بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
شنبه ۰۶ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۰:۰۲

مبارزه اقتصادی میان دو غول جهانی

مبارزه اقتصادی میان دو غول جهانی
جنگ تجاری، مناقشه یا درگیری اقتصادی است که اغلب از اعمال سیاست حمایت‌گرایی افراطی ناشی می‌شود. در چنین جنگی، معمولاً کشورها به عنوان بخشی از سیاست‌های بازرگانی اقدام به وضع تعرفه یا موانع تجاری علیه یکدیگر می‌کنند.
کد خبر : ۲۹۳۷۱۱
نویسنده :
مینا علیزاده

به گزارش بورس‌نیوز، تاریخچه جنگ‌های تجاری در سده‌های گذشته همچنان به عنوان موضوعی مهم در عرصه تجارت جهانی مطرح است. نمونه‌های متعددی از جنگ‌های تجاری مانند درگیری‌های بریتانیا با آلمان، فرانسه و ایتالیا و همچنین جنگ‌های تجاری ژاپن با کره و آلمان با مجارستان در صفحات تاریخ ثبت شده‌اند. 

جدیدترین و به‌روزترین جنگ تجاری، که به احتمال زیاد بزرگترین و تأثیرگذارترین آن به شمار می‌آید، به رویارویی رئیس‌جمهور آمریکا با چین و برخی کشورهای دیگر مربوط می‌شود. این نبرد، به ویژه جنگ تجاری میان دو ابرقدرت اقتصادی جهان، توجهات زیادی را به خود جلب کرده است و از چند سال پیش شروع شده و امروز به شکل جدیدی ادامه دارد.

سوالات زیادی در مورد ادامه این رویارویی تجاری وجود دارد. پیروز نهایی این میدان چه کسی خواهد بود؟ آیا آمریکا برنده است یا چین؟ عواقب این جنگ تجاری برای این دو کشور و اقتصاد جهانی چیست؟ و ده‌ها پرسش دیگر که ذهن تحلیلگران را به خود مشغول کرده است. بنابراین، نگاهی دقیق به جنگ تجاری بین این دو قدرت اقتصادی خواهیم داشت.

 

تاریخچه

جنگ تجاری میان چین و آمریکا از ژانویه ۲۰۱۸ آغاز شد. در آن زمان، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور وقت آمریکا، تعرفه‌هایی بر واردات کالاهای چینی وضع کرد. ادعای واشنگتن این بود که هدف از این تعرفه‌ها وادار کردن چین به تغییر سیاست‌های تجاری ناعادلانه و جلوگیری از سرقت مالکیت معنوی است. دولت ترامپ همچنین بر این باور بود که این تعرفه‌ها می‌تواند به کاهش کسری تجاری بین دو کشور کمک کند. در مقابل، شی جین‌پینگ، دبیرکل حزب کمونیست چین، دولت ترامپ را به حمایت‌گرایی افراطی متهم کرد و به اقدام متقابل تهدید کرد. در پی تشدید این جنگ تجاری در سال ۲۰۱۹، دو طرف در ژانویه ۲۰۲۰ به توافقی پرتنش رسیدند. در پایان دوره اول ریاست جمهوری ترامپ، آمریکا به عنوان بازنده اصلی شناخته شد و تحلیلگران آن را شکست بزرگی برای دولت آمریکا قلمداد کردند.

ترامپ در دور دوم ریاست جمهوری نیز همان سیاست‌ها را ادامه داد و در سال ۲۰۲۴ پیشنهاد اعمال تعرفه ۶۰ درصدی بر کالاهای چینی را مطرح کرد. در تاریخ ۱ فوریه ۲۰۲۵، دولت ترامپ تعرفه واردات کالا از چین را ۱۰ درصد افزایش داد و در ۴ مارس نیز ۱۰ درصد دیگر به آن اضافه کرد. چین نیز به تلافی، تعرفه ۱۵ درصدی بر واردات کالاهای آمریکایی وضع کرد. در پی این تحولات، دولت آمریکا تعرفه‌های خود را به ۵۴ درصد افزایش داد و چین نیز اعلام کرد که به این اقدام واکنش نشان خواهد داد. این جنگ تعرفه‌ای همچنان ادامه دارد و در تاریخ ۱۲ آوریل، تعرفه‌های ۱۴۵ درصدی برای آمریکا و ۱۲۵ درصدی برای چین وضع شدند. با این حال، آمریکا واردات محصولات الکترونیکی چین را از این تعرفه‌ها معاف کرده است. 

اکثر اقتصاددانانی که در نظرسنجی‌های مختلف شرکت کرده‌اند، معتقدند که زیان ناشی از تعرفه‌های ترامپ برای اقتصاد آمریکا بیشتر از منافع آنهاست.

 

روابط تجاری

 

پس از آغاز اصلاحات اقتصادی چین در اواخر دهه ۱۹۷۰، حجم تجارت بین چین و آمریکا به شدت افزایش یافت و با ورود چین به سازمان جهانی تجارت در سال ۲۰۰۱، این روند شتاب بیشتری گرفت. اما به تدریج مشکلاتی بروز کردند و در سال ۲۰۱۷، کسری تجاری آمریکا در برابر چین بیش از ۳۷۵ میلیارد دلار شد.

دونالد ترامپ از دهه ۱۹۸۰ حامی اعمال تعرفه برای کاهش کسری تجاری و افزایش تولید داخلی آمریکا بوده است. او در صورت انتخاب به عنوان رئیس‌جمهور، اعمال تعرفه‌های تجاری را به عنوان یکی از اهداف اصلی دولتش اعلام کرده بود.

 

دست بالای چین

 

ترامپ به بهانه بی‌احترامی چین به بازارهای جهانی اقدام به وضع تعرفه‌ها کرد، اما به احتمال زیاد از قدرت پکن برای مقابله با این تعرفه‌ها آگاه بوده است. در حالی که بسیاری از کشورهای دیگر تمایلی به تلافی تعرفه‌های ترامپ ندارند و بیشتر به مذاکره تمایل دارند، چین رویکرد متفاوتی را اتخاذ کرده است. وضعیت چین به‌گونه‌ای است که سهم صادرات آن به آمریکا از ۱۹.۸ درصد به ۱۲.۸ درصد از کل صادرات چین کاهش یافته است. این موضوع نشان‌دهنده برتری چین در چانه‌زنی‌های آتی است.

 

 

 

انتهای پیام/

اشتراک گذاری :
ارسال نظر