یکی از شاخص های بورسی قابل معامله شد/ سه جذابیت صندوق های شاخصی
در حالی که فعالان بازار سهام از هفتم بهمن ماه جاری شاهد آغاز پذیره نویسی بزرگ نخستین صندوق شاخصی قابل معامله در بورس تهران هستند،یک کارشناس خبره بازار سرمایه به تشریح مزایای این صندوق ها و چشم انداز فعالیت صندوق های شاخصی قابل معامله در ایران با توجه به تجربه بین المللی پرداخت.
به گزارش بورس نیوز رامین ربیعی، مدیر عاملشرکت سرمایه گذاری توسعه صنعتی ایران، در گفت و گو با خبرنگاران گفت:ETFهای شاخصیدر واقع سبدی از سهام با ترکیب و وزن مشابه شاخص هستند که به لحاظ سود و زیان، عملکردی همسان با عملکرد شاخص دارند. در این نوع از صندوقها، نقش مدیریت «غیرفعال» است و تنها در راستای انطباق ترکیب سبد با شاخص، معاملات انجام می شود. در بازارهای مالی بین المللی، معمولا هر وقت از واژهETFاستفاده می شود منظور صندوق های شاخصی است و به ندرت به صندوقهای با مدیریت فعال،عنوانETFاطلاق می شود. با وجود محبوبیت بالای این ابزار مالی در جهان و وجود تقاضا برای آن در ایران، تاکنون امکان این نوع سرمایه گذاری در داخل کشور وجود نداشت.
وی سه ویژگی ریسک کمتر، بازدهی بیشتر و هزینه کمتر را سه امتیاز اصلیETFفیروزه بر شمرد و تصریح کرد: ترکیب سبد صندوق شاخصی فیروزه دقیقا مطابق با شاخص 30 شرکت بزرگ بورس تهران خواهد بود که به علت تنوع بالای صنایع آن، ریسک کمتری را در سرمایه گذاری داراست.
مدیر بزرگترین صندوق سرمایه گذاری خارجی در بورس تهران با بیان این که صندوق های سرمایه گذاری شاخصی در جهان بسیار محبوب هستند، دلایل اقبال خارجی ها به این ابزارهای مالی را این گونه تشریح کرد: بازدهی صندوق های شاخصی در سطح جهان از 70 درصد صندوق های با مدیریت فعال (مانند صندوق های مشترک فعال در بورس تهران) بهتر است. یعنی مدیریت فعال مدیران سرمایه گذاری در صندوق ها تنها در 30 درصد موارد بازدهی بهتر از شاخص در بلند مدت به همراه دارد که تاریخچه فعالیت صندوق ها در بورس تهران نیز بیانگر تجربه ای مشابه است. وی افزود: فاصله بازدهی صندوقهای شاخصی در دنیا از شاخص مورد پیگیری، به طور متوسط کمتر از نیم درصد است و امید است نتیجهای مشابه در مورد صندوق فیروزه در ایران کسب شود.
او جذابیت سوم صندوق شاخصی را هزینه پایین تر کارمزد مدیریت این صندوق نسبت به سایر صندوق های سرمایه گذاری دانست.
رامین ربیعی در پایان اظهاراتش گفت: با توجه به این ویژگی ها، صندوق شاخصی فرصتی برای سرمایه گذاران غیرحرفه ای در بازار سهام ایران را بدون پذیرش ریسک صنایع خاص فراهم می کند و از این منظر، امکان ورود به بورس تهران با ریسک کمتر، بازدهی بالاتر و هزینه کمتر را برای سرمایه گذاران داخلی و خارجی فراهم می کند.
گفتنی است، صندوق سرمایه گذاری شاخص 30 شرکت بزرگ فیروزه اولین صندوق شاخصی قابل معامله در بورس تهران است که شرکت کارگزاری فیروزه آسیا در زمستان سال 1393 و با حداقل سرمایه 100 میلیارد ریال و حداکثر سرمایه 500 میلیارد ریال با همکاری شرکت سرمایه گذاری توسعه صنعتی ایران (سهامی عام) تاسیس کرده و پذیره نویسی آن از هفتم بهمن ماه جاریاز طریق کارگزاری فیروزه آسیاآغاز می شود.
مجید پورنعمت در گفت و گو با سنا، درباره این صندوق توضیح داد: صندوق سرمایه گذاری شاخص 30 شرکت بزرگ فیروزه اولین صندوق شاخصی قابل معامله در بورس تهران است که شرکت کارگزاری فیروزه آسیا در زمستان امسال و با حداقل سرمایه 100 میلیارد ریال و حداکثر سرمایه 500 میلیارد ریال با همکاری شرکت سرمایه گذاری توسعه صنعتی ایران (سهامی عام) تاسیس کرده و پذیره نویسی آن از هفتم بهمن ماه جاری آغاز می شود.
وی افزود: صندوقهای سرمایهگذاری شاخصی در واقع نوعی از صندوقهای سرمایهگذاری هستند که در آن مدیران صندوق در تلاشند تا سبدی از اوراق بهادار با ترکیب و اوزان متناسب با یک شاخص مبنا را تشکیل دهند تا بر این اساس عملکردی مشابه با عملکرد شاخص داشته باشند. بنابراین در این نوع از صندوقها نقش مدیریت یک نقش غیرفعال است و تنها در راستای انطباق ترکیب و وزن اوراق موجود در سبد با شاخص مبنامی بایست مسئولیت خود را انجام دهد.
چرا 30 شرکت بزرگ؟
وی در برابر این سوال که هدف از تشکیل این صندوق چیست،پاسخ داد: هدف از تشکیل صندوق سرمایه گذاری شاخص 30 شرکت بزرگ فیروزه ، پیروی از شاخص 30 شرکت بزرگ، جمعآوری سرمایه از سرمایهگذاران و تشکیل سبدی متنوع از دارایی هاست، به طوری که بازدهی صندوق قبل از کسر هزینه های صندوق، از متوسط بازدهی شاخص 30 شرکت بزرگ بیشتر باشد.البته رویه این صندوق بهگونهای طراحی شده است که محدودیتهای موجود در تعریف شاخص (از قبیل سود نقدی و توقف نمادها) را در نظر میگیرد و بنابراین نگرانی سرمایهگذاران در این بخش کاملا دیده شده است.
پورنعمت در پاسخ به پرسشی دیگر مبنی بر این که ملاک انتخاب شرکت ها در این شاخص چگونه است، توضیح داد: شاخص 30 شرکت بزرگ برای نشان دادن روند کلی معاملات شرکت های بزرگ در بورس تهران طراحی شده است و سهام 30 شرکت که از میان 100 شرکت بزرگ دارای ارزش معاملات بالا انتخاب می شود را در بر می گیرد. این شاخص، عملکرد سهام شرکت های پذیرفته شده در بازار اول و دوم بورس اوراق بهادار تهران را نشان می دهد.
مدیر صندوق شاخصی فیروزه ادامه داد: فهرست 30 شرکت بزرگ، توسط شرکت بورس در دوره های زمانی سه ماهه مورد بازبینی قرار می گیرد و دوره بازبینی سبد سهام این صندوق، مطابق اعلام فهرست جدید 30 شرکت بزرگ توسط شرکت بورس اوراق بهادار تهران خواهد بود. افزون بر این، ترکیب سهام در صندوق شاخصی، بر اساس استراتژی غیرفعال(passive)اداره می شود، لذا ماهیتاٌ نیازی به بازبینی فعال و روزانه ندارد، بلکه در دوره های اعلام فهرست جدید 30 شرکت بزرگ از طرف شرکت بورس اوراق بهادار تهران، بازبینی در سهام انتخابی و وزن آن ها صورت می گیرد.
این کارگزار بورس اوراق بهادار ارکان نخستین صندوق شاخصی قابل معاملهبورس تهران را این گونه معرفی کرد: مدیر این صندوق شرکت کارگزاری فیروزه آسیا بوده ، شرکت مشاور سرمایه گذاری معیار نیز به عنوان متولی این صندوق انتخاب شده و موسسه حسابرسی بیات رایان هم حسابرس آن به شمار می رود، همچنین شرکت تامین سرمایه نوین نیز بازارگردانی این صندوق را برعهده گرفته است.
مزایای صندوق های شاخصی
وی در بیان مزایای صندوق های شاخصی در مقایسه با صندوق های با مدیریت فعال گفت: در اختیار داشتن سبدی از سهامبسیارمتنوع که منجر به کاهش ریسک و افزایش بازدهی میشود، هزینه های عملیاتی و معاملاتی کمتر از مهمترین مزایای این نهاد مالی نوین است، ضمن این که صندوقهای شاخصی به سرمایه گذار کمک میکنند تا تنها عملکرد شاخص را تعقیب کنند؛در حالی که در سایر صندوقها ریسک انتخاب سهم غیر مناسب از طرف مدیر وجود دارد. ضمن این که وقتی کسی در یک صندوق شاخصی سرمایهگذاری میکند آگاهی کامل از بازدهی سرمایه خود دارد.
پورنعمت با بیان این که تجربه بینالمللی نشان میدهد میانگین بازدهی صندوقهای شاخصی از میانگین بازدهی سایر صندوقها بالاتر است، در بیان دیگر مزایای صندوق های شاخصی گفت: در این نوع از صندوق ها سرمایه گذار نیازی برای نظارت برعملکرد مدیران صندوق ندارد.
وی در پایان دوره پذیره نویسی صندوق را از هفتم لغایت بیست و یکم بهمن ماه سال جاری از طریق کارگزاری های بورس اوراق بهادار عنوان کرد و گفت: سایر اطلاعات نخستین صندوق شاخصی در تارنمایiranetf.comقابل مشاهده است.
برادر گرامی : در بورسی که بعلت نداشتن عمق کافی همه سمام در یک جهت حرکت میکنند پرتفوی و صندوق شاخصی و ای تی اف و .... هیچ معنایی ندارد
مشت نمونه خروار است
برید کاری کنید که مردم با اطمینان خاطر به سمت بورس بیان و سهام جزء لاینفک پس انداز مردم بشه
راه حل من هم به عنوان یه نفری که سالیانی توو این کار بوده ام ** برداشته شدن انحصارها و تاکید ویژه بر گسترش تحلیل و تحلیلگری** است
طبق امیدنامه این صندوق که تو همون سایتشون یعنی iranetf.ir منتشر شده این صندوق باید حداقل 80 درصد از سهام و حق تقدم 30 شرکت برتر رو بخره و حداکثر 20 درصد هم می تونه تو سهام سایر شرکت ها یا تو منابع بانکی سرمایه گذاری کنه.
حالا شما خیلی راحت برید شاخص 30 شرکت برتر رو ببینید. دقیقا از 15 دی پارسال افت کرده.
شما با خرید این صندوق در واقع دارید شاخص رو می خرید. با هر ریزش شاخص دلتون می ریزه با هر رشدش هم خوشحال می شید.
حالا کی میاد تو این اوضاع که شاخص هر روز قرمزتر می شه بره سهام وابسته به شاخص بخره، من نمی دونم.