید. بازار در هفت روز هفته و در کلیه ساعات شبانهروز دایر است. خرید و فروش عموماً با سرعت بالا انجام میشوند، به همین دلیل در مواقعی که بازار دارای نوسانات است، میتوانید به سرعت به آن واکنش نشان دهید.
مشکلات فنی رمزارزها
زمانی که مردم به سمت سرمایهگذاری در رمزارزها میروند، سختترین مسئله برای آنها درک حقیقت دیجیتالی بودن آن است. شما میتوانید هر سرمایهای را به منابع قابل لمس تبدیل کنید، اما حقیقت این است که بیت کوین ذاتاً دیجیتال است و قابل لمس نیست. به دلیل دیجیتالی بودن این داراییها، معمولاً با مشکلات فنی مواجه میشوید.
تیمهای بدون تجربه کافی
هر رمزارز اساساً یک محصول استارتآپی برای حل یک مشکل جدی است. رمزارزها موضوعی کاملاً جدید و نو هستند. در فضای رمزارزها، تیمهای کمتجربه زیادی وجود دارند که در مقایسه با افراد با تجربه و دانش گسترده، کمبود دارند. درست مانند استارتآپها، اگر یک تیم به درستی مدیریت نشود، ممکن است تمام پروژه با شکست مواجه شود.
امنیت
یکی از بزرگترین معایب رمزارزها، موضوع امنیت آنها است. صرافیهای زیادی تا به حال هک شدهاند و میلیونها دلار دارایی دیجیتال از بین رفته است. کسانی که کوینهای خود را در آن صرافیها نگهداری کردهاند، تقریباً همه چیز خود را از دست دادهاند.
نتیجهگیری
سرمایهگذاری در بیت کوین و رمزارزها بسیار پرخطر است. بازارها بسیار کمثبات و پرنوسان هستند و این تکنولوژی بسیار جوان است. با این حال، این بازارها هنوز یک فرصت عالی برای علاقهمندان به سرمایهگذاری محسوب میشوند. پیشنهاد میکنیم که با رمزارزها همانند سایر سرمایهگذاریها رفتار کنید.



