کارشناسان و شرایط تورمی بر"بورس"
به گزارش بورس نیوز، بازار سکه، ارز یا ملک عدم جذابیتی را به خصوص در حوزه عدم نقدشوندگی، مالیات و مسائل امنیتی به وجود آورده و جذابترین بازار سرمایه گذاری در جامعه بازار سرمایه و بورس است؛ بنابراین تا زمانی که شرایط تورمی و مسائلی از این دست وجود دارد بنابراین جذابیت در بازار سرمایه پابرجا بوده و شاهد ورود نقدینگی هستیم.
شیب تند بازار و عدم برقراری تعادل در بازار مشکلاتی را به وجود آورده و برخی رفتارهای هیجانی دیده میشود. هر چند نسبت به ماه پیش شرایط خیلی بهتر شده و مردم بیشتر به سمت سهمهای بزرگ با نقدشوندگی بالاتر روی آورده اند، اما باز هم شاهد برخی رفتارها و ناهنجاریها هستیم.
البته به نظر میرسد با آموزش و فرهنگ سازی بتوان از میزان هیجانات کاسته و مردم را به سمت سرمایه گذاری غیر مستقیم و سرمایه گذاری از طریق صندوقها و سبدها تشویق کرد چرا که تقویت این بخش مقداری از احساسات بازار را فیلتر کرده و شاهد روند متعادلتری در این صعود هستیم.
این یک اصل در بازار است که فروشنده، زمانی که دلار را در حال افزایش میبیند، محافظه کارانهتر عمل میکند، اما به نظر میرسد دلار باید با دلار نیمایی سنجیده شود.از سویی دیگر، دلار نیما در حدود ۱۷ هزار تومان بوده که محدوده خوبی برای بازار به حساب میآید، اما در بورس کالا شاهد اثرات آن بوده و مقداری با تاخیر در سود شرکتها خود را نشان میدهد.
پالایشیها به نوعی در لیست صنایع ارزنده بازار قرار دارند، اما به طور کلی شاهد حرکتی یکپارچه هستیم و بازار لیدر محور نیست.
رشدی که بازار تجربه میکند به دلیل پارامترهای درونی شرکتها نبوده بلکه به دلیل افت ارزش پول ملی است، در نتیجه زمانی که افت ارزش پول ملی رخ میدهد هجمه عمومی نیز ایجاد شده و چه با ارزش چه بی ارزش هر دو گران میشوند.
صنایع با پایه معدنی، فلزی و صنایع وابسته به آنها را میتوان صنایع ارزنده این روزها دانست، با توجه به پارامتر کاهش ارزش پول ملی، طبیعتا انتظار ارز آوری محصولات در کامودیتی ها، محدویت قابل توجهی را نیز اعمال خواهد کرد.
در چندماه گذشته ۳میلیون کد بورسی با رقم بیش از ۵۰هزار میلیارد تومان مسیر سرمایهگذاری در بازارسرمایه را انتخاب کرده که این پول اشخاص حقیقی تمام محاسبات بازار نسبت به اصلاح و ریزشها را تحت تاثیر قرار داده است. ورود این حجم از نقدینگی و روند روبهرشد و رفتار بازارهای موازی نسبت به بازارسرمایه چنین برآیندی را نشان میدهد که بازارسرمایه، رشد خود را تا پایان سال ادامه خواهد دادو شاید همانند ابتدای سال، شیب تندی را نداشته باشد.
با شیب تند مخالف بوده و معتقدم اگر تا پایان سال شیب به صورت پلکانی ادامه یابد اتفاق خوبی رقم خواهد زد.
رشد بازار ناشی از انتظارات تورمی شکل گرفته در اقتصادِ کشور بوده و انتظار رشد نرخ دلار و رشد سودآوری ریالی شرکتها منجر به این رشد شده است. در حال حاضر بسیاری از سهمهای بازار، با دلار تقریبا ۲۵هزارتومانی قیمتگذاری شدهاند. خیلی از سهمها بالاتر از ارزش جایگزینی شرکتها معامله شده و تعداد کمتری از سهمها هستند که هنوز با ارزش ذاتی فاصله داشته و P/E تحلیلی کمتر از ۱۰ دارند.
بهترین و مناسب ترین سهم ها برای سرمایه گذاری، سهم شرکت هایی است که درآمدهای صادراتی یا ارزش دارایی های بالایی داشته و یا اینکه با تحول عملیاتی جدیدی مثل بهره برداری از طرح توسعه ای و افتتاح خط تولید جدید و... روبرو هستند. حرکت بعدی بازار، بازی دلاری ها است و با توجه به تنگنای ارزی کشور به نظر می رسد نرخ ارز برای یک سال آینده صعودی خواهد بود.