دست نفتیها و بانکیها در جیب ۸۵ میلیون نفر ایرانی...
بورسنیوز:
به نظر میرسد در یک ماه اخیر، خوانندگان عزیز بهاندازه کافی انتقادات و اظهارنظرهای کارشناسان و ذینفعان بازار سرمایه را در نکوهش تصمیم دولت در خصوص افزایش نرخ خوراک واحدهای پتروشیمی شنیده و خوانده باشند. از عدم شفافیت و عدم دسترسی همه ارکان ذینفع به تصمیمات و اطلاعات، دخالتهای دستوری دولت، تضعیف بازار سرمایه، تضییع حقوق سهامداران تا فرار سرمایهگذاران از صنعت پتروشیمی، تنها بخشی از ایرادات جدی و به حق کارشناسان و منتقدان این تصمیم در ماه اخیر بوده است.
گذشته از اتفاقاتی که منجر به زیر سؤال رفتن مجدد شفافیت اطلاعرسانی و نمایانشدن دسترسی غیرمنصفانه سهامداران به اخبار بااهمیت و تأثیرگذار بازار سرمایه گردید، بهراستی دلایل اصلی پافشاری دولت در ورود به بحث افزایش نرخ خوراک و سوخت صنایع مختلف و بهویژه صنعت پتروشیمی چیست؟
آیا بر خلاف ادعای بسیاری از کارشناسان و ذینفعان بازار سرمایه بخش بزرگی از سهام شرکتهای پتروشیمی متعلق به صندوقهای بازنشستگی پر مخاطب میباشد؟ آیا دولت به نمایندگی از بخش بزرگی از جمعیت کشور که سهمی از ثروتهای ملی نظیر نفت، گاز و... دارند، ذینفع رانت استفاده از خوراک ارزانقیمت پتروشیمیها میباشد یا سودهای بادآورده شرکتهای بزرگ خصولتی نظیر پتروشیمیها و فولادسازها، صرف تخلفات رنگارنگ چند دههزار میلیاردتومانی و البته هزینه حقوق و دستمزد پرسنل بانکها میشود.
رئیس مجلس نیز در نامهای به رئیسجمهور خواستار اعلام نظر قطعی درباره مصوبه نرخ خوراک پتروشیمیها که از طرف هیات تطبیق مصوبات دولت رد شده، ظرف یک هفته شد. در این نامه تاکید شد، پس از انقضای مهلت یک هفتهای، آن بخش از مصوبه که مورد ایراد قرار گرفته ملغی الاثر خواهد بود.
علیرغم انواع بیتدبیریها و شرایط وخیم اقتصاد کشور که بخش عمدهای از آن به طور مستقیم ناشی از ناکارآمدی و کمسوادی محض برخی مدیران دولتی میباشد، بد نیست موضوع افزایش نرخ خوراک پتروشیمی را یکبار هم که شده با عینک تصمیمگیران دولتی ببینیم:
سهم دولت و مردم از رانت خوراک ارزانقیمت و معافیتهای بیدلیل مالیات بر صادرات چیست؟
بی شک تا کنون مقالات و اظهارنظرهای مختلفی در خصوص اتلاف منابع و پرداخت حقوقهای نجومی، کارانههای بیدلیل و وامهای بیحسابوکتاب به پرسنل شاغل در شرکتهای زیر مجموعه وزارت نفت، شرکتهای پتروشیمی و بانکها خوانده و شنیدهاید.
داستان پرداخت وامهای سنگین قرضالحسنه بانکها به کارکنانش را شنیدهاید؟
در خصوص استخدامهای سفارشی، فرمایشی و سهمیهای در شرکتهای وابسته به وزارت نفت، شرکتهای پتروشیمی و... مطالبی خواندهاید؟
آیا میدانید سهم بزرگی از سودهای بادآورده و رانت خوراک ارزان واحدهای پتروشیمی و پالایشگاهها و حتی شرکتهای تولیدکننده بزرگ فلزات اساسی و مواد معدنی را همین صندوقهای بازنشستگی کارکنان متمول صنعت نفت و بانکها میبرند؟
آیا فروش مفت و ارزانقیمت خوراک واحدهای پتروشیمی و استفاده کارکنان عمدتاً زیان ساز و کم تخصص بانکها معادل چشمپوشی از سهم میلیونها ایرانی در ثروت ملی کشور نظیر گاز، نفت و مواد معدنی میباشد؟ به بانکها یا شرکتهای دولتی حوزه نفت بروید. پرسنلش را ببینید و سطح تحصیلات آنها و تخصص مربوطه آنها را بپرسید. نگاهی به صورتهای مالی بانکها و زیانها و روند ورشکستگی آنها نیز بیندازید. حال باورتان میشود که این اساتید قرار است سهم عمدهای از ثروت ملی ۸۰ میلیون ایرانی کمبهره را مال خود کنند؟
بیاید اندکی مستندتر در این مورد صحبت کنید:
بی شک همه میدانیم دو تا از بزرگترین هلدینگهای پتروشیمی در کشور هلدینگ خلیجفارس و هلدینگ غدیر میباشد. هلدینگهایی که هر یک سهامدار بسیاری از شرکتهای بزرگ پتروشیمی کشور هستند و قطعاً بیشترین منافع حاصل از استفاده از خوراک مفت و ارزانقیمت در سالهای اخیر هم نصیب سهامداران این شرکتها شده است.
هلدینگ خلیجفارس:
بی شک بزرگترین هلدینگ پتروشیمی کشور، هلدینگ پتروشیمی خلیجفارس است. ۱۰۰ درصد سهام شرکت مدیران (بیش از ۳۰ درصد پتروشیمی شیراز)، ۷۰ درصد پترول (سهامدار پتروشیمیهای مختلف نظیر ایلام، ارومیه)، ۱۰۰ درصد بیدبلند، ۷۰ درصد بندر امام (سهامدار ۵ مجتمع پتروشیمی)، ۴۶ درصد گچساران، ۷۰ درصد دهدشت، ۷۰ درصد پتروشیمی نوری، ۵۳ درصد پتروشیمی پارس، ۸۳ درصد پتروشیمی مبین، ۵۳ درصد پتروشیمی تندگویان و سهام مستقیم یا غیرمستقیم تعداد زیادی دیگر از واحدهای پتروشیمی دیگر تنها بخشی از داراییهای این هلدینگ محسوب میشود.
اما سهامدار اصلی و عمده این هلدینگ کیست؟
شرکت سرمایهگذاری اهداف (سهامدار ۱۰۰ درصدی پتروشیمی تابان فردا) با در اختیار داشتن حدود ۳۲ درصد از سهام هلدینگ پتروشیمی فارس، سهامدار عمده و ذینفع بلامنازع سودهای این مجموعه میباشد.
اما شاید برایتان جالب باشد که سهامدار ۱۰۰ درصدی سرمایهگذاری اهداف و اصلیترین ذینفعان استفاده از رانت خوراک ارزانقیمت (از گاز ۳ سنتی تا کنون) و معافیتهای مالیاتی حاصل از صادرات، نه بخش عمدهای از جمعیت ۸۵ میلیوننفری کشور بلکه حدود ۱۰۰ هزار بازنشسته صندوق کارکنان نفت میباشد.
بنا بر گزارش صورتهای مالی صندوقهای بازنشستگی نفت این دوستان به همراه مستمریهای ماهانه خود، مبالغ معیشت و سرانههای ورزش و گردشگری، هدیه روز زن، هدیه روز تولد، کمکهزینههای خرید لباس ورزشی، هدیه روز خانواده و تکریم بازنشستگان نیز پرداخت میشود. حال سؤال اینجاست که آیا برای بازنشستگان دیگر صندوقها هم از این ریختوپاشها وجود دارد؟
اینکه سهامداران خرد با پرتفوهایی زیر ۱۰۰ میلیون تومان که بیش از ۹۰ درصد سرمایهگذاران بازار بورس ایران را تشکیل میدهند بهعنوان سپر انسانی در تمام این سالها مدافع استفاده رانت این شرکتها و این بازنشستههای عزیز بودهاند جالبترین نکته این طنز تلخ است.
پتروشیمی غدیر:
شاید کمتر کسی در بازار سرمایه کشور از شرکتهای مجتمعهای تولیدکننده اوره، متانول و یا پالایشگاههای موجود در پرتفوی هلدینگ غدیر و نفت و گاز پارسیان اطلاع نداشته باشد. بی شک سهامداران هلدینگ غدیر بهواسطه سهامداری در طیف وسیعی از سهام شرکتهای اوره ساز و متانول آنهم باقیمتهای ناچیز گاز خوراک و سوخت و البته معافیتهای مالیاتی تأملبرانگیز، یکی از اصلیترین ذینفعان رانت توزیع شده در این صنعت بودهاند.
اما ببینیم آیا رانت توزیع شده به طیف گستردهای از آحاد مردم کشور میرسد و یا مجدداً عدهای محدود از این رانت استفاده نمودهاند. آیا دولت حق دارد پس از سالها سکوت و شراکت در جفایی که در حق همه مردم کشور داشته، درخواست پرداخت قیمت منصفانه گاز تحویلی به این شرکتها را داشته باشد؟
به نظر شما آیا برای کارمندان بانکها که در تمام این سالها نقشی تأثیرگذار در زیان سازی صنعت بانکداری کشور داشتهاند، وامها و حقوقهای نجومی بیحسابوکتاب کافی نیست که سالهاست بازنشستگانش از ثروت ملی متعلق به همه مردم کشور ارتزاق میکنند؟
گزارش سوژه هفته را با ذکر چند سؤال به پایان میرسانیم:
۱- باتوجهبه شرایط نامطلوب اقتصاد و نیاز به نقدینگی قابلدسترسی ماهانه دولت همچون صورتحسابهای گاز مجتمعهای پتروشیمی، به نظر شما شاهد تغییری در نرخهای ابلاغ شده خواهیم بود؟
۲- آیا دولت، هزینهها و تبعات کسری بودجهای نگرانکننده را قبول میکند تا عدهای سهامدار خرد و بعضاً مدیران شاغل در سازمان بورس و یا شورایعالی بورس را خوشنود کند؟
۳- آیا در چند دهه گذشته هیچیک از شرکتهای پتروشیمی توانستهاند بهواسطه الطاف بیکران دولتها، رانتها و حاشیه سودهایی افسانهای، حتی یک طرح توسعه پاییندستی را اجرایی کنند؟
۴- آیا ثروت ۸۵ میلیون نفر جمعیت ایران را میتوان بهواسطه تولید محصولات خام پتروشیمی با تنها یک یا دو مرحله فراوری به تاراج برد؟
📌در جلسه صبح امروز قالیباف با برخی فعالان بازار سرمایه چه گذشت؟ 🔹️در جلسه صبح امروز(۴شنبه) محمدباقر قالیباف رئیس مجلس با فعالان بازار سرمایه، به بحث و بررسی پیرامون موارد مرتبط با این بازار از جمله نرخ خوراک و قیمتگذاری دستوری پرداخته شد. 🔹️در این جلسه که رئیس و اعضای کمیسیون مجلس ، برخی فعالان بازار سرمایه، مدیران کانون کارگزاران و کانون نهادها و نمایندگان اصناف از جمله پتروشیمی ها، سیمانی ها، سنگ آهنی ها و خودرویی حضور داشتند، بر حمایت از بازار سرمایه و نقش آفرینی در برنامه هفتم توسعه تاکید شده است. 🔹️همچنین در این جلسه تاکید شده که مجلس مصمم است مشکلات بازار سرمایه از جمله نرخ گذاری خوراک پتروشیمی ها را حل کند.
🔺توضیحات درباره نامه جعلی منتسب به هیئت تطبیق درباره نرخ خوراک پتروشیمیها 🔹براساس ایرادات هیئت تطبیق مصوبات مجلس و رای ابلاغی رئیس مجلس به رئیسجمهور، مصوبه دولت در مورد تعیین نرخ خوراک پتروشیمی ها مغایر قانون اعلام شده است اما محتوای خبری که صبح دیروز در برخی رسانهها منتشر شده و تصویر منتشر شده منتسب به مصوبه هیئت تطبیق، جعلی بوده و با محتوای نامه ابلاغ شده تفاوت دارد.
داستان نرخ خوراک و تایید و تکذیب ها کم بود بحث خارج شدن قسمت گذاری دستوری خودرو هم اضافه شد هرچند شکی نیست با بحث عدم تامین ارز دولتی برای خودروسازها قیمت گذاری این ها از حالت دستوری خارج میشه. صدای سهامدار
افزایش نرخ خوراک پتروشیمیها خلاف قانون است/پیشنهاد کمیسیون نرخ خوراک ۴هزارتومانی بود 🔹علیزاده عضو کمیسیون اقتصادی با اشاره به نامه رئیس مجلس به رئیسجمهور مبنی بر اینکه افزایش نرخ خوراک پتروشیمیها غیرقانونی است، گفت: 🔹نمایندگان با افزایش نرخ خوراک پتروشیمیها مخالف بوده و آن را خلاف قانون بودجه میدانند. 🔹کمیسیون اقتصادی پیشنهاد داد که اگر قرار است سقفی برای نرخ خوراک پتروشیمیها تعیین شود این سقف باید نهایتا 4 هزار تومان برای هر مترمکعب باشد.
📌نامه قالیباف به رئیسی مصوبه افزایش نرخ خوراک و گاز پتروشیمیها مغایر قانون است 🔹رئیس مجلس در نامه به رئیس جمهور خواستار اعلام نظر قطعی درباره مصوبه نرخ خوراک پتروشیمیها که از طرف هیات تطبیق مصوبات دولت رد شده، ظرف یک هفته شد. 🔹در این نامه تاکید شد، پس از انقضای مهلت یک هفته ای، آن بخش از مصوبه که مورد ایراد قرار گرفته ملغی الاثر خواهد بود./تسنیم پ.ن: مواظب نوسان گیری برای بار پنجم باشید.... هیچ اتفاقی نخواهد افتاد هدف فقط بالا خالی کردن به سهامداران خرد هست
امسال در بورس سال نرخ خوراکه یه نوسان دیگه میتونن از مردم بگیرن. توپ رو انداختن تو میدان مجلس و قالیباف ولی اصلاح یا تغییر در نرخ خوراک با توجه به اصرار دولت بر تصمیماتش در گذشته خیلی جزئی خواهد بود. صدای سهامدار
دولت به خاطر اینکه ۷۰ همت درآمد کسب کنه از محل افزایش نرخ خوراک پتروشیمیها، ۳۰۰۰ همت به بورس خسارت زد یعنی حدود ۶۰ میلیارد دلار! این خسارت به صندوقهای بازنشستگی و سهام عدالت وارد شد ۷۰ همت میشه ۱.۵ میلیارد دلار اما فقط توی این فقره یکمیلیارد دلار از پولمون سوخت شد رفت! بله عزیزان تحریم نعمت است. صدای سهامدار
قبلا اینطور بود که برای نوسان گرفتن از سهامداران یا خالی کردن سهامی که توش گیر افتاده بودند شایعاتی مطرح می کردند. از طریق رسانه های زرد یا تریبون دارهایی که خودشان را به پول فروخته بودند،شایعاتی را در بازار منتشر می کردند. 🔸بانک پارسیان فروش بلوک اپالش قطعی شده 🔸 خگستر بلوک پارسیان توافق کرده بفروشه 🔸فروش سهام تودلی قطعی شده خریدار ان هم مشخص شده 🔸ایران خودرو برای فروش پارسیانش به توافق پشت پرده رسیده 🔸برجام و التماس پژو برای بازگشت و پرداخت 320 میلیون یورو غرامت به ایران خودرو 🔸سیتروئن توافق کرده خپارس و فلان از سایپا بخره اینجا میشه قطب خودروسازی خاورمیانه 🔸بانک ملت 4 میلیارد دلار غرامت از انگلیس گرفت 🔸یا جعل کردن نامه و انتشار آن در فضای مجازی در تایم معاملات بورس 🔸انتشار خبار زرد با کمک دوستان رسانه ای شان با سناریوی تکراری منبعی که نخواست نامش فاش شود. 🔸وهنر را مهناز افشار داره میخره 🔸شرکت غذایی مینو شروع کرده تولید کیک زرد و... الان که اختیار معاملات هم اومده و با هر خبری نوسان سنگینی میده دیگه سهامدار باید خیلی مراقب و محتاط باشه یک شایعه می اندازند تو بازار سهم نهایت 10% نوسان می کنه ولی اختیار معاملات اون سهم 30%-50%-70% دچار نوسان می شوند. یا با کمک کد حقوقی و پورتفوها و منابعی که در اختیار دارند ، قیمت سهم را دستکاری می کنند تا از اختیار معامله ها که در کد شخصی خریدند نوسان سنگین بگیرند. هم با کمک شایعه هم با سوء استفاده از منابعی که در اختیار دارند. خلاصه اینکه اگر بخواهید اسیر جو بازار و اسیر شایعات شوید بدون شک بازنده خواهید شد. الان سر همین نرخ خوراک هم شده سریال تکراری هی تایید هی تکذیب هی ایراد هی ابلاغ ... - صدای سهامدار
درود به شرفت
هنر چپاول
آنچه از تاریخ ۷ خرداد با شدت کمتر و از ۱ مرداد با شدت بیشتر در بازار سرمایه می بینید، بردن سهام به زیر اعدادی خاص است که سالها ما این اعداد رو به عنوان نقطه اشتباه بازار می شناسیم.
سالهاست در این نقاط که مثل لبه تیغ عمل می کند، با طولانی کردن روند جمع آوری اقدام به خرید سهام می کنند و افراد پول لازم و کم حوصله را با به خطر انداختن سلامت شغلی شان، تلکه می کنند. بار اولشان هم نیست که این کار رو انجام می دن. این یک روش نان در خون زدن متداول است که مافیای بورس بر سر مردم می آورند.
بنده به سهم خودم هر کاری که نیاز باشد برای بر هم زدن بازی این گروه حداقلی اما قدرتمند و صاحب ثروت انجام خواهم داد. از اطلاع رسانی کارهاشون روی تابلو تا توجیه برخی صندوق های دارای منفعت عمومی برای خرید این سهام از روی تابلو
اگر به اندازه ای که در توانم هست، تلاش کنم از سکوت بسیاری از کانال های بورسی صاحب تریبون بهتر است. بورسی جماعت تنها چیزی که در رفاقت نمی گذارد آبرو است اما یک سال بعد به تمام این روزها خواهیم خندید.
۲۵ مرداد ۱۴۰۲
مگر کل هزینه هایی که به عنوان ریخت و پاش اسم بردین چند درصد از درآمد یک شرکت پتروشیمی رو به خودش اختصاص میده؟؟؟
در واقع معنی این موضوعی که شما مطرح کردین اینه که دولت با بالا بردن هزینه خوراک چندین صد برابر اون هزینه ها رو به جیب خودش انتقال میده و در عین حال اثر منفی به وجود اومده هم خودش رو در بورس و مارکت شرکت به وضوح داره نمایش میده.
این نتیجه تصمیم مدیران نالایق دولتی هست که به اسم جلوگیری از رانت و فساد این ماب التفاوت رو به جیب دولت انتقال میدن و در عوض ما هیچ اثری از این جلوگیری از فساد رو در رشد اقتصادیمون نمیبینیم که هیچ هر روز که میگذره پس رفت می کنیم.