کمبود شیرخام در کشور صحت ندارد
به گزارش بورس نیوز، علیرضا عزیزاللهی ادعای کاهش تولید شیرخام در کشور را رد کرد و افزود: کمبود شیرخام در کشور صحت ندارد و هر سال با توجه به افزایش جمعیت گاو اصیل در واحدهای دامداری صنعتی، رشد متوسط تولید در این واحدها را داریم به طوری که طبق گزارش مرکز آمار ایران، این واحدها در سال ۹۵ حدود ۴ میلیون و ۸۰۰ هزار تن و در سال ۹۶ نزدیک به ۵.۲ میلیون تن شیرخام تولید کردند.
وی اظهار کرد: از حدود ۱۰ میلیون تن شیرخام تولیدی در کشور، ۵ میلیون تن در واحدهای صنعتی تولید و تقریبا تمام آن توسط کارخانجات لبنی جذب میشود.
عزیزاللهی درباره تولید شیرخام در واحدهای دامداری سنتی و روستایی و عشایری تصریح کرد: طبق آماری که از مرکز جمع آوری شیرخام دریافت کردهایم، میزان جذب شیرخام از واحدهای دامداری سنتی نسبت به سال قبل تغییر محسوسی نداشته است و این مرکز امسال هم به میزان سال گذشته شیرخام از این دامداریها جمعآوری کردهاند.
وی گفت: ۸۰ درصد شیرخام مورد نیاز کارخانجات لبنی کشور از طریق دامداریهای صنعتی و ۲۰ درصد از واحدهای دامداری روستایی و عشایری تامین میشود.
مدیرعامل اتحادیه مرکزی دامداران ایران در عین حال اذعان کرد: با این میزان تولید شیرخام در کشور علاوه بر تامین نیاز داخل، یک میلیارد دلار محصولات لبنی صادر میشود.
وی با بیان این که هیچ مستنداتی برای کاهش شیرخام در داخل وجود ندارد، تصریح کرد: اگر تولید شیرخام کم شده باشد باید جمعیت گاو نیز کاهش مییافت در حالی که طبق گزارش مرکز آمار ایران هر سال نزدیک به یک میلیون و ۳۰۰ هزار راس کشتار دام سنگین داریم و امسال کشتار غیر طبیعی در زمینه دام گزارش نشده است.
عزیز اللهی ادامه داد: ۱۰۰ درصد کشتار دام سنگین بر اساس مقررات کشور در کشتارگاههای صنعتی انجام میشود.
وی درباره افزایش کشتار دام با توجه به افزایش قیمت گوشت قرمز نیز چنین گفت: هر چند قیمت گوشت قرمز افزایش داشته، اما قیمت شیر هم بهبود یافته و یک دامدار به علت افزایش قیمت گوشت قرمز، گاو شیری خود را که درآمد مستمر و بلندمدت ایجاد میکند، حذف نمیکند.
مدیرعامل اتحادیه مرکزی دامداران ایران، استدلالهایی که برای کاهش تولید شیر مطرح شده را غیر فنی و غیر کارشناسی خواند و اظهار داشت: این توجیهات برای اخذ مجوز واردات شیر خشک صورت میگیرد.
وی درباره افزایش تقاضا برای شیرخام گفت: در سال گذشته، کارخانجات لبنی ۶.۵ میلیون تن شیرخام تقاضا داشتند و امسال تقاضای نزدیک به ۸ میلیون تن را مطرح کرده اند.
عزیزاللهی افزود: امسال با تغییرات نرخ ارز، انگیزه برای صادرات محصولات افزایش یافته و برخی کارخانجات لبنی به دنبال افزایش صادرات محصولات خود هستند.
وی تصریح کرد: آنها میخواهند شیر خشک را با ارز حمایتی وارد و محصول نهایی را با قیمت آزاد صادر کنند.
عزیزاللهی درباره خرید شیرخام توسط کارخانجات شیرخشک نیز گفت: نزدیک به یک سال است که کارخانجات شیر خشک، شیرخام تولید داخل را جذب میکنند و امسال قیمت بیشتری برای آن میپردازند.
مدیرعامل اتحادیه مرکزی دامداران ایران با بیان این که در حال حاضر ۱۲ خط تولید شیر خشک در ایران وجود دارد، تصریح کرد: این کارخانجات روزانه نزدیک به ۲۵۰۰ تن شیرخام دریافت میکنند.
وی در عین حال خاطرنشان ساخت: کارخانجات شیر خشک، سال گذشته در قالب خرید توافقی با سازمان مرکزی تعاون روستایی، شیرخام خریداری میکردند، اما امسال به طور مستقل هر کیلوگرم شیر را با قیمت حدود ۲۱۰۰ تومان خریداری میکنند.
عزیز اللهی درباره افزایش قیمت شیرخام گفت: یکی از دلایل افزایش قیمت شیرخام رقابت میان خود کارخانجات لبنی برای جذب بیشتر است و اگر مساله این کارخانجات، قیمت است، خودشان باید رقابت را تعدیل کنند و در عین حال قیمت پایه شیرخام به گونهای تعیین شود که به مصالح تولیدکننده، کارخانجات و مصرفکننده باشد.
وی با اشاره به این که از سال ۹۳ تا اوایل سال ۹۷ قیمت پایه هر کیلو گرم شیرخام ۱۴۴۰ ثابت مانده بود، اظهار داشت: کارخانجات لبنی در این مدت، شیرخام را زیر قیمت مصوب و حدود ۱۱۰۰ تا ۱۲۰۰ تومان و با مدت پرداخت سه تا چهار ماهه خریداری میکردند که در پی درخواستهای مکرر دامداران برای افزایش قیمت شیرخام با توجه به افزایش هزینههای تولید در مرداد ماه امسال، کارگروه تنظیم بازار قیمت پایه هر کیلوگرم از این محصول را ۱۵۷۰ تومان مصوب کرد و البته این رقم کمتر از پیشنهاد وزارت جهاد کشاورزی و اتحادیه دامداران مرکزی ایران بود.
عزیز اللهی ادامه داد: قیمت شیرخام مصوب دولت با ۳.۲ درصد چربی، ۳ درصد پروتیین و بار میکروبی زیر یک میلیون است و چنانچه شیر تولید شده بار میکروبی کمتر داشته باشد و چربی آن بالای ۳.۲ درصد باشد، جایزه دارد و این جوایز به قیمت شیرخام اضافه میشود.
وی گفت: بنابراین اگر برخی کارخانجات لبنی هر کیلوگرم شیرخام را بالای ۲۰۰۰ تومان خریداری میکنند، احتمالا شیر با کیفیت و با درصد چربی و بار میکروبی کمتر دریافت میکنند.