چرا نهاد های بورس، صندوق بیتکوین راهاندازی نمی کنند؟

به گزارش بورس نیوز، چرا نهادهای مالی فقط به فکر پذیرهنویسی یک صندوق تکراری هستند؟ از بس آموزش ها، سطح مدیریت و ایده پردازی ضعیف شده است که فقط یاد گرفتهایم با الگوی تکراری از روی نهادهای دیگر، یک صندوق تکراری و بدون بازده متناسب با ریسک ایجاد کنیم که استقبال و جذب سرمایه زیادی نمیشود! یعنی در کل این کشور یک نهاد مالی پیدا نمیشود که صندوق سرمایه گذاری مبتنی بر داراییهای ریسک پذیر و متنوع ایجاد کند؟ این روزها ایرانیها به دلیل تورم افسارگسیخته، ریسک پذیرتر از قبل شدند و از هر دارایی جذابی که ریسک و بازده زیادی داشته باشد، استقبال میکنند؛ البته به غیر از بازار بورس که معمولا زیانده است!
آن صندوقهای متنوع معدود را هم که مشاهده میکنید، حاصل کمی خلاقیت و تخصص برخی از نهادها میباشد، وگرنه بیش از ۹۰ درصد صندوقها در دسته بندی درآمد ثابت، طلا و سهام قرار میگیرند. اگر دقت کنید صندوقهای زعفران، رشد قیمت خوبی را تجربه میکنند و ارزش خالص دارایی هایشان روز به روز افزایش میآبد که نشان میدهد تنوع و ریسک سالم میتواند تاثیر زیادی در جذب نقدینگی و استقبال سرمایهگذاران داشته باشد؛ به طوری که طی این ۳ سال، ارزش بازار صندوقهای زعفران با رشد ۷۷۷ درصدی، از ۲۵۶ میلیارد تومان به ۲۲۴۵ میلیارد تومان رسیده است. جالب است بدانید صندوقهای طلا ۱۴۶ همت نقدینگی جذب کردهاند که با ویژگیهای خوبی که دارند، به یکی از ابزارهای اهرمی بورس حتی در روزهای سخت تبدیل شدهاند!
اگر نگاهی به نمودار سهام شرکت مایکرواستراتژی یا هلدینگ ماراتن دیجیتال بیندازید متوجه میشوید که رشد قیمت داراییهای ریسکپذیر چه قدر بر روی قیمت سهام و تقاضای آن تاثیرگذار است. از سال ۱۴۰۱ تا به الان که میشود ۲۰۲۵، قیمت بیت کوین ۵۷۷ درصد افزایش یافت؛ در همین مدت، سهام شرکت مایکرواستراتژی ۳۵۳۰ درصد و هلدینگ ماراتن دیجیتال ۹۱۰ درصد رشد قیمت را تجربه کردند. تاثیر نوع دارایی و بازده آن بر روی قیمت صندوق یا سهام شرکت کاملا مشهود است! چرا ما ایرانی از این صندوقها یا هلدینگها نداشته باشیم؟ چرا نباید گزینههای سرمایهگذاری مردم ایران هم مانند سایر کشورها متنوع از نظر ریسک، بازده و نوع دارایی پرتفوی باشد؟
مدیران و مسئولین نهادها میتوانند با الگو گرفتن از هلدینگها، ونچر کپیتالها و پروژههای استارتاپی خارجی به فکر ایجاد صندوق سرمایهگذاری مبتنی بر داراییهای پرریسک و متنوعی نظیر بیت کوین، آلتکوینهای معتبر، کسب و کارهای آموزشی، خدمات سپردهگذاری دیفای دائو و یا حتی مزرعه استخراج رمزارز باشند. فکر میکنید اگر صندوق مبتنی بر بیتکوین و دیگر پروژههای رمزارزی در بورس ایران پذیرفته شود و یا صرافیهای معتبر را عرضه اولیه کنند، چه قدر میتوانند نقدینگی به خود جذب کنند؟ با توجه به عطش ایرانیها و بخصوص ساختار سالم و شفاف بازار کریپتوکارنسی، مارکت کپ این نوع صندوقها در صورت ورود به بورس میتواند به بیش از ۲۰ همت برسد!
صندوق سرمایهگذاری بورسی چیست؟ همانطور که میدانید، صندوق سرمایه گذاری (Mutual Fund) یک ابزار مالی است که سرمایه اشخاص حقیقی و حقوقی را به صورت یکجا در داراییهای مختلف سرمایه گذاری میکند. به عبارتی سرمایه گذاران، پول خود را به مدیران حرفهای این صندوقها میسپارند و در سود و زیان فعالیت آنها شریک هستند. ورود صندوقهای مبتنی بر سهام، اوراق درآمد ثابت و کالا به بازار بورس، اقدامی موثر برای جذب نقدینگی میباشد که به دلیل مدیریت بهتر دارایی ها، سود و جذابیت بیشتری برای سرمایهگذاران دارد. از مزایای صندوقهای ETF بورسی میتوان به کاهش ریسک نگهداری، سرمایهگذاری با مبالغ کم، مدیریت حرفهای و نقدشوندگی بالا اشاره کرد.
هادی بهرامی_ پژوهشگر بازار سرمایه