رشد سهم بورس انرژی در بازار معاملات برق
به گزارش بورسنیوز، یکی از اهداف کلیدی تأسیس بورس انرژی، تنظیم بازار معاملات برق بوده است. آخرین اطلاعات حاکی از آن است که معاملات برق در بورس انرژی با شتاب بیشتری در حال انجام است.
طبق قانون برنامه پنجساله هفتم، وزارت نیرو موظف است به گونهای برنامهریزی کند که سهم معاملات برق در خارج از بازار برق، تا پایان سال دوم برنامه به حداقل ۳۰ درصد و تا پایان برنامه به حداقل ۶۰ درصد از کل معاملات برسد. به عبارت دیگر، تا پایان برنامه هفتم باید بخش عمدهای از معاملات برق کشور از طریق بورس انرژی انجام شود. در چنین شرایطی، اطلاعات موجود نشان میدهد که معاملات برق در بورس انرژی در سال جاری پیشرفت قابل توجهی داشته است.
جدیدترین دادههای مرکز پژوهشهای مجلس نشان میدهد که در نیمه نخست سال جاری، ۴۸ درصد از معاملات نیروگاهها در بورس انرژی و همچنین قراردادهای دو جانبه انجام شده است. از این مقدار، ۳۲ درصد به بورس انرژی و ۱۶ درصد به قراردادهای دو جانبه اختصاص دارد.
قرارداد دو جانبه برق یک توافقنامه دو طرفه است که به منظور تبادل و انتقال برق از یک طرف به طرف دیگر منعقد میشود. این آمار نشاندهنده جهش قابل توجه سهم معاملات برق در بورس انرژی است. براساس آمارهای موجود، در ۱۲ ماه گذشته، تنها ۱۵ درصد از معاملات به بورس انرژی و قراردادهای دو جانبه اختصاص داشت.
تفاوت بورس انرژی با بازار برق و ویژگیهای معاملات در بورس انرژی
در گذشته، بخش عمدهای از معاملات برق در بازار برق انجام میشد، اما اکنون به تدریج معاملات به بورس انرژی منتقل میشود. بازار برق یک بازار قدیمی است که مبادلات برق نیروگاهها از زمانهای گذشته در آن صورت میگرفته است، اما تفاوت اصلی آن با بورس انرژی در مکانیزم کشف قیمت است که میتواند به کشف قیمتهای واقعی منجر شود.
در بورس انرژی، تولیدکنندگان برق، توزیعکنندگان، خردهفروشان و مصرفکنندگان میتوانند برق را خرید و فروش کنند. برق در بورس انرژی به صورت قراردادهای مختلف و بر اساس تقاضا و عرضه به مشتریان ارائه میشود. قیمت برق در بورس انرژی تحت تأثیر عوامل اقتصادی و میزان تقاضا و عرضه قرار دارد. بورس انرژی به بهینهسازی تبادل انرژی و ایجاد محیط تجاری برای انرژی الکتریکی کمک میکند.
بهطور کلی، در بازار برق بورس انرژی ایران، معاملات در سه بازار اصلی یعنی بازار فیزیکی، بازار مشتقه (سلف) و بازار سایر اوراق بهادار قابل معامله انجام میشود. در حال حاضر، ۸۲ نیروگاه دولتی و خصوصی، ۴۵۸ مشترک صنعتی، ۴۹ شرکت خردهفروش برق و ۳۹ شرکت توزیع در بخش معاملات برق بورس انرژی فعال هستند.
انتهای پیام/