بازار برنج؛ نیازمند ورود دستگاه های نظارتی
به گزارش بورسنیوز، در حال حاضر اگر به بازار مراجعه کنید، با قیمتهای غیرمعمول برنج روبهرو خواهید شد که به هیچ وجه با قیمتهای سال گذشته و حتی ماههای اخیر قابل مقایسه نیست. بهترین نوع برنج ایرانی که در ماههای ابتدایی سال حدود ۱۰۰ هزار تا ۱۱۰ هزار تومان فروخته میشد، اکنون به حدود ۲۰۰ هزار تومان رسیده و رکودی عجیب را در این بازار به وجود آورده است.
بر اساس گزارشهای میدانی، قیمت یک کیلوگرم برنج طارم معطر مازندران ۱۷۴ هزار تومان، برنج گیلان ۲۰۹ هزار تومان و نوع دیگری از برنج ایرانی ۱۸۹ هزار تومان تعیین شده است که این ارقام در دو سال گذشته بیسابقه بودهاند.
تجربه افزایش قیمت برنج در سال ۱۴۰۰ تکرار میشود
این اولین باری نیست که قیمت برنج در ایران به این شکل افزایش پیدا کرده است؛ به طوری که در سال ۱۴۰۰ قیمت برنج به مرز ۲۰۰ هزار تومان رسید و در سال ۱۴۰۱ با تأمین این محصول، قیمتها کاهش قابل توجهی یافت.
در آن زمان نیز در مورد آمار تولید برنج بحث و تردید وجود داشت و دلیل افزایش ناگهانی قیمت برنج در آن سال، کمبود عرضه مشابه با وضعیتی است که در حال حاضر با آن مواجه هستیم.
تولید برنج در ایران توسط وزارت جهاد کشاورزی ۲.۷ میلیون تن در سال اعلام شده است، اما برخی فعالان این حوزه این آمار را رد میکنند.
نقطهنظر مجری سابق برنج وزارت کشاورزی درباره آمار تولید
ادیبی، مجری سابق برنج وزارت جهاد کشاورزی، در مورد سطح زیر کشت برنج گفت: طبق آخرین گزارش رسمی منتشره از سوی وزارت جهاد کشاورزی، سطح زیر کشت برنج در سال ۱۴۰۲ حدود ۷۰۰ هزار هکتار در ۲۰ استان کشور بوده و سطح برداشت با احتساب کشت مجدد و برداشت رتون نیز ۷۹۰ هزار هکتار اعلام شده است. اما با توجه به تجربه ۳۰ سالهام در این حوزه، اعتقاد دارم که سطح واقعی زیر کشت برنج در ایران حدود ۶۰۰ هزار هکتار است.
وی افزود: حدود ۶۷ درصد از این سطح به دو استان شمالی (گیلان و مازندران) اختصاص دارد. آمارهای جدیدی که اخیراً درباره مساحیهای انجام شده از طریق نقشهبرداری هوایی مطرح شدهاند، از نظر کارشناسی قابل اعتماد نیستند و این طرحها در مقیاس کلان در برنجکاری کشور به مرحله اجرا در نیامدهاند.
ادیبی همچنین بیان کرد: بر اساس گزارش رسمی وزارت جهاد کشاورزی، برآورد تولید شلتوک در سال ۱۴۰۲ با احتساب کشت اول، کشت مجدد و برداشت رتون معادل ۳,۴۸۵,۰۰۰ تن با رطوبت زمان انبارداری بوده است که این مقدار به دو میلیون تن برنج سفید معادل است.
عدم انتقال سود افزایش قیمت به جیب کشاورزان
از نکات قابل توجه در این زمینه این است که سود ناشی از افزایش قیمت برنج به دست کشاورزان نمیرسد، زیرا بیشتر آنها، به ویژه کشاورزان کوچک و متوسط، محصول خود را در فصل برداشت فروختهاند و اکنون که قیمتها به این سطح رسیده، چیزی نصیب آنها نمیشود.
برای مثال، برنج طارم محلی در اوایل برداشت یعنی مردادماه تقریباً ۸۵ هزار تومان فروخته میشد، اما در اوایل زمستان و با کاهش دسترسی محصول و افزایش تقاضا، از سوی واسطهها قیمت این محصول به شدت افزایش یافته و برنج در سطح عمدهفروشی کمیاب و گران میشود.
کمبود و افزایش قیمت برنج نتیجه دلالی و احتکار
اگر آمار وزارت جهاد کشاورزی درباره تولید ۲.۷ میلیون تن برنج در سال صحیح باشد، باید اشاره کرد که این محصول در حال حاضر به شدت در دام احتکار و دلالی قرار گرفته و به دست برخی افراد سودجو افتاده است که اکنون باعث کمبود و گرانی آن شدهاند.
بنابراین، با فرض صحت آمار تولید برنج در کشور، ضروری است که وزارت جهاد کشاورزی به سرعت به بازار این محصول ورود کند و اقدامات لازم برای تنظیم بازار را انجام دهد و با سودجویان و محتکران احتمالی برخورد نماید.
شایان ذکر است که ساختار بازرسی در معاونت بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی در دولت چهاردهم نیز دچار آسیب شده که این مسئله نیز تأثیر منفی بر وضعیت کنونی بازار دارد.
انتهای پیام/