ما را هم مَحرم بدانید!
به گزارش بورس نیوز، اگرچه جزئیات سند همکاری ۲۵ ساله ایران و چین مشخص نیست؛ ولی در قسمت هایی از پیش نویس این سند آمده که چینی ها سرمایه گذاری ۴۵۰ میلیارد دلاری در ایجاد و تجهیز مخازن نفت و گاز و پتروشیمی ایران؛ تکمیل راه آهن شرق به غرب و شمال به جنوب ایران؛ راه آهن زیارتی پاکستان، ایران، عراق و سوریه؛ توسعه سواحل و بنادر و ساخت پالایشگاه و صنایع پتروشیمی؛ توسعه مجتمع های کشتی سازی و لوازم خانگی؛ و... خواهند داشت. منطقا این حجم از سرمایه گذاری ها نیازمند مصرف برخی محصولات و تجهیزات از جمله فولاد هم خواهد بود.
رضا شهرستانی عضو هیات مدیره انجمن فولاد ایران در گفت و گو با بورس نیوز در این خصوص بیان کرد: تا این لحظه در این مورد هیچ اطلاعاتی به انجمن فولاد نداده اند. اما معمولا چینی ها، در سرمایه گذاری ها و فایننس هایی که انجام می دهند، ترجیح می دهند برای شرکت ها و صنایع چین ایجاد اشتغال کنند و لذا به نظر می رسد حتی اگر این سرمایه گذاری چینی ها در ایران نیاز به مصرف فولاد هم داشته باشد، از محصولات فولادی خودشان استفاده خواهند کرد و بعید است که از فولادسازان ایرانی، فولاد بخرند و در طرح های خود استفاده کنند. واردات فولاد از چین برای توسعه صنایع ایران، محتمل ترین گزینه موجود خواهد بود؛ هر چند که فعلا در این مورد نه از سوی وزارت امور خارجه و نه وزارت صمت و نه حتی چینی ها، صحبتی با انجمن فولاد ایران نشده است. ضمن اینکه برای توسعه صنعت فولاد ایران هم ظاهرا برنامه هایی وجود دارد و احتمالا چین با انتقال تجهیزات از چین به ایران، از انرژی ارزان و نیروی انسانی کشور ما بهره می برند تا توسعه صنعت فولاد صورت پذیرد. مسلما در توسعه صنعت فولاد روی تولید محصولاتی تمرکز خواهد شد که ارزش افزوده بالاتری داشته باشد.
وی افزود: به هر حال کشور ما در شرایط حساسی قرار داشت و این همکاری مزایایی برای ما خواهد داشت؛ ولی تصور می کنم مزایای این همکاری برای چینی ها بیش از ما خواهد بود. امیدوارم در آینده با نگاه به آنچه امروز رقم خورده، افسوس نخوریم!
"مجموعه رسانه های بورس نیوز در مورد تاثیر همکاری ۲۵ ساله ایران و چین بر صنایع مختلف، سلسله گزارش هایی با کارشناسان و فعالان صنایع مختلف ترتیب داده و نقاط مثبت و منفی این همکاری را مورد بررسی قرار داده است. به هر حال ما در سنوات قبل، امضای برجام و بدعهدی های بعد از آن را مشاهده کردهایم و ضروری است که در شرایط فعلی تمام جوانب و زوایای همکاری با چین، که می تواند پنجره ای نو به اقتصاد ما بگشاید؛ مورد بررسی قرار بگیرد تا حتی اگر تهدیدی در گوشه و کنار این همکاری وجود دارد، تبدیل به فرصت شود."