بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
دوشنبه ۰۶ اسفند ۱۴۰۳ - ۲۲:۴۸

طلافروشان و فرار مالیاتی ۱۶ هزار میلیارد تومانی

طلافروشان و فرار مالیاتی ۱۶ هزار میلیارد تومانی
بر اساس اعلام سازمان امور مالیاتی، طلافروشان در سال ۱۴۰۲نیم همت مالیات پرداخت کردند، اما مشاور کهنه‌کار امور مالیاتی اتاق اصناف تهران برآورد کرده است، این صنف در سال باید ۱۶.۸ همت مالیات پرداخت کنند.
کد خبر : ۲۹۱۳۸۳
نویسنده :
مینا علیزاده

به گزارش بورس‌نیوز، صنوف بزرگی همچون طلافروشان و صراف‌ها در کشور در حال فعالیت هستند که گردش مالی قابل توجهی دارند، اما شفافیت کافی در فعالیت‌های آن‌ها وجود ندارد و سازوکار دقیق‌تری برای نظارت بر روی آن‌ها ایجاد نشده است تا گردش مالی و مالیات آن‌ها به درستی تعیین گردد. این موضوع نیز مورد تأیید سازمان امور مالیاتی است.

سامانه جامع تجارت که به منظور ثبت معاملات طلافروشان راه‌اندازی شده، با مقاومت‌هایی مواجه شده است و برخی از طلافروشان حتی اقدام به تعطیلی مغازه‌های خود کردند و مذاکرات زیادی با مقامات دولتی برای جلوگیری از اجرای این سامانه انجام داده‌اند.

امید است که در آینده با استفاده از سامانه جامع تجارت و دیگر سامانه‌های سازمان امور مالیاتی، اطلاعات دقیق‌تری درباره وضعیت گردش مالی طلافروشان و میزان مالیات پرداختی آنها به دست آید.

به نظر می‌رسد در روزهای اخیر، اقدامات قاطع و جسورانه‌ای از سوی سازمان امور مالیاتی در این زمینه در حال انجام است و حساب برخی از طلافروشان نیز مسدود شده است. بانک مرکزی با همکاری وزارت امور اقتصاد و دارایی و سایر نهادهای نظارتی اقدام به رصد و شناسایی تراکنش‌های مشکوک کرده و در مرحله نخست، حساب‌های افرادی که مظنون به پولشویی هستند، به ویژه در بازارهای طلا و ارز مسدود شده است.

وضعیت پرداخت مالیات اصناف جالب توجه است؛ بر اساس اطلاعات موجود، اگرچه سهم اصناف از پرداخت مالیات تنها ۶ درصد است، اما سهم این قشر در اقتصاد کشور به ۳۰ درصد می‌رسد که نشان‌دهنده اهمیت بالای آن است.

طبق گزارش‌های سازمان امور مالیاتی، حدود هشت میلیون مودی فعال در حوزه اصناف وجود دارند که نیمی از آن‌ها مالیات صفر دارند و نیم دیگر تنها ۶ درصد از کل مالیات را پرداخت می‌کنند.

سازمان امور مالیاتی کشور در سال ۱۴۰۱ گزارشی از سرانه مالیات هر صنف در سه سال اخیر منتشر کرد که در آن مشاغلی از جمله پزشکان، نمایشگاه‌داران خودرو، دفترداران اسناد رسمی، بنگاه‌داران املاک، رستوران‌داران و طلافروشان در سال مالیاتی مبالغی بین ۹ تا ۳۵ میلیون تومان مالیات پرداخت می‌کنند.

مالیات کارمندان دو برابر مالیات مشاغل و اصناف است، به گونه‌ای که تحلیل درآمدهای مالیاتی در پنج ماه گذشته نشان می‌دهد که سهم مالیات کارکنان بخش عمومی و خصوصی ۱۲ درصد و سهم مالیات مشاغل و اصناف ۶ درصد از کل مالیات وصولی است.

کل مالیات دریافتی در سال ۱۴۰۲ برابر با ۸۰۶ همت بوده که طبق اعلام مشاور مالیاتی اتاق اصناف تهران، سهم اصناف کشور حدود ۶ درصد از این مبلغ است.

امید می‌رود که با ایجاد سازوکارهایی مشابه آنچه که برای پلتفرم‌های مجازی در حوزه فروش آنلاین طلا توسط مرکز تجارت الکترونیک وزارت صمت تعیین شده است، شفافیت مالی در حوزه طلافروشان حضوری نیز افزایش یابد.

هرچند تلاش‌های متعدد برای دریافت اطلاعات شفاف از اتاق اصناف، سازمان امور مالیاتی و اتحادیه طلا صورت گرفته، اما هنوز اطلاعات دقیقی ارائه نشده است؛ گفتگو با محمدرضا جعفریان، مشاور امور مالیاتی اتاق اصناف بخوانید:

 با توجه به عدم شفافیت در گردش مالی طلافروشان، سازمان امور مالیاتی اطلاعات دقیقی درباره مالیات پرداختی آن‌ها در اختیار ندارد. آیا در اتاق اصناف برآوردی در این زمینه دارید؟

 ما نیز برآورد دقیقی نداریم، اما کل مالیات پرداختی اصناف برای سال ۱۴۰۲، ۸۴ هزار میلیارد تومان (۸۴ همت) است. بعد از تصویب مالیات بر ارزش افزوده، اصل طلا از مالیات معاف شده است زیرا اعتقاد داریم که طلا می‌تواند برای کشور درآمدزایی کند. ما به یاد داریم که در دوره ریاست جمهوری آقای احمدی‌نژاد، جلسه‌ای برای تولید و صادرات طلا به‌جای نفت برگزار شد، چرا که اعتقاد داشتیم می‌توانیم این کار را انجام دهیم؛ در منطقه خاورمیانه سالانه حدود ۵۰۰ تن طلا خریداری می‌شود که می‌توان بخشی از این بازار را تأمین کرد. صادرات طلا هم اکنون وجود دارد، اما شفاف نیست و طلای خام به‌صورت قاچاق وارد و سپس ارزش افزوده بر روی آن ایجاد می‌شود.

آمار ورود طلا به کشور شفاف نیست و حتی در سال‌های قبل آمار ورود طلا به کشور بسیار کمتر اعلام می‌شد در حالی که برآورد واقعی بیشتر بود. به همین دلیل واردات طلا را از مالیات معاف کردیم تا شفافیت بیشتری به وجود آید. امروز با اینکه این قانون در سال ۱۴۰۰ تصویب شده، هنوز نمی‌دانیم چقدر طلا به‌صورت قانونی و چقدر به‌صورت غیرقانونی وارد و تولید می‌شود.

 

 آقای بذرافشان، رئیس اتحادیه طلا، اعلام کرده است که سالانه ۲۵۰ تا ۳۰۰ تن طلا در کشور تولید می‌شود. بر اساس این میزان، مالیات پرداختی طلافروشان چقدر باید باشد؟ 

اگر ۲۵۰ تا ۳۰۰ تن طلا در کشور ساخته شود، باید شفافیت مالی آن نیز روشن شود. بر اساس ماده ۱۳۱ قانون مالیات‌های مستقیم، مالیات بین ۱۵ تا ۲۵ درصد است. اگر درآمد طلافروشان در سال تا ۲۰۰ میلیون تومان باشد، ۱۵ درصد مالیات خواهد بود؛ از ۲۰۰ تا ۴۰۰ میلیون تومان ۲۰ درصد و از ۴۰۰ میلیون تومان به بالا ۲۵ درصد مالیات پرداخت می‌شود. اگر میانگین مالیات بر درآمد طلافروشان را ۲۰ درصد در نظر بگیریم، با وجود نرخ طلا حدود ۴ میلیون تومان، باید حدود ۱۶.۸ همت مالیات بر درآمد در سال پرداخت کنند و همچنین میزان مالیات بر ارزش افزوده این صنف باید حدود ۸.۴ همت باشد.

 

 پایانه فروشگاهی در صنف طلافروشان چه زمانی نصب خواهد شد تا مالیات آن‌ها به درستی دریافت شود؟

 

 با عدم اعتماد میان صنف طلا و سازمان امور مالیاتی، مشخص نیست چه زمانی این اتفاق خواهد افتاد، اما امیدوارم هرچه زودتر این مرحله تحقق یابد و در شفاف‌سازی اقتصادی کشور کمک کند.

 

در حال حاضر کدام صنف‌ها پایانه‌های فروشگاهی را دارند؟

 

تعدادی از اصناف فراخوان شده‌اند، اما در این زمینه خوب عمل نمی‌شود و وزارتخانه‌های مختلف باید همکاری کنند تا سامانه‌های فروشگاهی در کل کشور ایجاد شود.

 

 آیا اتاق اصناف واقعاً به دنبال اجرای طرح پایانه‌های فروشگاهی است؟

 

 اتاق اصناف اعلام کرده که اول باید اعتماد ایجاد شود و آمادگی اجرای این طرح را داریم. در این زمینه نظرات مودیان باید پذیرفته شود.

 

 آیا با وجود سامانه و پایانه‌های فروشگاهی، نظرات اصناف دیگر موضوعیت نخواهد داشت؟

 

به هر حال، اصناف باید آموزش‌های لازم برای استفاده از پایانه‌های فروشگاهی را دریافت کنند و تاکنون اطلاع‌رسانی مناسبی صورت نگرفته است. اگر این قانون اجرا شود، شفافیت اقتصادی گسترش خواهد یافت و کالای قاچاق کاهش خواهد یافت.

 

 چرا قانون نصب پایانه‌های فروشگاهی از سال ۱۴۰۰ هنوز محقق نشده است؟

 

 با اینکه از سال ۱۴۰۰ باید این پایانه‌ها نصب می‌شد، اما اکنون که به سال ۱۴۰۴ نزدیک می‌شویم، تنها تعداد محدودی از فروشگاه‌ها به این سامانه متصل شده‌اند.

 

کدام اصناف باید پایانه‌های فروشگاهی را نصب کنند؟

 

 اصنافی که بیش از ۱۸ میلیارد تومان گردش مالی در سال دارند، باید پایانه فروشگاهی را نصب کنند و در غیر این صورت با جریمه‌های سنگین مواجه خواهند شد.

 

آیا تمامی فروشگاه‌های زنجیره‌ای به این سامانه متصل شده‌اند؟

 

 فروشگاه‌های زنجیره‌ای به دلیل نوع فعالیتشان مجبور به استفاده از پایانه‌های فروشگاهی هستند و کلیه اشخاص حقوقی نیز باید این پایانه‌ها را داشته باشند.

 

 

انتهای پیام/

اشتراک گذاری :
ارسال نظر