ولیز و یک ضرر استثنایی ۹۷ درصدی!

بورس نیوز:
لیزینگ ایران هم از آن داستانهای غریب بورس ماست که همچنان دست از ریزش برنمیدارد و یکی از بیشترین افت قیمتها در بین کل نمادهای بورسی را به خود اختصاص داده است. افتی که همچنان دست از سر سهامداران برنمیدارد و قیمت سهم همچنان در حال فتح کفهای جدید است. هم اکنون قیمت سهم به قیمتهای بهمن ۹۹ رسیده است.
قیمت سهم از تاریخ ۲۳ فروردین ۹۹ روند نزولی به خود گرفته است و این روند بعد ۵ سال همچنان ادامه دارد و میزان افت آن به ۸۰ درصد رسیده است. اما در تاریخ ۲۳ فروردین ۹۹ قیمت سهم برابر با ۵۷۵ تومان و قیمت دلار برابر ۱۵۷۰۰ تومان بوده است. یعنی هر سهم ۳.۶ سنت. در حال حاضر قیمت هر سهم برابر با ۱۱۵ تومان است و هر دلار برابر با ۱۰۴۷۰۰ تومان. یعنی هر سهم ۰.۱ سنت! به عبارت دیگر ارزش دلاری سهم از سقف ۹۹ تا کنون ۹۷ درصد ریزش کرده است و یک ضرر دلاری ۹۷ درصدی را به سهامداران وارد کرده است.
طبق معمول هم این که چه کسی در سال ۹۹ قیمت سهم را ۳۵ برابر کرد و سپس آن را رها کرد تا سهامداران خرد را درگیر چنین ضرری کند نامشخص است و هیچ کس بابت این فاجعه تمام عیار مورد بازخواست قرار نگرفت. مانند بسیاری از سهمهای حبابی دیگر هم پشت آن رشد عجیب هم هیچ منطق بنیادی وجود نداشت.
شرکت در سالهای ۹۷ و ۹۸ و ۹۹ و ۱۴۰۰ به طور کلی زیان ده بود! یعنی دقیقا زمانی که سفته بازان قیمت سهم را ۳۵ برابر کردند، شرکت در حالت زیان دهی قرار داشت. اتفاقی که باعث شد عملکرد خوب شرکت و جبران زیانهای قبلی نیز نتواند خود را در قیمت سهم نمایش دهد. شرکت از P/E منفی در سال ۱۴۰۱ خارج شد ولی رشد بی رویه قبلی مانع نمود بیرونی این اتفاق شد.
رخدادهای این چنینی باعث ناامیدی سهامداران و کاهش شدید کارآیی بازار سرمایه میشود. جملاتی مانند (بورس ایران تحلیل پذیر نیست)، (تحلیل بنیادی به درد نمیخوره)، (بورس ایران فقط رانت است و تحلیل در آن کاربرد ندارد) و ... همگی نتیجه این گونه رخدادها هستند. سهم زیان ده صعودی است و سهم سودده نزولی! سازمان بورس، شرکت بورس، شرکت فرابورس، باید با قدرت در برابر چنین رخدادهایی مقاومت کنند و مانع تکرار مجدد این گونه اتفاقات شوند.
اما ولیز در سالهای اخیر عملکرد ضعیف سالهای قبل خود را جبران کرده است و به سوددهی مقبولی رسیده است. اگر به صورت فصلی به سهم نگاه کنیم به جدول زیر میرسیم:
شرکت از زمستان ۱۴۰۱ با درآمد حاصل از سرمایه گذاریها بالاخره به سوددهی رسید و از اوضاع رقت بار قبلی نجات پیدا کرد و روند سودسازی خود را ادامه داد. اگر چه در تابستان ۱۴۰۳ زیان اندکی ساخت، اما در پاییز آن را جبران کرد. اما نکتهای که در شرکت در ذوق سهامداران و تحلیلگران میزند این است که روند سودسازی شیب صعودی ندارد و نزولی است.
یعنی علیرغم تمام افزایش قیمتها و تورم و ... شرکت نتوانسته است روند سودسازی خود را صعودی نگه دارد و اگر چه P/E سهم به عدد نازل ۵ رسیده است، اما نگرانی از سودسازی آتی سهم، باعث شده است که فعالان بازار به آینده سهم چندان امیدوار نباشند و فشار فروش بر سهم و افت ادامه دار آن نیز به همین دلیل است.
امیدواریم در ادامه برای بلوغ و رشد بازار سرمایه از رخ دادن چنین اتفاقاتی جلوگیری شود تا بازار به سمت کارآیی حرکت کند.
فرید عباسی - کارشناس بازار سرمایه



