کدام صندوق ها بهترین عملکرد ماهانه را داشتند؟
به گزارش بورسنیوز؛ افزایش قیمت دلار و اونس طلا در این یک ماه، منجر به رشد انواع طلا و صندوقهای آن شد و مجددا نقدینگی زیادی جذب بازارهای ریسک گریز و یا وابسته به دلار شد. صندوقهای طلا در بازه بلند مدت به دلیل تنش ها، شرایط اقتصادی و رویدادهای جهانی، بازدهی خیلی خوبی داشتند و از لحاظ جذب سرمایه، بهترین عملکرد را نسبت به سایر بازارها از خود نشان دادند. اما در کوتاه مدت که قبلا بارها در تحلیلها گفته شده بود، رشد قیمت طلا دیگر به خاطر اونس جهانی نخواهد بود؛ زیرا اونس، رشد زیادی را تجربه کرده و به مقاومتهای سنگین نزدیکتر شده است، اما دلار آزاد پتانسیل زیادی برای جهش داشت و هنوز هم دارد.
به دلیل تنشها و شرایط اقتصاد کلان، انس طلا در این یک ماه به میزان ۱.۹ درصد افت قیمت را تجربه کرده است که ادامه ریزش ۴.۵ درصدی دو ماه گذشته بوده و این نوسانات میتواند شروع کننده ریزش و یا حداقل خنثی شدن روند اونس طلا شود. البته از یک طرف هم نرخ دلار به میزان ۱۳.۶ درصد به مبلغ ۹۵۰۰ تومان افزایش یافت و دلیل اصلی رشد قیمت صندوقهای طلا میتواند همین مورد باشد. طی یک ماه اخیر، قیمت دلار از ۷۰ هزار تومان به ۷۹ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده و شاخص صندوقهای طلا هم با یک رشد ۱۰ درصدی در محدوده ۳۸۷۴ واحد قرار دارد.
قیمت تمام سکه ۹.۳ درصد، نیم سکه ۱۵.۴ درصد، ربع سکه ۹ درصد و طلا ۱۸ عیار ۱۵.۵ درصد طی یک ماه اخیر، بازدهی داشته و یک ATH تشکیل داده اند. با مقایسه بازده و ریسک هر کدام از این سکهها و طلای ۱۸ عیار، متوجه میشویم که نیم سکه و ۱۸ عیار بهترین عملکرد ماهانه را داشتند و ربع سکه با آن همه حباب و ریسک، نتوانسته به اندازه تمام سکه رشد کند! تمام سکه ۱۴.۳ درصد، نیم سکه ۲۴.۹ درصد، ربع سکه ۴۷.۵ درصد و ۱۸ عیار هم ۳ درصد حباب دارد که با توجه به ارزش ذاتی ۴۹ میلیون تومانی تمام سکه به نظر میرسد ریسک قیمت بازاری آن نسبت به نیم سکه و ربع سکه کاهش یافته و از طرف دیگر، ۱۸ عیار و ربع سکه حباب بیشتری نسبت به قبل دارند.
صندوقهای طلا یک نوع سبدی هستند که بر روی انواع طلا سرمایه گذاری میکنند و از طریق سود بدست آمده، قیمت سهام خود را رشد داده و برای سهامداران خود بازدهی ایجاد میکنند. صندوقهای سرمایه گذاری سهام، اوراق درآمد ثابت، زعفران، املاک و بخصوص طلا نقش مهمی در جذب نقدینگی و تنوع بخشیدن به گزینههای سرمایه گذاری ایفا کرده و در آینده نزدیک میتوانند به یکی از اهرمهای قوی بازار بورس تبدیل شوند! از دلایل برتری صندوقهای طلا نسبت به طلای فیزیکی میتوان به کاهش ریسک نگهداری، سرمایه گذاری با مبالغ کم، مدیریت حرفهای داراییها و نقدشوندگی بالا اشاره کرد.
شاخص صندوقهای طلا هم به میزان ۱۰ درصد رشد کرده و به محدوده ۳ هزار و ۸۷۴ واحد رسیده است که نشان میدهد اونس طلا باعث شده تا صندوقها نتوانند دقیقا به اندازه افزایش نرخ دلار رشد کنند. حدودا از ۴۵ روز پیش که شاخص در محدوده ۳۳۱۵ واحد قرار داشت، رشد اصلی کوتاه مدت شروع شد و تقریبا هر ۲۰ روز ۱۰ درصد به قیمت صندوقها اضافه شده است. ارزش بازار کل صندوقهای طلا در بورس، از ۸۳ هزار و ۳۹۰ میلیارد تومان به ۹۳ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان رسیده است و احتمالا بازگشایی صندوقهای طلایی که جدیدا پذیره نویسی شده اند، میتوانند ارزش بازار را از ۱۰۰ همت عبور دهند!
کدام صندوقها حباب بیشتری دارند؟
ارزش خالص دارایی به ازای هر سهم (NAV) صندوق عیار ۱۴۲۳۵ تومان، طلای لوتوس ۳۷۲۵۰ تومان، کهربا ۴۹۹۰ تومان، مثقال ۴۱۴۰ تومان، گنج ۴۵۱۲ تومان، گوهر ۲۵۱۹۰ تومان، جواهر ۱۹۶۰ تومان، آلتون ۱۷۱۴ تومان، تابش ۲۰۷۶ تومان، ناب ۱۷۷۴ تومان، زر ۲۳۰۶۰ تومان، زرفام ۳۹۶۰ تومان و نفیس ۳۰۵۰ تومان میباشد. صندوقهای ناب و زرفام بیشترین حباب اسمی را به میزان ۲.۳ درصد دارند که ریسک قیمت بازاری آنها را افزایش میدهد. در مقابل، صندوقهای زر، آلتون و کهربا هم کمترین حباب اسمی را به ترتیب، ۱ و ۱.۲ درصد دارند که نشان میدهد قیمت هایشان رشد زیادی را تجربه نکرده است.
کدام صندوقها دارایی ریسک پذیرتری دارند؟
با توجه به اینکه اونس طلا به به اوج خود رسیده و ریسک زیادی دارد، اما از یه طرف، پتانسیل رشد قیمت دلار هم دیده میشود و طبیعتا با این اوضاع قیمتها و حبابهایی که شکل گرفته اند، صندوقهای شمش محور ریسک کمتری نسبت به سکه محورها دارند. صندوقهای گنج، جواهر و ناب بیش از ۹۰ درصد سرمایه تحت مدیریت خود را به شمش با حباب دو درصدی اختصاص داده اند و در مقابل، صندوقهای مثقال و بخصوص زرافشان امید ایرانیان به ترتیب، ۴۵ و ۵۶ درصد داراییها را تبدیل به سکه کرده اند. در واقع مثقال و زر بر روی سکه متمرکز هستند و به نظر میرسد ریسک بیشتری نسبت به جواهر، گنج و ناب و تا حدودی عیار داشته باشند.
مراقب نقدشوندگی صندوقها باشید!
با وجود اینکه مدیران تمام صندوقها در زمان پذیره نویسی و یا رویدادهای تبلیغاتی و نمایشگاهی به سرمایه گذاران میگویند که نقدشوندگی صندوق طلایشان بالا بوده و چندین بازارگردان و ضامن دارند، اما برای ما ارزش معاملات و عمق بازار معاملاتی مهم است و فقط با آمار و ارقام پی به خوب بودن یا بد بودن وضعیت صندوق میبریم. طبق محاسبات انجام شده، شاخص NVT صندوقهای جواهر و زر بسیار بالا بوده و نقدشوندگی پایینی دارند؛ در مقابل، صندوقهای زرفام، کهربا، مثقال و عیار نقدشوندگی و گردش نقدینگی بالایی دارند که در روزهای پرخطر، عمق سفارشات بیشتری خواهند داشت. شاخص نقدشوندگی کل صندوقهای طلا ۴۹ میباشد که تجزیه و تحلیلها نشان میدهد، صندوقهای تابش، جواهر و زر ریسک معاملات در روزهای منفی را افزایش داده و نقدشوندگی پایین میتواند بر روند جذب سرمایه تاثیر منفی بگذارد؛ بخصوص اینکه هر سه صندوق نام برده شده کمتر از ۵۰ میلیارد تومان ارزش معاملات دارند.
کدام صندوقها بیشترین بازدهی ماهانه را داشتند؟
صندوق عیار ۱۵ درصد، طلای لوتوس ۱۲ درصد، کهربا ۱۲.۸ درصد، مثقال ۱۱.۲ درصد، گنج ۱۲ درصد، گوهر ۱۱.۶ درصد، جواهر ۱۳.۸ درصد، آلتون ۱۴.۲ درصد، تابش و ناب ۱۴ درصد، زر ۸.۹ درصد، زرفام ۱۴.۶ درصد و نفیس ۱۶.۳ درصد بازدهی ماهانه داشتند. صندوق نفیس و سپس عیار، بهترین عملکرد ماهانه را از خود نشان دادند که با رشد نرخ دلار همبستگی بالایی داشته اند. صندوقهای مثقال و بخصوص زرافشان امید ایرانیان طبق معمول کمترین بازدهی را داشته و به ترتیب، ۱۱.۶ و ۸.۹ درصد رشد قیمت را تجربه کرده اند.
تمام سکه ۱۱.۹ درصد، نیم سکه ۱۸.۷ درصد، ربع سکه ۱۲.۲ درصد، ۱۸ عیار ۱۶.۷ درصد و دلار آزاد ۱۵.۴ درصد رشد قیمت را به ثبت رساندند که بیشترین رشد نرخ را نیم سکه داشته و ربع سکه به دلیل حباب زیاد و ریسک بالاتر، کمترین بازدهی را داشته است. طبیعتا صندوقهایی که مدیریت دارایی بهینه تری دارند، حداقل باید ۱۵ درصد بازدهی دلار را به خود میگرفتند! از طرفی دیگر، صندوقهایی که شمش محور هستند و در شیفت پول، مدیریت حرفهای تری هم دارند، بازدهی بیشتری نسبت به رقبا داشته اند.
سبقت عیار از طلای لوتوس در جذب سرمایه!
ارزش بازار صندوق عیار ۳۰ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان، طلای لوتوس ۲۱ هزار و ۹۴۰ میلیارد تومان، کهربا ۱۰ هزار و ۹۴۰ میلیارد تومان، مثقال ۶ هزار و ۵۶۰ میلیارد تومان، گنج ۴ هزار و ۶۸۰ میلیارد تومان، جواهر ۴ هزار و ۱۳۰ میلیارد تومان، گوهر ۳ هزار و ۸۷۰ میلیارد تومان، تابش ۳ هزار و ۲۵۰ میلیارد تومان، آلتون ۳ هزار و ۱۳۰ میلیارد تومان، ناب ۳ هزار میلیارد تومان، زر ۲ هزار و ۴۵۰ میلیارد تومان، زرفام ۹۴۲ میلیارد تومان و نفیس ۷۶۰ میلیارد تومان است. صندوق عیار تحت مدیریت سبدگردان مفید به مبلغ تقریبا ۳۱ همت، ۳۱.۵ درصد از ارزش بازار کل صندوقهای طلا را به خود اختصاص داده است و پس از آن، صندوق طلای لوتوس با ۲۲.۸ درصد تسلط در رتبه دوم قرار دارد و بزرگترین صندوقهای طلای بورسی میباشند! بین ۱۳ صندوق قدیمی، زرفام و نفیس کوچکترین صندوقهای طلا هستند که از لحاظ پشتوانه، داراییها و نقدشوندگی ریسک بیشتری دارند. صندوق طلای لوتوس قدیمیترین و بزرگترین صندوق میان رقبا بوده، اما از مرداد ماه ۱۴۰۳ ارزش داراییهای صندوق عیار از طلای لوتوس پیشی گرفت و اکنون رنک یک را به خود اختصاص داده است.
نتیجه تحلیل و گزارشات
اونس طلا که در اوج قیمت قرار گرفته و ریسک بالایی هم دارد، اما افزایش نرخ دلار منجر به رشد دوباره صندوقهای طلا شده و نقدینگی بیشتری هم به خود جذب کرده اند. در کلیت اگر بخوهیم عملکرد داراییهای پایه را تحلیل کنیم، اونس طلا ریسک دارد، اما دلار هنوز به اهداف نهایی نرسیده و ممکن است با افزایش نرخ مواجه شده و بر روی صندوقهای طلا هم طبیعتا تاثیر مثبت بگذارد. صندوق طلای زرافشان امید ایرانیان به دلیل رشد کم، حباب کمتری هم دارد و از لحاظ نقدشوندگی، بازدهی ماهانه، ریسک داراییها و ارزش بازار، وضعیت خوبی ندارد. صندوقهای نفیس و عیار، بهترین عملکرد ماهانه را داشتند که عیار از لحاظ ارزش دارایی ها، نقدشوندگی و بازدهی، بسیار بهتر از سایر صندوقها عمل میکند؛ در مقابل، نفیس که پربازدهترین آذر ماه است، کوچکترین صندوق طلا و پر ریسک میباشد.
هادی بهرامی، پژوهشگر بازار سرمایه