املاک مازاد بانک ها در بازار فیزیکی بورس کالا عرضه می شود
به گزارش بورس نیوز، مهدی مساحی، سرپرست مطالعات اقتصادی و سنجش ریسک بورس کالای ایران در خصوص موافقت بانک مرکزی با عرضه املاک مازاد بانکها در بورس کالا گفت: عرضهای که از طرف بانکها قرار است شکل بگیرد، عرضه در بازار فیزیکی بورس کالا است.
- بیشتر بخوانید: شفافیت مهمترین مزیت فروش املاک در بورس کالا
وی افزود: عرضه املاک به این مفهوم است که بانک تمام ملک را عرضه میکند (بانکها میتوانند ملکهایی که سند آنها به صورت غیر مشاع در اختیار بانک قرار دارد را عرضه کنند) و خریدار طی یک فرآیند حراج برنده رقابت شده و ملک را خریداری میکند، پس از آن مبایعه نامهای (که پیش نویس آن پیش از عرضه مورد تائید عرضهکننده بوده و به رؤیت متقاضی خرید نیز رسیده است) توسط طرفین امضا شده و سپس مراحل انتقال سند و تحویل ملک انجام میشود.
سرپرست مطالعات اقتصادی و سنجش ریسک بورس کالای ایران ادامه داد: این فرایند به صورت انتشار اوراق بهادار صورت نمیگیرد و درست مشابه با حالتی است که برای انتقال املاک و سند در خارج از بورس شکل میگیرد و صرفا در قالب فرآیندهای بورسی رخ میدهد.
وی تأکید کرد: نباید فراموش کرد که عرضه قرار نیست به شکل انتشار اوراق شکل بگیرد، بورس کالا برای اوراق دو مدل دیگر در نظر دارد، عرضه اوراق سلف استاندارد مسکن که هنوز دستورالعمل آن در هیئت مدیره سازمان بورس تصویب نشده و پس از تصمیم گیری هیئت مدیره سازمان بورس، پیش فروش مسکن به صورت متری و اوراق قابل عرضه خواهد بود که جزئیات خود را دارد و روش دیگر نیز عرضه به صورت صندوقهای سرمایه گذاری «ریت» یا املاک و مستغلات است که به صورت اوراق قابل عرضه است و مفهومی مشابه با فروش متری برای ساختمانها و املاک تجاری اتفاق میافتد که هر نهادی بخواهد میتواند به عنوان آورده صندوق، املاک خود را به نام صندوق زده و معادل آن یونیت دریافت کند، سپس میتواند یونیتها را نیز به صورت عمده یا خرد در بازار به فروش برساند.
مساحی، در خصوص آنچه در حال حاضر رخ داده بیان کرد: به طور مثال در رابطه با ملکی که سال گذشته توسط وزارت دفاع فروخته شد بدین صورت بود که به جای روش مزایده مرسوم نهادهای دولتی، از روش حراج بورسی استفاده شد، در این روش نیز ابتدا پذیرش ملک صورت میگیرد که لازم است ملک به صورت غیرمشاع در اختیار نهاد عرضهکننده باشد و سپس فرآیند پذیرش در بورس کالا را طی کرده و اطلاعیه عرضه در سایت بورس منتشر میشود تا افراد خریدار آن را ببینند، متقاضیان خرید نیز اگر بخواهند میتوانند به بازدید از ملک رفته و سپس در روز حراج شرکت کنند تا اگر برنده شدند ملک را به صورت صددرصدی خریداری کنند.
وی بیان کرد: لازم به ذکر است امکان معامله زیر قیمت پایه حراج که پیشنهاد نهاد عرضهکننده است وجود ندارد. در نتیجه این فرآیند مشابه فرآیند بیرونی مزایده است، اما به روش حراج بورسی شکل میگیرد، در ادامه این روند نیز مبایعه نامه توسط طرفین امضا میشود، در مبایعه نامه نیز مشخص است که سررسید تحویل و انتقال سند به چه صورت است.
وی ادامه داد: در رابطه با ملک وزارت دفاع نیز تمام این اتفاقات رخ داده و مبایعه نامه امضا شده، بانک اقتصاد نوین نیز سال گذشته این اقدام را انجام داده است. همچنین شرکت عمران شهرهای جدید که زیرمجموعه وزارت راه و شهرسازی است نیز در سال گذشته عرضه داشته است.
سرپرست مدیر مطالعات اقتصادی بورس کالا بیان کرد: بانکها در گذشته بر این باور بودند که بانک مرکزی اعلام کرده تمام املاک مازاد باید از طریق مزایده به فروش برسد، بورس کالا این برداشت را داشت که حراج در بورس که دستورالعمل بازار فرعی را دارد نیز نوعی از مزایده است و بانکها میتوانند از بستر بورس برای این اقدام استفاده کنند که برخی از بانکها با این برداشت حقوقی موافق بودند.
وی خاطرنشان کرد: برخی معتقد بودند بانکها صرفا باید از طریق فرایندهای اداری تشریفات مزایده سنتی ملک خود را بفروشند. در نهایت، طبق استعلام بورس کالا از بانک مرکزی مبنی بر اینکه آیا روش بورس کالا برای حراج املاک معادل با مزایده مدنظر این بانک است یا خیر، بانک مرکزی، دفتر ریاست جمهوری و پژوهشکده پولی و بانکی امکان استفاده از روش حراج بورس کالا را برای فروش املاک بانکها تصریح کردند و طی نامهای عنوان کردند که این روش حراج بورس کالا معادل مزایده بانک مرکزی است و در کل فرایندهای بورسی را شفافتر از روش مزایده عادی شناسایی کردند.