آیا تأمین مالی غیرتورمی میتواند در اقتصاد ایران مؤثر باشد؟
به گزارش بورسنیوز، تورم به عنوان یکی از چالشهای جدی برای دولتها شناخته میشود و متأسفانه در اقتصاد ایران با تورمهای بالایی مواجه هستیم که این موضوع به بخش تولید نیز آسیبهای جدی وارد کرده است.
سالیان متمادی است که تأمین مالی غیرتورمی در دستور کار دولتها قرار گرفته تا به رشد اقتصادی دست یابند بدون اینکه این تأمین مالی بار تورمی به دوش اقتصاد بگذارد.
مالک سرپناهی اظهار داشت: استفاده از ظرفیتهای بازار سرمایه برای تأمین مالی بنگاهها در حال گسترش است و در بازار جهانی این نوع تأمین مالی میتواند در کنار توسعه اقتصادی، تورم را به اقتصاد تحمیل نکند.
وی ادامه داد: در حال حاضر، عمده تأمین مالی از طریق بانکها انجام میشود که به دلیل نرخ سود بالای آن، منجر به تورم شده و بنگاههای تولیدی تمایلی به این نوع تأمین مالی ندارند.
این کارشناس مالی تأکید کرد: این روند بانکها را به فعالیتهای غیرمولد سوق میدهد و این امر به افزایش تورم در اقتصاد منجر میشود. وی تصریح کرد که باید در برابر فعالیتهای غیرمولد بانکها ایستادگی کرد و گفت: توجه به بورس و تأمین مالی از این طریق میتواند به ایجاد تورم کمک نکند زیرا از نقدینگی موجود در بازار استفاده کرده و به چرخه تولید وارد میشود.
سرپناهی افزود: در بازار سرمایه دو نوع تأمین مالی مبتنی بر بدهی و سرمایه وجود دارد، در حالی که بانکها تنها از طریق بدهی تأمین مالی میکنند و این رویکرد به افزایش ریسک مالی منجر میشود.
این کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد: تأمین مالی ارزان از بانک برای بنگاهها به سختی امکانپذیر است چرا که فعالیتهای غیرمولد سود بالایی برای بانکها به ارمغان میآورد و همین باعث میشود که بانکها تمایل چندانی به تأمین مالی نداشته باشند.
تأمین مالی زنجیرهای نیز یکی دیگر از روشهای مورد بحث است. سیامک سالور در این راستا گفت: تأمین مالی در حوزههای مختلف از جمله زیرساختها، سرمایه در گردش و بنگاههای کوچک و متوسط یکی از مشکلات جدی اقتصاد ایران به شمار میآید.
وی افزود: بنگاههای کوچک و متوسط که سهم بالایی در اشتغال دارند، به دلیل قدرت توثیق پایین، مجبور به خرید نقدی مواد اولیه هستند و ناچارند از بازار غیررسمی تسهیلات با هزینه بالا تأمین کنند. در این راستا، ابزارهای تأمین مالی زنجیرهای به گونهای طراحی شدهاند که ضمن عدم ایجاد تورم، نیازهای این بنگاهها را نیز پاسخگو باشند.
سالور در ادامه به توسعه اوراق گام به عنوان یکی از ابزارهای تأمین مالی زنجیرهای اشاره کرد و بیان داشت: روشهای فاکتورینگ و برات الکترونیکی نیز از جمله ابزارهای مهم در این زمینه هستند و اگرچه مشکلاتی در زیرساختهای مربوط به تبادل دادهها و پایش تأمین مالی زنجیرهای وجود دارد، اما این روشها میتوانند به حفظ شرایط اقتصادی کمک کنند.
وی همچنین بر لزوم همکاری دولت در ایجاد بسترهای لازم برای تأمین مالی زنجیرهای تأکید کرد و گفت: با بومیسازی این روشها، میتوان مشکل کمبود اعتبار صنایع را حل کرد.
فرشاد پرویزیان، نایبرئیس انجمن اقتصاد ایران نیز با بررسی تأمین مالی غیرتورمی، به چالشهای ساختاری آن در شرایط کنونی اقتصاد ایران اشاره کرد و تأکید کرد که مشکلات عمده اقتصاد ایران فراتر از مسائل اقتصادی و در ساختارهای مدیریتی و بینالمللی نهفته است.
او توضیح داد که تأمین مالی غیرتورمی به معنای تأمین مالی بدون خلق نقدینگی است؛ بدین معنا که دولت به جای استقراض از بانکها، اقدام به انتشار اوراق قرضه میکند.
پرویزیان همچنین خاطرنشان کرد که این روش در شرایط عادی اقتصادی مؤثر است، اما در شرایط کنونی که ایران با تورمهای بالای ۴۰ درصد و تحریمهای سنگین مواجه است، به چالشهای جدی برمیخورد.
این کارشناس اقتصادی تأکید کرد که برای استفاده از تأمین مالی غیرتورمی، باید زیرساختهای اقتصادی مناسب فراهم شود و نگاه ویژهای به بنگاههای بزرگ نیز داشته باشیم تا این بنگاهها که نقش مهمی در اقتصاد دارند، بتوانند از این تأمین مالی بهرهمند شوند.
به نقل از صدای بورس
انتهای پیام/