دلیل کمبود سرم و دارو در روزهای اخیر چیست؟
به گزارش بورس نیوز، در کنار مشکلات متعددی که بازارهای مختلف با آن دستوپنجه نرم میکنند، بازار دارو هم این روزها اوضاع مطلوبی ندارد. کمبود برخی اقلام دارویی در بازار مشهود است و شرکتهای دارویی از نحوه تخصیص ارز دولتی دارو رضایت ندارند. ضمن اینکه باوجودآنکه دارو مشمول دریافت ارز دولتی بوده، اما در چند ماه اخیر افزایش قیمت چشمگیری داشته است. این در حالی است که گسترش کرونا و نیز عدم خوشبینی به نتیجه مذاکرات و رفع تحریمها هم دغدغههایی ایجاد کرده است.
فرامرز اختراعی رئیس سندیکای مواد مؤثره دارویی در گفتگو با بورس نیوز در این خصوص بیان کرد: تحریمها اثر مستقیم بر کمبود دارو در کشور ندارد. چراکه بخش عمده داروهای موردنیاز مردم (بیش از ۹۸ درصد) در داخل کشور تولید میشود و ۷۱.۹ درصد مواد مؤثره دارو هم تولید داخل است. در بستهبندی دارو هم تقریبا وابستگی به واردات نداریم(غیر از برخی سرنگها). تأمین دارو و پیشگیری از کمبود، نیاز به برنامهریزی صحیح و تخصیص مناسب ارز دارد که متأسفانه در برنامهریزیهای سازمان غذا و دارو، بسیار ضعیف عمل شده و اولویتبندی مناسبی در تخصیص ارز دارو وجود ندارد. البته بهتازگی نیاز ارزی بخش مواد مؤثره دارویی که ارزبری کمی دارد با تخصیص حدود ۱۵۰ میلیون دلار، تأمینشده و امیدواریم تخصیص ارز مواد مؤثره دارویی به نحو مطلوب انجام شود تا اختلالی درروند تولید دارو ایجاد نگردد.
وی افزود: البته واردات داروهایی هم که در داخل کشور تولید نمیشود، ۵۲۰ میلیون دلار ارزبری دارد که باید این بخش هم اولویتبندی شود. مشکل اینجاست که اولویتبندی در تخصیص ارز دارو، برعکس انجام میشود و واردات داروهای خاص و گرانقیمت که در داخل کشور تولید نمیشود، نسبت به تخصیص ارز مواد مؤثره دارویی در اولویت بود و همین اولویتبندی نامناسب، منجر به اختلالاتی درروند تولید دارو شده بود که اخیراً این مشکل برطرف شده است. با توجه به تخصیص ۱۵۰ میلیون دلاری که به آن اشاره شد، به نظر میرسد تا پایان شهریور سال ۱۴۰۱ مشکل ارزی چندانی متوجه صنعت دارو نباشد. محدودیتها و کمبودهایی هم که در بازار دارو وجود دارد احتمالاً ظرف ۱۵ روز آینده برطرف خواهد شد.
این فعال صنعت دارو با اشاره به کمبود سرم در روزهای اخیر، تصریح کرد: تقریبا تمام مواد اولیه و حتی مواد اولیه ظرف بستهبندی سرم های تزریقی، تولید داخل هستند و پتروشیمیها هم با اصلاح گرید تولید پلیاتیلن در روزهای گذشته، عرضه مواد اولیه ظروف بستهبندی سرم را افزایش دادهاند. اما بههرحال شدت شیوع کرونا در کشور، تقاضای سرم به افزایش داده و بخشنامه عجولانه سازمان غذا و دارو در مورد محدودیت در توزیع سرم و ممنوعیت توزیع سرم در داروخانهها، مشکلات بازار سرم را افزایش داد. بسیاری از بیماران کرونایی، در منزل تحت درمان هستند و توزیع سرم فقط در بیمارستانها، تصمیم مناسبی نبود. ولی سرمسازیهای بزرگی در کشور داریم و تولیدکنندگان داخلی امکان افزایش حجم تولید سرم را دارند و این کمبود هم بهزودی برطرف خواهد شد.
اختراعی در خاتمه در مورد گلایههای مردم بابت گران بودن داروی رمدسیویر گفت: با توجه به افزایش تقاضای آمپول رمدسیویر، برای تأمین مواد اولیه این دارو نیازمند واردات هستیم. البته بهتازگی یک شرکت دارویی، تولید ماده اولیه رمدسیویر را آغاز کرده، ولی حجم تولیدات این شرکت بهاندازه مصرف بازار دارو نیست. بههرحال رد پای دلالان در واردات مواد اولیه رمدسیویر هم محسوس است. ولی اگر تخصیص ارز بهموقع صورت بگیرد، با در نظر گرفتن کاهش قیمتهای اخیر مواد اولیه رمدسیویر، امکان تولید رمدسیویر با نصف قیمت فعلی وجود دارد و امیدواریم بتوان هر دوز رمدسیویر را باقیمت ۲۵۰ الی ۳۵۰ هزار تومان تولید کرد.
بیشتر بخوانید: قیمت های دستوری سیمان چه بلایی سر کارخانه ها می آورد