هزینه سرانه هر شاغل در بانک تجارت چقدر است؟ / ابهام جدی در شناسایی درآمدهای وجه التزام پارسال
به گزارش واحد تحقیق و مطالعات بورس نیوز ، روز چهارشنبه شاهد انتشار صورتهای مالی سالیانه حسابرسی نشده منتهی به پایان اسفند ماه۹۷ بانک تجارت بودیم و بر اساس این صورتهای مالی، بهبود عملکرد بانک و کاهش محسوس زیان آن در این سال مشاهده شد؛ در این گزارش به ارائه جزئیات وضعیت و عملکرد این بانک بر اساس صورتهای مالی آن پرداخته خواهد شد.
خلاصه گزارش پیشرو را میتوان به ابهامات جدی در شناسایی درآمد وجه التزام مرتبط دانست. درآمدی که مربوط به جرایم مشتریان و تسهیلات گیرندگان بانک بابت عدم بازپرداخت به موقع اقساط وام ایشان است و معمولا ۶درصد بیشتر از نرخ مصوب وام پرداختی به مشتری است.
این بخش از درآمدهای بانک تجارت بیش از ۶۰درصد کل درآمدهای مربوط به تسهیلات اعطایی بانک را شامل و مشخص است که اصلیترین آیتم درآمدی بانک در این سال مربوط به وجه التزام است؛ علاوه بر این، نکات دیگری نیز در گزارش عملکرد و وضعیت مالی آن قابل ارائه است که در ادامه به آن پرداخته میشود.
* رشد بیش از ۶۰۰ هزار میلیارد ریالی دارایی های شرکت عمدتا به دلیل رشد وجوه نقد به مبلغ ۹۰هزار میلیارد ریال، رشد تسهیلات اعطایی به اشخاص غیردولتی به مبلغ ۱۷۰هزار میلیارد ریال، افزایش داراییهای ثابت به مبلغ ۹۰هزار میلیارد ریال بابت تجدید ارزیابی صورت گرفته در سال گذشته و رشد ۱۰۴هزار میلیارد ریالی سرمایهگذاریهای شرکت عمدتا به دلیل تجدید ارزیابی صورت گرفته در این بخش از داراییهای شرکت روی داده است.
* مطالبات از دولت بر اساس یادداشتهای توضیحی به میزان ۱۰۰ درصد جاری بوده است ( جاری به این معنی که اقساط به طور منظم و بر اساس زمانهای تعیین شده در حال پرداخت است و یا حداکثر دو ماه از زمان سررسید اقساط و آخرین پرداخت گذشته است.) و بخش عمده آن بر اساس یادداشت ۱۱صورتهای مالی بابت وامهایی است که با تضمین دولت به متقاضیان ارائه شده و همچنین شامل اوراق مشارکت دولتی نیز بوده است.
* تسهیلات اعطایی رشد ۳۱درصدی و ۱۷۰هزار میلیارد ریالی را نسبت به سال۹۶ نشان میدهد که دلیل اصلی این افزایش را میتوان عمدتا به افزایش بیش از ۱۲۰هزار میلیارد ریالی تسهیلات اعطایی به ارز دانست.
* سپردههای سرمایهگذاری بانک ( بجز سپردههای جاری و قرض الحسنه) در سال گذشته رشد ۲۰درصدی را داشته که عمدتا مربوط به احتساب سود سپردههای قبلی در حساب مشتریان بانک است.
* سرمایه بانک با توجه به انجام افزایش سرمایه بانک از محل مازاد تجدید ارزیابی داراییهای آن در اسفند ماه۹۷ با ۳۹۰درصد افزایش از محل تجدید ارزیابی داراییهای ثابت (زمین و ساختمان)، سرمایهگذاریهای بلندمدت شرکت و سرقفلی آن به ۲۲۳ هزار و ۹۲۶میلیارد ریال رسیده است.
* زیان انباشته بانک با افزایش ۵ هزار و ۱۴۳میلیارد ریالی در سال گذشته به بیش از ۱۰۹ هزار میلیارد ریال رسیده و شرکت مجددا در آستانه ورود به شمولیت ماده ۱۴۱ قانون تجارت قرار گرفته است.
* درآمد تسهیلات اعطایی بانک با ۳۳درصد افزایش نسبت به سال۹۶ به بیش از ۱۶۵ هزار و ۲۳۹ میلیارد ریال رسیده که عمدتا به دلیل افزایش بیش از ۲۶هزار میلیارد ریالی درآمدهای شناسایی شده در بخش وجه التزام است.
لازم به ذکر است که این بانک تنها در دو سال اخیر مبلغی بیش از ۱۴۸هزار میلیارد ریال درآمد ناشی از وجه التزام شناسایی شده که کیفیت آن و امکان دریافت وجوه نقد ناشی از این درآمد محل ابهام جدی است.
* زیان خالص بانک تجارت با توجه به رشد درآمدهای آن و عدم افزایش هزینه های مربوط به سود سپرده پرداختی به عنوان اصلی ترین آیتم کاهنده درآمد بانک، با بیش از ۹۰درصد کاهش نسبت به سال قبل از آن، به ۵هزار و ۱۴۳میلیارد ریال رسیده است.
نکات مهم گزارش بانک تجارت را علاوه بر جدول فوق و توضیحات آن می توان در بندهای زیر مشاهده کرد:
هزینه سرانه ۱۰میلیون و ۹۰۰هزار تومان هر شاغل برای سهامدار
۱. تعداد کل شعب بانک در سال۹۷ با ۱۷۲واحد کاهش به ۱.۴۴۰شعبه رسیده است و فروش ساختمان های مازاد بانک در سال گذشته منجر به شناسایی مبلغ ۱.۳۰۰میلیارد ریال درآمد غیرعملیاتی شده است. همچنین تعداد کارمندان بانک با حدود ۹۰۰نفر کاهش نسبت به سال۹۶ به ۲۲.۸۴۱نفر رسیده است.
بر اساس یادداشت های توضیحی صورت های مالی هزینه های مربوط به کارمندان بانک در سال گذشته، مبلغ ۲۹ هزار و ۸۶۱ میلیارد ریال بوده است که این بدین معنی است که هزینه سرانه یک نفر شاغل در این بانک، سالیانه ۱.۳۰۰میلیون ریال و معادل ۱۰۹میلیون ریال در ماه است.
مشخص است که کارمندان با سطوح شغلی پایین بانک به هیچ وجه از این مزایای سنگین مالی برخوردار نبوده اند و به طور قطع دریافتی های بالای مدیران بانک و افراد ارشد شاغل منجر به ایجاد چنین هزینه سنگینی در این بانک شده است و ایکاش عملکرد مدیران این بانک نیز همچون حقوق های دریافتی آنان در سطوح بالایی بود که از کسب زیان انباشته بیش از ۱۰۹هزار میلیارد ریالی ان جلوگیری به عمل آورند و به نظر می رسد که این آیتم هزینه ای می تواند توجه سهامداران عمده و جز این بانک را به خود جلب کند و این موضوع را می توان در جلسه مجمع عمومی عادی سالیانه بانک از مدیران شرکت بازخواست نمود و در خواست شفاف سازی کرد.
۲. شاید مهم ترین نکته در گزارش بانک تجارت را بتوان در ترکیب درآمدهای کسب شده بانک در سال گذشته جستجو کرد.
بر اساس یادداشت شماره ۳۶صورت های مالی ، مبلغ درآمد شناسایی شده بابت درآمد تسهیلات اعطایی و سپرده گذاری بانک در سال گذشته، مبلغ 165 هزار و 239 میلیارد ریال بوده است که ترکیب درآمدهای بانک را می توان در جدول زیر مشاهده کرد:
این ابهام بطور خلاصه ۴ سوال زیر است:
۱. آیا تمام وضعیت باز ارزی تسعیر می شود؟
۲. آیا تمام وضعیت باز ارزی با نرخ واحد تسعیر می شود؟
۳. نرخ تسعیر ارز چقدر خواهد بود؟
۴. آیا بخشی از سود تسعیر ارز ذخیره گرفته خواهد شد؟
صورتهای مالی ۱۲ ماهه بانک تجارت به هر ۴ سوال/ابهام پاسخ می دهد:
۱. از ۸۳۹ میلیون دلار وضعیت باز ارزی این بانک ۸۱۶ میلیون دلار یعنی بیش از ۹۷ درصد وضعیت باز ارزی تسعیر شده است.
۲ و ۳. نرخ واحد معادل میانگین نرخ نیما در ۶ ماهه دوم سال ۹۷ (۸۶۲۷ تومان) برای تسعیر ارز لحاظ شده است.
۴. هیچ بخشی از سود حاصل از تسعیر ارز ذخیره گرفته نشده است.
یاد پدربزرگمافتادم که هر وقت میخواست برنج درست کنه یا ته میگرفت یا شفته می شد.
می گفت بابا نمی تونمتقصیر من نیست. خدا خیر بده بازار سرمایه رو آشپز رو با غیر آشپز نشون میده.