صنعت فولاد میتواند به ظرفیت ۴۷ میلیون تن برسد
به گزارش بورس نیوز، احسان دشتیانه، مدیرعامل شرکت صبا فولاد خلیج فارس در حاشیه سمپوزیوم فولاد ۱۴۰۳ کیش علاوه بر تشریح وضعیت این واحد فولادسازی، به بیان مسائل و مشکلات صنعت فولاد نیز پرداخت و عنوان کرد: موفقیت قابلتوجهی در صبا فولاد به دست آمده که این موفقیتها را مرهون کارگران و همکاران زحمتکش این مجموعه هستیم.
دشتیانه با تاکید بر این موضوع که صنعت فولاد نسبت به افقهای پیشرو عقب مانده، گفت: چراکه اعتقاد دارم وظیفه ما سنگینتر از این حرفهاست. ما با ۷۳ میلیارد دلار منابع زیرزمینی، پنجمین کشور غنی دنیا از نظر داراییهای طبیعی هستیم که با این داراییها حداقل باید پنجمین اقتصاد قدرتمند دنیا میبودیم؛ ولی به دلیل مشکلات خارجی و داخلی به جایگاه خود نرسیدهایم. ۱۰۷ میلیارد دلار جیدیپی GDP دنیاست که سهم ایران نزدیک ۳۵۰ میلیون دلار است که نسبت به ذخایر موجود کشور، ما باید سهم بیشتری را به خود اختصاص دهیم.
چشمانداز صنعت فولاد ایران
وی در ادامه به چشمانداز صنعت فولاد ایران در سال ۱۴۰۴ پرداخت و عنوان کرد: در این چشمانداز قرار بود ایران با تولید ۵۵ میلیون تن فولاد، جایگاه نخست منطقه را به خود اختصاص بدهد. هم اکنون با ۴۷ میلیون تن ظرفیت ایجادشده به سند چشمانداز نزدیک شده، در حالی که عدم توقف تولید صنعت فولاد به خاطر نبود زیرساختها و امکاناتی که وظیفه تامین آنها را برعهده ندارد، با چالش مواجه شده است.
مدیرعامل شرکت صبا فولاد خلیج فارس افزود: صنعت فولاد ایران در برخی از ماههای سال میلادی، از سوی انجمن جهانی فولاد به عنوان هفتمین تولیدکننده معرفی میشود؛ در حالی که در ماههایی که محدودیت انرژی وجود دارد، به جایگاه دهمین تولیدکننده فولاد میرسد؛ بنابراین اگر سایر حوزهها یا صنایع مانند فولاد عمل میکردند، وضعیت اقتصادی ایران بسیار بهتر بود؛ البته ما در تولید فولاد دارای مزیت هستیم. در دنیا رتبه نخست تولید فولاد متعلق به چین با تولید یک میلیارد و ۲۰ میلیون تن، رتبه دوم متعلق به هند با حدود ۱۴۰ میلیون تن، ژاپن با ۷۲ میلیون تن، سپس ایالات متحده آمریکا با ۶۹ میلیون تن، روسیه با ۶۶ میلیون تن و کرهجنوبی با ۵۸ میلیون تن است. از اینرو مشاهده میکنیم صنعت فولاد مختص به کشورهای دارای معادن سنگآهن نیست، یا مخصوص کشورهایی که مسائل زیستمحیطی برای آنها اهمیت ندارد. در حقیقت این کشورهای رتبه نخست تولید فولاد، جزو اقتصادهای اول دنیا هستند. این موضوع نشان میدهد که صنعت فولاد ما نیز مسیر درست خود را پیش رفته است.
دشتیانه افزود: اگر ما به اندازه ذخایر کشور بخواهیم نفت تولید کنیم، در مقایسه با آمریکا ۲۵ میلیون بشکه در روز و در مقایسه با روسیه ۲۰ میلیون بشکه در روز باید نفت تولید میکردیم. اگر صنعت نفت مانند فولاد رشد میکرد، جایگاه ما تولید ۳ میلیون بشکه نفت خام نبود و حتما باید ۱۰ میلیون بشکه نفت را تولید میکردیم.
وی با اشاره به این موضوع که امیدواریم یک برنامهریزی زیرساختی درباره تامین انرژی صورت گیرد، گفت: صنعت فولاد با وجود زیرساختها میتواند به ظرفیت کامل خود یعنی ۴۷ میلیون تن برسد. البته این ملزم این مساله است که ما دو و نیم برابر اکنون، خود را در بازارهای صادراتی تقویت کنیم. در این راستا تحریمها به ما آسیب زده است.
مدیرعامل شرکت صبا فولاد خلیج فارس ادامه داد: در منطقه شاهد نسلکشی در غزه هستیم، اما قدرتهای جهان به این امر حق میدهند. در چنین شرایطی ما نیز گرفتار تحریم هستیم. اگر مساله تحریمها حل شود و بتوانیم توسعه را در کشور سرعت ببخشیم، صنعت فولاد ارتقا مییابد، چراکه بر اساس پیشبینی هاروارد در سال ۲۰۱۶ ایران را مستعد رشد اقتصادی ۸ درصد از سال ۲۰۲۰ تا ۲۰۳۰ دیده بود. اگر رشد اقتصادی در ایران روی دهد، سرانه مصرف فولاد به ازای هر نفر از ۲۲۰ کیلوگرم کنونی باید به ۳۶۰ تا ۳۷۰ کیلوگرم برسد تا یک بازار ۳۵ میلیون تنی شکل بگیرید. همچنین صادرات خود را میتوانیم از ۱۰ میلیون تن به ۲۰ میلیون تن برسانیم، به شرطی که زیرساختهای آن تامین شود.