بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
شنبه ۰۶ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۰:۰۹

دلایل تغییر مسیر دلار و بازار مسکن چیست؟

دلایل تغییر مسیر دلار و بازار مسکن چیست؟
تاثیر افت قیمت دلار و سقوط پی‌در‌پی سنگر‌های بازار ارز ظرف هفته‌های اخیر، به‌وضوح در بازار خودرو و موبایل نمایان شده اما آمارهای رسمی و غیررسمی از روندی متفاوت در حوزه مسکن حکایت دارد
کد خبر : ۲۹۳۷۰۱
نویسنده :
مینا علیزاده

به گزارش بورس‌نیوز، نرخ تورم مسکن در فروردین ماه سال جاری بر اساس آمارهای رسمی به میزان ۲.۵ درصد افزایش یافته است. 

افزایش هزینه‌های مسکن در فروردینی که شاهد بالاترین تورم به واسطه افزایش قیمت‌های حمل‌ونقل و خوراکی‌ها بودیم، چندان غیرمنتظره نیست. اما جدایی قیمت دلار از بازار مسکن می‌تواند در آستانه فصل گرما چالشی تازه برای مستاجران و خریداران خانه ایجاد کند. تأثیر کاهش قیمت دلار و نوسانات مکرر بازار ارز در هفته‌های اخیر به وضوح در بازار خودرو و موبایل مشاهده شده، اما آمارهای رسمی و غیررسمی نشان‌دهنده روندی متفاوت در حوزه مسکن است. مالکان معمولا با استناد به نرخ تورم، اجاره‌ها را افزایش می‌دهند و فروشندگان نیز به دلیل عواملی مانند افزایش هزینه‌های ساخت و ساز، از قیمت‌های قبلی خود پایین نمی‌آیند.

قیمت مسکن در تهران به طور رسمی قابل دسترسی است. بانک مرکزی به صورت ماهانه گزارشی تحت عنوان تحولات بازار مسکن تهران منتشر می‌کند، اما این گزارش از تیرماه ۱۴۰۳ به روز نشده است. بانک مرکزی دلیل این عدم به‌روزرسانی را عدم دسترسی به داده‌های خام سامانه املاک و مستغلات عنوان می‌کند و به همین دلیل، اطلاعات دقیقی از قیمت‌های آپارتمان در پایتخت در دسترس نیست. در غیاب گزارش‌های رسمی، تنها آمارهای غیررسمی موجود است. در ماه‌های اخیر، سایت‌ها و منابع متعددی با رصد قیمت‌های پیشنهادی فروشندگان، ارقام مختلفی را در بازار مسکن به اشتراک گذاشته‌اند که همگی نشان‌دهنده ادامه روند صعودی قیمت‌ها هستند.

برای مثال، یکی از این داده‌های غیررسمی نشان می‌دهد که متوسط قیمت مسکن در تهران به حدود متری ۱۱۷ میلیون تومان رسیده است که تقریبا ۳۰ درصد بیشتر از آخرین آمار رسمی بانک مرکزی است. 

نکته‌ای که در این آمارها قابل توجه است، بی‌توجهی قیمت‌های پیشنهادی فروشندگان نسبت به کاهش قیمت دلار است. اگر اخبار اقتصادی را دنبال کرده باشید، احتمالاً متوجه شده‌اید که در کنار افت قیمت‌ها در بازار ارز و طلا، قیمت‌ها در بازارهایی مانند موبایل و خودرو نیز کاهش یافته، اما در بازار مسکن این روند مشاهده نمی‌شود.

 

تفاوت بازار خودرو و مسکن در چیست؟

 

کاهش قیمت دلار در هفته‌های اخیر به وضوح در بازار خودرو و حتی موبایل تأثیر گذاشته است. در فروردین ماه، با کاهش ۲۵ هزار تومانی قیمت دلار، بیشترین کاهش قیمت‌ها در بازار خودرو مربوط به مدل‌های وارداتی بوده است و قیمت برخی از خودروهای وارداتی تا ۲۰۰ میلیون تومان کاهش یافته است.

تأثیر کاهش قیمت خودروهای وارداتی تنها ناشی از نوسانات اخیر دلار نیست، بلکه شاهد کاهش قیمت مدل‌های داخلی نیز هستیم. در عین حال، در بازارهایی مانند موبایل، قیمت‌ها نسبت به اوایل فروردین کاهش یافته، اما مقاومت فروشندگان و مالکان در بازار مسکن ممکن است از زوایای مختلف قابل ارزیابی باشد.

قیمت مسکن و هزینه‌های اجاره، تفاوت زیادی با بازارهایی نظیر خودرو و موبایل دارند. بسیاری از مالکان هنگام افزایش اجاره‌ها، علاوه بر قیمت دلار، به عواملی همچون نرخ تورم نیز توجه می‌کنند. 

در حال حاضر، مرکز آمار ایران نرخ تورم فروردین را حدود ۳۹ درصد اعلام کرده و تورم مسکن را نزدیک به ۳۸ درصد برآورد کرده است. به زبان ساده، هزینه‌های مسکن در فروردین امسال ۳۸ درصد بیشتر از فروردین سال گذشته بوده است.

قیمت مسکن، مانند سایر بازارها، تحت تأثیر نرخ دلار و تحولات بازار ارز قرار دارد، اما در تعیین قیمت نهایی، عوامل دیگری نظیر قیمت مصالح و دستمزد کارگران نیز مؤثر هستند. این موارد نشان‌دهنده تفاوت چشمگیر بازار مسکن با دیگر بازارها است.

 

 

انتهای پیام/

اشتراک گذاری :
ارسال نظر