وعده ناتمام ۴ رئیس سازمان بورس؛ «دامنه نوسان»
به گزارش بورس نیوز، حذف دامنه نوسان معاملات بازار سرمایه از طرح هایی است که این روزها مورد بحث کارشناسان قرار دارد. عده ای معتقدند با حذف دامنه نوسان این بازار متعادل تر شده و نقدشوندگی سهم ها افزایش خواهد یافت. اما در مقابل برخی فعالان بازار سرمایه هم نگران آن هستند که با حذف دامنه نوسان در شرایط فعلی، شاهد افت سنگین قیمت سهم هایی باشیم که در چند ماه گذشته همه افت چشمگیری داشتهاند. به هرحال رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار هم چند روز قبل به این موضوع اشاره کرده و به نظر می رسد بازار سرمایه، باید این تغییر را دیر یا زود بپذیرد.
مهدی ساسانی کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با بورس نیوز در این خصوص بیان کرد: دامنه نوسان یکی از فاکتورهایی است که بازارسرمایه را در قید و شرط هیجان نگه داشته اما؛ این بدان معنا نیست که با حذف دامنه نوسان معاملات، تمامی مشکلات این بازار مرتفع خواهد شد.
وی ادامه داد: حذف دامنه نوسان معاملات مشروط به تغییر بسیاری از زیرساخت ها و فرهنگ سازی در بازار خواهد بود.
این کارشناس بازاسرمایه افزود: این روزها شاهد جدال ربات و انسان در بازار سرمایه، حجم پایین معاملات، فضای بسته این بازار و تاثیرگذاری برخی حقوقی ها در نوسانات بازار هستیم و حذف دامنه نوسان در کنار این شرایط، شاید به فاجعه منجر شود.
وی اضافه کرد: همانطور که در حال حاضر با دامنه نوسان مثبت و منفی ۵ درصدی، رفتاهای شبهه برانگیزی در این بازار صورت می گیرد که موجب ضرر و زیان سهامداران میشود؛ چه بسا با حذف دامنه نوسان در کوتاه مدت این رفتارها تشدید شود چراکه قوانین و مقررات بازارسرمایه دارای نقاط ضعف زیادی است و خلا قوانین شفاف در برخی حوزه ها زمینه بروز تخلفاتی در آن حوزه در لوای قانون را فراهم می کند.
ساسانی تاکید کرد: نکته اینجاست که "حذف دامنه نوسان معاملات" در این سال ها شعاری بوده که تمامی روسای سازمان بورس و اوراق بهادار آن را مطرح کرده اند؛ ولی هرگز اجرایی نشده است. امیدواریم این بار این وعده جامه عمل بپوشد و اجرایی گردد.
وی ضمن تاکید بر ضرورت حذف دامنه بصورت تدریجی اظهار کرد: معتقدم در هر حال باید به سمت حذف دامنه نوسان معاملات حرکت کنیم؛ اما حذف دامنهنوسان باید بهصورت تدریجی و در هر مرحله، افزایش یک درصدی انجام شود یعنی دامنه نوسان معاملات بازارسرمایه ابتدا به مثبت و منفی ۶ برسد و بعد در فواصل زمانی برنامه ریزی شده، این دامنه بازتر شده و مثلا به ۲۰ درصد برسد و بعد کلا حذف شود.
این کارشناس بازاسرمایه خاطرنشان کرد: البته افزایش دامنه نوسان باید حتما متقارن باشد و هر گونه افزایش نامتقارن دامنه نوسان، تجربهای شکست خورده خواهد بود ضمن اینکه می توان اجرای طرح افزایش یا حذف دامنه نوسان را از شرکت های برتر بازار آغاز کرد و همانطور که قبلا وعده داده شده بود، بازار برتر برای نمادهای بزرگی که امکان دستکاری قیمت در آنها کمتر است، راهاندازی کنیم تا کسب تجربه و فرهنگ سازی در این زمینه صورت بگیرد و بعد از آن، این طرح را در مورد سایر نمادهای بازار اجرا کنیم. بازار سرمایه ما می تواند به تدریج در برابر رفتارهای مثبت، واکنش های مثبتی هم داشته باشد و رفتارهای هیجانی کاهش یابد.
این کارشناس بازار سرمایه در رابطه با دغدغه های سهامداران در مورد تشدید سختگیری های ناظران بازار بعد از افزایش یا حذف دامنه نوسان، گفت: حذف دامنه نوسان نیازمند اصلاح زیرساخت هایی خواهد بود. وقتی صف های خرید و فروشی در بازار شکل نگیرد، طبیعتا هیچ سهامداری هم متهم به ایجاد رعب و وحشت در نمادی نخواهد شد.
وی ادامه داد: در نظر داشته باشید که در بازارهای بدون دامنه نوسان از جمله بازار رمزارزها، یک خبر یا اتفاق ناگهانی می تواند موجب سقوط سنگین قیمت ها شود و قیمت ها به تدریج دوباره رشد کنند؛ ولی فعالان آن بازارها چنین ریسکی را پذیرفته اند و انتقادی به فراز و فرودهای بازارها ندارند.
ساسانی تصریح کرد: در بازار پایه کشورمان هم دامنه نوسان ۱۰ درصدی وجود داشت و فعالان بازار پایه، این نوسان را پذیرفته بودند و مشکلی از این بابت نداشتند. بهتر است با افزایش تدریجی دامنه نوسان در تعدادی از نمادهای بزرگ بازار سرمایه، سرمایه گذاران را برای حذف دامنه نوسان معاملات آماده کنیم.
این همه ترس و وحشت از کجا آمده ؟ نگرانید چه اتفاقی بیفتد که تابه حال نیفتاده ؟
بدتر از آنچه در یک سال و نیم گذشته اتفاق افتاد و با وجود محدودیت دامنه نوسان اتفاق افتاد، چیست ؟ میترسید قیمت صفر شود ؟؟؟؟
بردارید این محدودیت دامنه نوسان را ... بگذارید معنی بورس را بفهمیم.
1- بورس 3 ماه است بعد از شروع دولت و شروع وزارت آقای خاندوزی و مدیریت جدید عشقی همش منفی بوده و قیمتها به قیمتهای اردیبهشت برگشته اند و ضررهای سهامداران بیشتر شد.کجای دنیا بورس هر روز منفی است.مشخص است دستی تو کار است.
2-عرضه اولیه ها در بورس با شروع دولت از نیمه شهریور متوقف شد.اگر دولت کسری بودجه دارد چرا عرضه اولیه ها را قطع کرده؟چرا سهام شرکتهای دولتی طبق اصل 44 در بورس عرضه نمیشود؟
3-پرداخت سود سهام سهامداران قرار بود از امسال از سامانه سجام انجام شود نه تنها این کار در بیشتر شرکتها انجام نشد بلکه بیشتر شرکتها در بورس طبق ماده 240 قانون تجارت که 8 ماه فرصت به شرکتها برای واریز سود می دهد دقیقا ماه هشتم را انتخاب میکنند تا سهامدار اگر دیر متوجه شد سود سهامدار در حساب شرکت بماند.خیانتی که 30 سال است در شرکتهای بورسی انجام میشود و سود سهامداران بسیاری همینطوری در بانکها و شرکتها مانده و کسی پاسخگو نیست و پیگیری هم نمیکنند که همه را از سجام واریز کنند.چرا سازمان بازرسی و دادستانی سازمان بورس و سپرده گذاری را وادار به اجرای قانون نمیکند؟
4- لازم است ماده 240 قانون تجارت فوری اصلاح شود و پرداخت سود سهامداران در بورس از یکهفته بعد از مجمع سالیانه صورت گیرد.این قانون متعلق به 50 سال پیش است و الان با وجود اینترنت و آنی شدن پرداخت ها باید سود شرکتها آنی یکهفته بعد از مجمع سالیانه شرکتها بحساب سهامداران واریز شود اما شرکتها با استناد به این قانون ضعیف از حق سهامداران سواستفاده میکنند.
5-لازم است قانونی که به کارگزاری ها اجازه می دهد 2 روز بعد از فروش سهام پول سهامدار را بحسابش واریز کنند را ملغی کنند و قانون جدیدی ارایه شود که پول سهامداران بعد از فروش آنی همان روز بحسابشون واریز شود.دوره اینترنت و تجارت الکترونیک است 2 روز تاخیر مال دوره 20 سال پیش بود که همه چیز کاغذی و دفتری بود.چرا سازمان بازرسی جلوی این تخلف بزرگ را نمیگیرد؟
6-لازم است ضرر تمام سهامدارانی که صندوق پالایش و دارایکم خریدن و ضرر کردن پرداخت شود و ضرر سهامدارانی که عرضه اولیه ها را خریدن و آنها به زیر قیمت عرضه اولیه آمدن هم پرداخت شود تا سهامداران متضرر ضررشان کمی جبران شود.چرا سازمان بازرسی با ناظرین و کارشناسان متخلف سازمان بورس که قیمت کارشناسی سهام عرضه شده در بورس را گرانتر اعلام کرده اند و با عرضه آن سهام در بورس به میلیونها سهامدار گران فروشی و ضرر وارد شده برخورد نمیکند؟
7-لازم است طرح ادغام کارگزاری ها هم مثل ادغام بانکها استارت بخورد تا جلوی فساد و رانت در کارگزاری ها و کاهش خدمات در کارگزاری گرفته شود.چون تعداد کارگزاری ها در کشور ما نسبت به کشور ترکیه 5 برابر بیشتر است درحالیکه حجم و ارزش معاملات بورس ایران یک چهارم بورس ترکیه است.بسیاری از کارگزاری های کوچک که از سامانه معاملاتی اکسیر رایان همراه استفاده میکنند در پرداخت وجه مشتریان تاخیرهای زیاد انجام می دهند و هیچکس با اونها برخورد نمیکند.
8-جلوی قیمت گذاری دستوری در شرکتهای فولادی خودرویی پتروشیمی پالایشی گرفته شود و از تعیین دستوری نرخ ارز در بازار و سه نرخی بودن ارز جلوگیری شود.اینها جزو وظایف نظارتی سازمان بازرسی و وزارت خانه های مربوطه است.
9-مدیران اقتصادی اگر ظرف یکسال کارایی نداشتن فوری گزارش دهید تا تغییر دهند و اجازه خرید وقت توسط مدیران نالایق را ندهند.
10-مدیران اقتصادی را اقتصادی بگذارند و جلوی دخالت مدیران سیاسی در اقتصاد را بگیرند.
11-فروش سهام عدالت و اداره شرکتهای استانی دارای ایرادات زیادی است.لطفا در این مورد هم دخالت کنید.
لطفا دادستان و سازمان بازرسی پیگیر این موارد باشد.
باتشکر
***از مسئول سایت خواهش میکنم این متن اینجانب را برای نامبردگان مسئول ارسال کند.تا شاید متوجه اوضاع شده و وعده عرضه های اولیه را ندهند.***