بازار سرمایه متناسب با تورم رشد نکرده/ پتانسیل پتروشیمی ها برای صعود
به گزارش بورس نیوز، این روزها قیمت کالاها شیب صعودی دارد و فشار تورم کاملا محسوس است؛ حال آنکه بازار سرمایه هنوز رشد چندانی نداشته است.
بهمن فلاح کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با بورس نیوز در خصوص بیان کرد: پارادایم اقتصادی ما در حال حاضر چیزی جز تورم نیست. اقتصاد ما در چهار دهه گذشته از تورم ساختاری و انتظاری ضربه خورده است. از آنجا که ما همیشه با ناترازی بودجه، ناترازی بانک ها و عدم استقلال بانک مرکزی مواجه بودهایم، با تورم ساختاری مواجه هستیم و از بین بردن این تورم هم از توان دولت ها خارج است. درآمدهای دولت از دو محل درآمدهای نفتی و درآمدهای مالیاتی است و وقتی درآمدهای نفتی به دلایل سیاسی محقق نمی شود و به دلیل نداشتن نظام مالیاتی جامع، در تحقق درآمدهای مالیاتی هم مشکل داریم، با کسری بودجه ای روبرو می شویم که برای جبران آن باید اقدام به برداشت از منابع بانک مرکزی بصورت مستقیم یا غیر مستقیم کرد که این اقدام هم منجر به افزایش پایه پولی و رشد نقدینگی و تورم خواهد شد. از سوی دیگر عمده بانک های کشور به علت پرداخت تسهیلات تکلیفی و دستوری، با معضل ناترازی دست و پنجه نرم می کنند و در نتیجه این ناترازی، بانک ها ناچار به استفاده از منابع بین بانکی و برداشت از بانک مرکزی بوده و چرخه باطل رشد نقدینگی و تورم در کشور ما ادامه دارد. کما اینکه در حال حاضر نقدینگی به نزدیکی ۵ هزار همت و پایه پولی به حدود ۶۰۰ همت رسیده است.
وی افزود: در چنین فضایی، با توجه به ریل گذاری نادرست دولت و مداخله ها در نظام قیمت گذاری دستوری و تعرفه گذاری و نظام گمرکی دستوری، از جذابیت های بازار سرمایه کاسته و غول نقدینگی را به جای تولید، به سمت بازارهای غیر مولد هدایت کرده است. در مانیفیست بازارهای سرمایه، نقش بازار سرمایه هر کشوری در تامین اعتبار در حوزه سرمایه گذاری و نظام اقتصادی آن کشور حدود ۳۰ الی ۴۰ درصد باشد؛ ولی نقش بازار سرمایه ما حدود ۱۰ درصد بوده و همچنان ۹۰ درصد اقتصاد ما بانک محور است. با این تفاسیر، در ۴ دهه گذشته در بازار سرمایه پسرفت کرده ایم. مادامی که بانک مرکزی و سازمان بورس استقلال نداشته باشند و نگاه حاکمیت به بازار سرمایه مقطعی باشد، رشد این بازار پایدار نبوده و نمی تواند در مانیفست اقتصادی ما، نقش خود را ایفا کند. به همین خاطر، بازار سرمایه نتوانسته متناسب با تورم رشد کند و این موضوع سبب ایجاد دافعه و کوچ نقدینگی از این بازار شده و جریان نقدینگی نشان می دهد هنوز بازار سرمایه مورد اقبال سرمایه گذاران قرار نگرفته است.
این کارشناس بازار سرمایه در معرفی گزینه های مناسب برای سرمایه گذاری گفت: صنایعی که درآمدهای ارزی دارند و مشمول قیمت گذاری دستوری نبوده و نرخ فروش محصولات شان بر اساس قیمت های جهانی تعیین می شود، برای سرمایه گذاری مناسب تر هستند. بنابراین به نظر می رسد پتروشیمی ها به لحاظ بنیادی جذاب بوده و پتانسیل تحول دارند. پالایشی ها هم با توجه به افزایش قیمت های جهانی برای سرمایه گذاری در سال ۱۴۰۱ جذاب هستند.