سیاست دلار ۲۸۵۰۰ تومانی اشتباه است/ سردرگمی در بازار ارز
بورس نیوز:
نزدیک به سه ماهی از صدارت محمدرضا فرزین به عنوان رئیس کل بانک مرکزی میگذرد، وی که عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبائی نیز میباشد، در جلسه ۸ دی ماه ۱۴۰۱ هیئت دولت، به عنوان رئیس بانک مرکزی انتخاب شد.
فرزین روی کاغذ بهتر است
آرش علوی، کارشناس بازار ارز تشریح کرد: درباره اقدامات ریاست بانک مرکزی تاکنون به چند نکته باید اشاره کرد ابتدا باید گفت که ازنظر تجربیات و تحصیلات بر روی کاغذ انتخاب بهتری از نفر قبل انجامشده است، همچنین یکی از بدترین شروع به فعالیتها در زمان ریاست فعلی رخ داد، قبل از نشستن بر روی صندلی در بانک مرکزی صحبت از دلار ۲۸۵۰۰ تومان شد. در کل با در نظر گرفتن انصاف، جدای اعلام اشتباه دلار ۲۸۵۰۰ تومانی در شرایط بسیار ملتهبی سکانداری ایشان شروع شد، به همین دلیل برای قضاوت درباره اقدامات و سیاست ریاست جدید در بانک مرکزی مقداری زود است. احتمال دارد که در سیاست پولی ارزی اقدامات خوب یا بدی انجام شود. اقدام اشتباه اما همین موضوع ارز ۲۸۵۰۰ تومانی و حمایت دولت از آن بود، چراکه با واقعیت بازار فاصله زیادی دارد و تغییرات مکرر در سیاست ارزی برای این چند روز بسیار کلان نبودند، اما همین تشکیل بازار متشکل ارزی، توزیع ارز و بازار مبادله به نظر میرسد بهعنوان رئیس مقتدر و انجام اقدامات برنامهریزیشده، با سرعت بالایی کارها انجام میشود.
سیاست دلار ۲۸۵۰۰ تومانی اشتباه است
وی با اشاره بهاشتباه بودن سیاست ارز ۲۸۵۰۰ تومانی تشریح کرد: از اعلام نظر بدون مبنای اقتصادی ارز ۲۸۵۰۰ تومانی نباید ترسید چراکه ریاست جدید با بررسی خود این نرخ را برای کالاهای اساسی مناسب دیده است، باید از تیمی ترسید که ایشان را با علم بر چنین تصمیمی بهعنوان ریاست بانک مرکزی انتخاب کردهاند. مشکل اقتصاد نرخ ثابت برای دلار نیست؛ حلقه مفقوده فکری در کشور وجود دارد که چرا تجربیات گذشته بازهم تجربه میشود، در این ادوار فاصله میان تکرار اشتباهات گذشته کم شده است. انتقاد به دخالت دستوری دولتها در بازارهای پولی و ارزی بوده البته که این امر در ذهن بخش بزرگی از دولتمردان کشور نهادینهشده است، تنها تفاوت به باور خودشان بر نحوه اجراست که در دوره قبل بد اجرا اما در این دوره بهدرستی انجام خواهد شد.
سردرگمی در بازار ارز
این کارشناس اظهار داشت: تعدد نرخ در بازارهای ارزی هیچ نکته مثبتی را به همراه ندارد، اما این موضوع مطلق نیست باید در بدنه اقتصاد سنجیده شود. افراد جامعه برای تأمین نیاز ارزی خود نباید درگیر انتخاب بازار باشند که دغدغهمند این موضوع شوند تا با تهیه آن در کدام بازار منتفع میشوند. چندین نرخ برای ارز در هیچیک از اقتصادهای پیشرفته سطح جهان مرسوم نیست و اینکه در ایران مواجه با این موضوع نمایانگر خلل در کار است. نکته که وجود دارد تعدد این بازارها تنها نشانگر ایجاد امتیاز ویژه برای بخشی است، حال که چه مقدار عمدی و چه مقدار سهوی به وجود میآید خود بحث پیچیدهای است. همچنین چند نرخی بودن در هر بخشی از اقتصاد منجر به فساد میشود از بدیهیات آن است. بسیار روشن است زمانی که کالا، خدمات و یا نرخی جند قیمت داشته باشد منتهی به امضا یا روابط طلایی میشود، دراینبین روابط طلایی هم ارزش پیدا میکند به همین دلیل باید بدانیم که چند نرخی بودن دلار به ضرر اقتصاد کشورمان است و باید یک نرخ وجود داشته باشد.
بیشتر بخوانید: مسئولین بی تخصص نظر کارشناسی میدهند
وی افزود: برای تخصیص ارز ارزان برای کالاهای اساسی باید ارز داخل بازار آزاد فروخته شود و تفاوت آن بهصورت یارانه مستقیم به واردکننده پرداخت شود، این روش خوب نه، اما بهتر از اقدامات فعلی است. این اقدام چند نرخی و فساد را از بین میبرد و همه بدنه اقتصاد کشور با یک نرخ دادوستد میکنند، اما دولت برای فروش گندم با دلار ۲۸۵۰۰ تومان باید به واردکننده مجازی که امتیازات را دارا هستند، اختلاف آن میان ۴۵ هزار تومان را بهطور مستقیم پرداخت کند تا این افراد باقیمت جهانی گندم وارد کنند. در عمل تفاوتی ایجاد نمیشود، ولی فساد را بهشدت از بین میبرد و تخصیص ارز را بهینهسازی میکند.
بخش خصوصی نابود میشود؟
علوی در پایان به بورس نیوز گفت: اجبار به صادرکنندگان به استفاده از سامانه نیما با وجود چند نرخی بودن ارز هیچ نفعی برای اقتصاد بخش خصوصی که مواد اولیه را باقیمت آزاد تهیه میکند ندارد و مضر هم هست، این موضوع شبیه سرطانی است که بهتدریج بدنه و پیکره بخش خصوصی را از بین میبرد و زمانی متوجه پایین بودن میزان صادرات کشور میشویم که بسیار دیر شده است.
پایان مطلب