اجرای برنامههای سازمان بورس و بهبود ساختارهای بازار سرمایه

به گزارش بورسنیوز، قادر معصومی خانقاه اظهار داشت: موضوع دامنه نوسان و بازنگری در ریزساختارهای بازار سرمایه از جمله مسائلی بود که در سال ۱۴۰۳ مطرح گردید و جلسات متعددی در این زمینه با ارکان بازار سرمایه برگزار شد.
وی افزود: در ادامه، موضوعاتی همچون نحوه محاسبه شاخص کل و حجم مبنا نیز مورد بررسی قرار گرفت و جمعبندی کلی به این نتیجه رسید که بهتر است تمامی موارد اصلاحی به صورت یک مجموعه کلی و اساسی انجام شود.
مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار درباره امکان تغییر دامنه نوسان فعلی به دامنه نوسان پویا، توضیح داد: برای تحقق دامنه نوسان پویا، نیاز به بررسی و تأمین امکانات و زیرساختهای لازم داریم.
معصومی ادامه داد: به عنوان مثال، باید بررسی شود که آیا شرکت مدیریت فناوری و سایر ارکان مسئول ارائه زیرساختهای فنی بازار سرمایه میتوانند در این راستا همکاری کنند و آیا ظرفیت لازم برای اجرای طرح دامنه نوسان پویا وجود دارد یا خیر.
شرط اجرای طرح دامنه نوسان پویا
معصومی توضیح داد: اگر زیرساختهای لازم فراهم باشد، میتوانیم به سمت اصلاح ریزساختارها و دامنه نوسان حرکت کنیم. او همچنین تأکید کرد: در صورتی که ظرفیت مناسبی موجود نباشد، ابتدا باید به سمت ایجاد بستر و ظرفیت لازم برای انجام این کار حرکت کنیم تا در مرحله بعدی بتوانیم دامنه نوسان پویا را محقق سازیم.
او ادامه داد: در سال ۱۴۰۴ یکی از برنامههای اساسی سازمان بورس بررسی امکان تنظیم دامنه نوسان به صورت دامنه نوسان پویا خواهد بود و این موضوع باید در دستور کار سایر ارکان قرار گیرد.
مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار، درباره سوابق بررسیهای کارشناسی طرح دامنه نوسان پویا خاطرنشان کرد: دامنه نوسان معاملات طی سالهای گذشته معمولاً در محدوده ۵ درصد قرار داشت، هرچند که در برخی دورهها تغییراتی نیز داشت. اما عموماً معاملات در این محدوده انجام میشد.
معصومی با اشاره به بررسیهای انجام شده در نهاد ناظر اشاره کرد: در سال ۱۴۰۱، پس از بررسیهای کارشناسی، پیشنهاد شد که دامنه نوسان با توجه به نمادها به دو دسته تقسیم شود. در این طرح، برخی نمادها دارای دامنه نوسان ۵ درصدی و برخی دیگر ۷ درصدی بودند.
به گفته معصومی، حتی پیشنهاد شده بود که با توجه به روند نمادها در بازههای سه ماهه، در صورت تأیید پارامترها، دامنه نوسان تا ۱۰ درصد نیز افزایش یابد. او همچنین تأکید کرد که پس از تغییراتی در آن زمان در معاونت نظارت بر بورسها، اجرای این طرح متوقف شد.
مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار توضیح داد: پس از تحولات فروردین ۱۴۰۳، از جمله تغییرات منطقهای و شهادت رئیسجمهور سابق، برگزاری انتخابات و دیگر تحولات، دامنه نوسان در چند مرحله و مطابق با ریسکها تغییر کرد. با این حال، پس از آنکه ریسکهای بازار کاهش نیافت، سازمان بورس نسبت به تثبیت دامنه نوسان ۳ درصدی اقدام کرد و این دامنه تا پایان سال ۱۴۰۳ ثابت ماند.
سازمان بورس پذیرای پیشنهادها
معصومی تأکید کرد: ظرفیت افزایش دامنه نوسان در بازار سرمایه وجود دارد، اما اینکه چه دامنه نوسانی برای بازار مناسب است، نیاز به بررسی دارد. او افزود: با توجه به شرایط سال ۱۴۰۳، دامنه نوسان ۳ درصدی توجیهپذیر بود و تصمیمگیری در این خصوص به سال ۱۴۰۴ موکول شد.
مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار اعلام کرد: سازمان بورس پذیرای همه نظرات است و احتمالا در نیمه نخست سال ۱۴۰۴ تمام دیدگاهها در حوزه اصلاح ریزساختارهای بازار سرمایه جمعبندی و مورد استفاده قرار خواهد گرفت.



