خرید سهام بر اساس انتظارات تورمی، ممنوع!
به گزارش بورس نیوز بعد از زمزمه های حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و افزایش قیمت چشمگیر برخی محصولات غذایی، انتظارات تورمی در کشور هم افزایش یافته و عده ای نگران افزایش قیمت سایر کالاها هستند. گفته میشود با توجه به افزایش تورم و نیز ریزش بازار سرمایه در یکی_دو سال گذشته، بازار سرمایه نسبت به سایر بازارهای مالی از تورم جا مانده است.
سعید ذوالفقاری مدیر عامل شرکت سرمایه گذاری افتخار سهم در گفتگو با بورس نیوز در این خصوص بیان کرد: به نظر می رسد دولت در مورد حذف یارانه ها سیاست مشخصی ندارد. اگر دولت عزم حذف یارانه ها را دارد، بهتر است به جای حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی آرد و دارو و... در مرحله اول که اقشار ضعیف را تحت فشار قرار می دهد، اقدام به حذف یارانه سوخت کند. اقتصاد جهانی به سمت آزادسازی قیمت ها رفته و اقتصاد ما هم دیر یا زود باید به این سمت حرکت کند. در سایر کشورها به جای آنکه دولت به یک یا چند کالای خاصی یارانه تخصیص دهد، اقدام به آزادسازی قیمتها کرده و در مقابل، منابع خود را صرف توسعه خدمات تامین اجتماعی، توسعه زیرساخت ها، افزایش حقوق و دستمزد مردم و... کرده است. نیازی نیست به دنبال اختراع چرخ باشیم و می توان از تجربیات سایر کشورها در این زمینه کمک گرفت.
وی افزود: در هر حال حذف یارانه ها موجی از تورم در کشور ایجاد خواهد کرد؛ اما نکته اینجاست که با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی، برخی محصولات غذایی از جمله محصولات لبنی و گوشت و مرغ و روغن نباتی گران خواهد شد و تاثیری روی قیمت تمام شده مصالح ساختمانی یا سایر کالاها ندارد. بنابراین انتظار رشد قیمت ها در بازار مسکن یا خودرو تحت تاثیر حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی، انتظاری نادرست است.
این کارشناس بازار سرمایه در ادامه در رابطه با تأثیر این تورم بر روی بازار سرمایه اظهار کرد: مادامی که شفافیت کافی در مورد حذف یارانه ها و نحوه قیمت گذاری محصولات شرکت ها بعد از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی صورت نگیرد، تحلیل دقیق سهم ها امکان پذیر نیست. قطعاً حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی موجب رشد سودآوری شرکت های مشمول دریافت ارز دولتی می شود، مشروط بر آنکه حاشیه سود شرکت ها حذف شود. در نظر داشته باشید که تاثیر حذف یارانه ها روی صنایع بورسی به یک اندازه نخواهد بود و در صورتی که دولت تصمیم جدی برای حذف یارانه ها داشته باشد، هر صنعت باید به طور جداگانه مورد بررسی قرار بگیرد. به عنوان مثال برخی صنایع تا قبل از این، ارز ۴۲۰۰ تومانی دریافت میکردند و محصول خود را هم با قیمت دستوری در بازار عرضه می کردند(از جمله تولیدکنندگان روغن نباتی)؛ اما برخی دیگر از صنایع از یارانه انرژی استفاده می کنند و برق نسبتاً ارزان قیمت در اختیار دارند، اما محصول خود را به قیمت های بازار های جهانی می فروشند(از جمله فولادی ها). بنابراین تاثیر حذف یارانه ها روی صنایع بورسی یکسان نیست و آزادسازی قیمتها در برخی صنایع منجر به رشد سودآوری و در برخی دیگر منجر به کاهش سودآوری خواهد شد. اما اینکه خبر احتمال حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی، انتظارات تورمی در کشور ما را تشدید کند کاملاً غیر منطقی است. علاوه بر این، این نگرش که تورم موجب جهش بازار سرمایه یا سایر بازارهای موازی خواهد شد، انتظار چندان معقولی نیست. بازار سرمایه و سایر بازارهای موازی در سال های اخیر حتی بیش از تورم رشد کردهاند و این ادعا که مثلاً کلیت بازار سرمایه از تورم جا مانده است، معقول نیست.
ذوالفقاری در خاتمه در معرفی گزینههای مناسب برای سرمایه گذاری گفت: کماکان معتقدم صنایعی که در آنها از مزیت رقابتی برخوردار باشیم و به لحاظ بنیادی، شرکت ها اوضاع مناسبی داشته باشند، برای سرمایه گذاری مناسب تر هستند. در میان گروه پتروشیمی، فولادی، معدنی و پالایشی می توان گزینه های مناسبی یافت. امیدوارم سهامداران با چشم بسته و فقط بر اساس انتظارات تورمی اقدام به خرید سهام نکنند و قبل از هر معامله ای، اقدام را تحلیل کنند.