ارزش بازار صندوقهای طلا به ۱۰۹ همت رسید!
بورس نیوز:
صندوقهای طلا به صورت میانگین ۱۴ درصد در این یک ماه رشد کردند که دلیل اصلی آن را میتوان رشد ۸ درصدی اونس طلا (متاثر از سیاستهای ترامپ و انباشت هر چه بیشتر بانکهای مرکزی) در نظر گرفت. در واقع دلار در این مدت، نوسانات زیادی نداشته و پس از ایجاد یک ATH در محدوده ۸۵ هزار تومان، عرضه و تقاضای متعادل را تجربه میکند؛ البته با توجه به رشد نقدینگی، نرخ تورم و اهداف بلند مدت تکنیکال به نظر میرسد پس از چند ماه استراحت، مجددا شروع به ادامه روند صعودی کند. صندوقهای طلا در بازه بلند مدت به دلیل تنش ها، شرایط اقتصادی و رویدادهای جهانی، بازدهی خیلی خوبی داشتند و از لحاظ جذب سرمایه، بهترین عملکرد را نسبت به سایر بازارها از خود نشان دادند.
دلار آزاد به میزان ۲.۷ درصد رشد قیمت را تجربه کرده و با افزایش ۲۲۰۰ تومان، از محدوده ۸۱ هزار و ۳۱۰ تومان به ۸۳ هزار و ۵۱۰ تومان رسیده است که نسبت به رشد ۸ درصدی اونس و سکههای طلا، نوسان قابل توجهی مشاهده نمیشود. تمام سکه در این مدت ۱۱.۲ درصد، نیم سکه ۷.۷ درصد، ربع سکه ۲.۴ درصد و ۱۸ عیار ۱۰ درصد بازدهی داشتهاند که تمام سکه و سپس ۱۸ عیار با حباب نسبتا کم توانستند تاپ گینر بازارهای پایه باشند. عملکرد طلا در برابر یورو با روندهای ارزی بیشتر مطابقت داشت و این فلز گران بها به رکورد جدیدی در برابر دلار آمریکا نزدیک شد.
بازارها همچنان نگران سیاست تجاری و خارجی دولت جدید ریاست جمهوری آمریکا، به ویژه اقدامات تعرفهای جدید هستند. یکی دیگر از دلایلی که قیمت طلا در بالاترین حد خود معامله میشود، کاهش نرخ بهره توسط بانک مرکزی اروپا (ECB) در سراسر جهان است که ۳ نرخ بهره کلیدی خود را ۲۵ واحد کاهش داد. اونس طلا به دنبال کاهش سریع نرخ بهره توسط فدرال رزرو و انباشت سنگین بانکهای مرکزی، رشد چشمگیری را تجربه کرد، اما ممکن است سیاستهای ترامپ و افت تقاضا منجر به کاهش قیمت شود.
شاخص صندوقهای طلا در این یک ماه با افزایش ۱۳ درصدی از محدوده ۳۸۲۰ واحد به ۴۲۸۳ واحد رسیده است که نشان دهنده بازدهی بالا نسبت به سایر بازارهای موازی میباشد. در این سه ماه که شاخص صندوقهای طلا کمی اصلاح کرد و به سطح مقاومتی شکسته شده بازگشت، حباب داراییها وابسته به دلار مانند سکههای طلا و صندوقها تا حد زیادی کاهش یافت و پس از آن به میزان ۳۰ درصد افزایش یافت. اوسیلاتور rsi در سطح ۷۳ قرار دارد که نزدیک به مقاومت سنگین بوده و ممکن است با کمی افزایش قیمت صندوقهای طلا وارد محدوده پر ریسک و اشباع خرید شویم که در آن صورت، تقاضا کاهشی خواهد شد.
کدام صندوقها حباب کمتری دارند؟
عیار به میزان ۰.۵- درصد، طلای لوتوس ۱.۱- درصد، کهربا ۱.۶- درصد، مثقال ۰.۵ درصد، گنج ۰.۲ درصد، گوهر ۱- درصد، جواهر ۱.۹- درصد، آلتون ۱.۷- درصد، تابش ۱- درصد، ناب ۲.۳- درصد، زر ۱.۵- درصد، زرفام ۲- درصد و نفیس ۲.۲- درصد حباب اسمی دارند. صندوقهای مثقال و گنج حباب نسبتا بیشتری دارند و کمی بالاتر از ارزش ذاتی معامله میشوند، اما صندوقهای ناب و نفیس بیشترین حباب منفی را دارند که نشان دهنده ارزانتر بودن آن میباشد. از بین چهار صندوق طلایی که به تازگی وارد بورس شدهاند، لیان و زروان هم با حباب ۱- درصدی، نسبت به صندوق درخشان با حباب ۱+ درصدی ارزانتر بوده و جای رشد بیشتری دارند.
ریسک بالای صندوق زر و مثقال!
الان که اونس طلا به اوج خود رسیده و تمام سکه هم حباب بیشتری نسبت به شمش دارد، صندوق زرین اگاه با نماد مثقال و بخصوص زرافشان امید ایرانیان با نماد زر به ترتیب، ۴۴ و ۶۳ درصد از سرمایه تحت مدیریت (AuM) را به سکه اختصاص دادهاند که ریسک خرید را بالا میبرد. در مقابل، پرتفوی صندوق گنج ۱۰۰ درصد، جواهر ۹۶ درصد و آلتون ۹۵ درصد از شمش با حباب ۰ تشکیل شده است و ریسک خرید تا حد زیادی کاهش میابد. جالب است بدانید، صندوقهای زر و مثقال به شکل عجیبی بر روی سکه تمرکز کردهاند و مدت زیادی میشود که درصد سکه قرار گرفته در پرتفوی، تغییر چندانی نداشته است.
مراقب نقدشوندگی پایین صندوقها هستید؟
دو صندوق زر و نفیس نسبت به سایر صندوقها گردش نقدینگی و ارزش معاملات کمی دارند که میتواند یکی از مشکلات اساسی سرمایه گذاران در روزهای منفی بازار طلا و یا بورس باشد! شاخص نقدشوندگی (NVT) صندوق زرافشان امید ایرانیان ۱۳۳ و صندوق طلای صبا ۱۲۰ میباشد که نسبت به میانگین شاخص ۶۸ واحدی کل صندوقهای طلا، عمق سفارشات بسیار پایین تری دارند. البته صندوقهای تابش و جواهر نیز، ارزش معاملات استانداردی از نظر تراکنش به ارزش ندارند و ممکن است هر لحظه سرمایه گذاران با مشکل عدم نقدشوندگی صندوق مورد نظر مواجه شوند. از طرف دیگر، صندوقهای عیار، زرفام و کهربا به دلیل ارزش معاملات بالا و حجم بالای سفارشات نسبت به دارایی تحت مدیریت، در حال حاضر نقدشوندهترین صندوقهای طلا هستند.
گنج و عیار، تاپ گینر صندوقهای طلا
بازده یک ماهه صندوق عیار ۱۴ درصد، طلای لوتوس ۱۳ درصد، کهربا ۱۳.۴ درصد، مثقال ۱۲.۷ درصد، گنج ۱۵.۴ درصد، گوهر ۱۲.۲ درصد، جواهر ۱۴.۳ درصد، آلتون ۱۳.۳ درصد، تابش ۱۳.۸ درصد، ناب و زر ۱۴.۱ درصد، زرفام ۱۳.۲ درصد و نفیس ۱۴.۲ درصد میباشد که از کف به سقف یک ماهه در نظر گرفته شده است. صندوق عیار در چینش پرتفوی و مدیریت دارایی، رتبه بالایی در بین رقبا دارد و با رشد ۹۸ درصدی قیمت در این یکسال، جزو پربازدهترینها به حساب میآید. صندوقهای گوهر و مثقال هم رشد کمتری نسبت به شاخص کل صندوقهای طلا داشتهاند و به نظر میرسد ترکیب داراییها و مدیریت ضعیف پرتفوی مسبب آن بوده است.
عیار مفید و طلای لوتوس، بزرگترین صندوقهای طلا!
صندوق عیار با ۳۴ همت ارزش خالص دارایی ها، بزرگترین صندوق طلای بورس میباشد که تقریبا ۳۱ درصد از کل ارزش بازار را به خود اختصاص داده است و چند ماه قبل با یک پرش در ایجاد بازدهی و جذب سرمایه، توانست از صندوق طلای لوتوس سبقت بگیرد. صندوق طلای لوتوس هم با ۲۴ همت ارزش بازار در جایگاه دوم این دسته بندی قرار دارد و با تسلط ۲۲ درصدی به ارزش کل صندوقها در حال فعالیت است. کوچکترین صندوقهای قدیمی طلا عبارتاند از نفیس و زرفام که به ترتیب، ۹۰۰ و ۱۳۰۰ میلیارد تومان ارزش بازار دارند که ممکن است باعث افت تقاضا و جذب سرمایه شود! صندوق کهربا ۱۲ همت، مثقال ۶.۹ همت، گنج ۵.۳ همت، گوهر ۴.۲ همت، جواهر ۴.۷ همت، آلتون ۳.۴ همت، تابش ۳.۳ همت، ناب ۳.۲ همت و زر ۲.۸ همت ارزش خالص دارایی دارند و صندوقهای جدید (آتش، لیان، درخشان و زروان) هم جمعا ۳.۲ همت سرمایه جذب کردهاند.
نتیجه تحلیل و گزارشات
اونس طلا که در اوج قیمت قرار گرفته و ریسک بالایی هم دارد، اما افزایش نرخ دلار منجر به رشد دوباره صندوقهای طلا شده و نقدینگی بیشتری هم به خود جذب کردهاند. صندوقهای طلا کمی خسته به نظر میرسند و ممکن است یک استراحت میان مدتی داشته باشند؛ زیرا اونس طلا به اوج رسیده و دلار هم تا حدودی رشد قیمت را تجربه کرده است. همیشه در روزهای داغ صندوقهای طلا مراقب نقاط ضعف آنها باشید و قیمت داراییهای پایه را هم رصد کنید. صندوقهای عیار، طلای لوتوس، آلتون، ناب و کهربا از لحاظ نسبتهای ارزشی، امینت و اعتبار گزینههای کم ریسک تری هستند و در مقابل، صندوقهای زر و مثقال را میتوان به عنوان ضعیفترین صندوقهای طلا با عملکردی نامطلوب، معرفی کرد!
پایان مطلب
هادی بهرامی، پژوهشگر بازار سرمایه