آماده طلای ۱۳ میلیون تومانی تا پایان سال ۱۴۰۴ باشید!

به گزارش بورس نیوز، طلای ۱۸ عیار ممکن است تا پایان سال ۱۴۰۴ به ۱۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان برسد؛ چرا که بانکهای مرکزی جهان به صورت سنگین انباشت میکنند، سختی استخراج افزایش یافته و تنشها احتمالا تشدید خواهد شد.
۱۴۰۳، اصلا سال خوبی برای ما ایرانیان نبود؛ از یک طرف تنشهای نظامی در منطقه و از طرف دیگر، تورم افسارگسیخته و اوضاع نابسامان اقتصاد کشور منجر به فقر، بیکاری، ورشکستگی و رانت و فساد هر چه بیشتر شد. سکهای که در سال ۱۳۹۲ فقط ۱ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان قیمت داشت، اکنون به ۱۰۰ میلیون تومان رسیده است. با استراتژیای که ترامپ در پیش گرفته (جنگ تعرفهای و تهدیدات نظامی) به نظر میرسد سال ۱۴۰۴ کمی سختتر خواهد بود و تنشها ممکن است به اوج خود برسد! اگر تنشها اقتصادی باشد که روند صعودی دلار و طلا ادامه خواهد داشت، اما در صورت تنش نظامی، قیمتها با فشار زیادی میتواند افزایش داشته باشد که اوضاع اقتصادی و معیشت را بیش از پیش سخت خواهد کرد.
ریزشهای چند روزه، فرصت خرید پلهای طلا
در سال ۱۴۰۴ ارزش واقعی دلار آزاد ۱۳۰ هزار تومان برآورد میشود که با حباب حداکثر ۲۰ درصد با فرض تشدید تنش ها، هدف ۱۵۶ هزار تومان را دنبال خواهد کرد که در صورت رسیدن اونس طلا به ۳۳۰۰ دلار، باید خود را آماده طلای ۱۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان کنیم! در تجزیه و تحلیل ها، حباب طلای ۱۸ عیار به صورت میانگین سالانه ۳ درصد و هدف اونس هم با فرض تشدید تنشها لحاظ شده است. در صورت کاهش تنش ها، محدوده ۱۲ میلیون تومان میتواند هدف نهایی این فلز گران بها باشد؛ اما در غیر اینصورت، جنگ و تحریم، طلای ۱۸ عیار را میتواند به ۱۲.۸ میلیون تومان تا پایان ۱۴۰۴ برساند! باید خاطر نشان کرد که تحلیلها با حساسیت و به صورت جامع انجام شده است، اما صرفا دید سرمایه گذاری شما را وسعت میبخشد و هیچگونه قطعیتی در کار نیست؛ لذا بررسیهای ثانویه نیز، انجام گردد.
قیمت طلای ۱۸ عیار در سه ماهه اول ۱۴۰۴ ممکن است به دلیل حباب ۷ درصدی که دارد، وارد فاز رکود و انباشت شود که در ریزشها میتوان به صورت پلهای سرمایه گذاری کرد. اگر بخواهیم همه دیتاها را کنار هم گذاشته و یک نقشه راه برای امسال ترسیم کنیم، کوارتر اول و دوم امسال، طلای ۱۸ عیار کمی به دلیل رشد فزایندهای که داشت، کمی استراحت خواهد کرد و اگر جنگ یا هر حادثه خاورمیانهای رخ ندهد، میتوان انتظار رشد ۵۰ درصدی را داشت و در صورت تشدید تنشها، افزایش ۹۰ درصدی قیمت دور از ذهن نخواهد بود! اوسیلاتور rsi در محدوده اشباع خرید ۸۰ واحدی و زیر مقاومت سنگین قرار دارد که نشان میدهد قیمت طلا بیش از اندازه رشد کرده و در سال ۱۴۰۴ نیاز به کمی اصلاح برای تخلیه حباب دارد.
کاهش تولید جهانی طلا و افزایش تنشها
مقدار استخراج طلای جهان از ۳۶۴۴ تن در سال ۲۰۲۳ به ۳۳۰۰ تن در سال ۲۰۲۴ رسیده و هزینه استخراج نیز، از ۱۵۴۵ دلار به ۱۲۳۹ دلار کاهش پیدا کرده که سختی استخراج را نشان میدهد. هش ریت طلا به شدت افزایش یافته و کاهش عرضه منجر به افزایش قیمت اونس جهانی شده است؛ البته این افزایش قیمت فقط به دلیل سختی استخراج نیست، بلکه اقتصاد کلان و تنشهای نظامی بین کشورها بیشترین تاثیر را گذاشتند. در سال ۲۰۲۴ تقریبا ۲۸۴ میلیارد دلار طبق محاسبات، اونس طلا روانه بازار جهانی شده است که ۵۱ درصد از آن را بهای تمام شده تولید (نیروی کار، مواد، انرژی، مالیات و حق امتیاز) شامل میشود و این ضریب نسبت به سالهای گذشته کاهش پیدا کرده است.
با توجه به سطوح PRZ فیبوناچی تکنیکال و ATH سیکلهای مختلف به نظر میرسد هدف قیمت اونس طلا تا پایان سال ۱۴۰۴ در حالت عادی حدودا ۳۱۰۰ دلار و در صورت تشدید تنشها ۳۳۰۰ دلار باشد. اگر جنگی صورت نگیرد، احتمال دارد اونس امسال را با قیمت تعادلی ۲۷۰۰ دلار پشت سر بگذارد و ۳۱۰۰ دلار آخرین مقاومت سال ۱۴۰۴ باشد. افزایش هزینه ماینینگ، انباشت سنگین بانکهای مرکزی جهان و کاهش مقدار تولید در سال ۲۰۲۴ را می توان یکی از دلایل رشد قیمت اونس در نظر گرفت. کاهش تورم آمریکا از ۴.۱ به ۲.۹ درصد، افزایش ذخایر طلای هفت کشور برتر و سیاستهای تهدیدآمیز ترامپ سیگنال رشد قیمت اونس طلا را در بازه بلندمدت می دهد!
طلا، بهترین سپر سرمایه در برابر تورم
بازارهای طلا سال ۱۴۰۳ را طوفانی پشت سر گذاشتند؛ به طوری که طلای ۱۸ عیار به میزان ۱۴۴ درصد، تمام سکه ۱۲۸ درصد، نیم سکه ۱۳۸ درصد و ربع سکه ۱۰۳ درصد رشد قیمت را تجربه کرد. در واقع با توجه به بازده یک ساله بازارهای موازی به نظر میرسد طلا بیشترین سود را نصیب سرمایه گذاران خود کرد؛ سودی که مازاد و فراتر از حفظ ارزش پول بود! اگر نرخ واقعی تورم در سال ۱۴۰۳ را بیش از ۵۰ درصد و هزینه فرصتهای از دست رفته هم ۳۰ درصد در نظر بگیریم، طلا به صورت میانگین ۵۰ درصد سود اضافه داشته است. طلای ۱۸ عیار بازده فوق العادهای را در سال گذشته به ثبت رساند که یکی از دلایل آن میتواند حباب کمتر باشد و پس از آن، نیم سکه به دلیل قیمت نسبتا متعادل تر، عملکرد بسیار خوبی را از خود نشان داد.
هادی بهرامی _ پژوهشگر بازار سرمایه



