بنگاه خیریه در بورس جایی ندارد / آمادگی برای مناظره

به گزارش بورس نیوز، مدیریت و عملکرد صندوق توسعه بازار سرمایه نیز در حالی در رأس همه آنها مورد نقد واقع شد که در پی آن تأمین سرمایه امین به عنوان مدیر و متولی این صندوق جوابیه ای را به دفتر این رسانه خبری ارسال کرد. در این نامه چند نکته آمده که قصد داریم به آنها بپردازیم.
طبق متن این نامه اهداف صندوق سرمایه گذاری مشترک توسعه بازار سرمایه افزایش اعتماد سرمایه گذاران در بازار سهام و افزایش تعادل در آنها است تا در شرایطی که به علت حاکمیت جو روانی، عرضه اوراق بهادار در این بازارها افزایش و در نتیجه قیمت آنها بیش از حد منصفانه کاهش یافته و نیز فروش اوراق بهادار در شرایطی که در اثر افزایش غیر منطقی تقاضا، قیمت اوراق بهادار از قیمت های منصفانه و عادلانه فاصله گرفته و نگرانی از تشکیل حباب های قیمتی وجود دارد، این صندوق با جمع اوری وجوه از سرمایه گذاران، منابع مذکور را به خرید انواع اوراق بهادار اختصاص دهد.
افزایش نقدشوندگی اوراق بهادار و کاهش ریسک سرمایه گذاری و تأمین منابع بلندمدت سرمایه گذاران نیز از دیگر موارد مندرج در این نامه بوده. بطوریکه هدف اولیه و اساسی از تشکیل این صندوق نه کسب انتفاع و بازدهی که ایجاد تعادل و ثبات در بورس می باشد. در ارتباط با این موضوع و نیز با توجه به تصمیم مسئولان برای حمایت از بازار سرمایه به کمک منابع مالی صندوق توسعه بازار سرمایه به گفتگو با یک کارشناس بازار سرمایه پرداختیم.
علیرضا کشاورزی پیرامون این امر به خبرنگار بورس نیوز اظهار داشت: بازار سرمایه بازاری اقتصادی است و بایستی منطقی اقتصادی بر آن حکمفرما باشد و می توان گفت اگر منطقی غیر اقتصادی در آن اجرایی شود، محکوم به شکست خواهد بود. البته در این میان افراد حرفه ای می توانند در کنار منطق اقتصادی اقدام به فعالیت های خیریه کرده و اهداف خود را در یک راستا قرار دهند.
آیا اهداف صندوق صحیح است؟
وی پیرامون هدف عنوان شده از سوی مدیران تأمین سرمایه امین پیرامون خرید سهام در زمانی که قیمت ها بیش از حد منصفانه کاهش یافته، گفت: باید دید منظور از کلمه منصفانه چیست؟ اگر این انصاف بر مبنای ارزش ذاتی سهام باشد که حرفی منطقی و به جا است و کار خیری است که نه تنها جلوی زیان سرمایه گذاران تا حد زیادی گرفته می شود، بلکه از رفتارهای سود جویانه نیز جلوگیری به عمل می آورد. علاوه بر اینکه کار اقتصادی هم صورت گرفته است.
این کارشناس بازار سرمایه افزود: اما اگر به عنوان مثال سهمی که در قیمت 600 تومان معامله شده و هم اکنون در قیمت 500 تومان صف فروش باشد و صندوق به دلیل کاهش بیش از حد قیمت آن اقدام به جمع آوری این سهم کند، در حالیکه ارزش واقعی آن رقمی در حدود 300 تومان باشد، می توان گفت صندوق مذکور در خرید چنین سهمی ضرر کرده است.
وی ادامه داد: بدین ترتیب دولت، سازمان بورس و نیز مدیران تأمین سرمایه امین بایستی با منطق اقتصادی برای حمایت از بورس اقدام کنند؛ در غیر این صورت چنین حمایتی در ذات خود با بی انصافی و ظلم همراه خود بود و این صندوق تبدیل به بنگاه خیریه ای برای منافع برخی افراد خواهد شد و در بورس قطعاً جایگاه ندارد.
کشاورزی با اشاره به هزینه پول برای بانک ها تأکید کرد: دلیل این بی انصافی در چنین عملکردی را می توان اینگونه تشریح کرد که هزینه پول برای بانک ها، سالانه نزدیک به 22 درصد است و با این اوصاف زمانی بایستی یک بانک اقدام به خرید سهام برای حمایت از آن کند که حداقل بازدهی 30 درصدی کسب کند. یعنی سهمی که زیر ارزش ذاتی خود معامله شده و یا نسبت پی بر ای حداقل 4 تا 5 واحدی داشته و یا حداقل ارزش دارایی های خوبی داشته باشد.
وی افزود: اما در حال حاضر که چهار بانک ملی، سپه، صادرات و تجارت طی هفته جاری آمادگی خود را برای حمایت از بورس اعلام کردند، اگر طبق این تحلیل عمل نکنند به سهامداران خود زیان تحمیل خواهند کرد. در نتیجه این سوالات مطرح می شود که آیا منطق این است که چون قیمت سهمی خاص زیاد افت کرده یا چون تأثیر زیادی بر شاخص کل دارد، باید در راستای حمایت از آن، سهم مذکور را خرید؟ در نگاه بدبینانه حتی این شائبه وجود دارد که چون برخی دوستان و اطرافیان مدیران این صندوق، سهم مذکور را خریده اند، باید از آن حمایت کنند.
کشاورزی در خصوص منابع مالی این صندوق نیز تصریح کرد: منابع مالی صندوق توسعه بازار سرمایه یا از طرف دولت پرداخت شده که بیت المال محسوب می شود و یا منابع بانکی است که بانک ها خود سهامدار دارند و اگر بدون تحلیل و تنها در راستای اهداف خیرخواهانه و نه کسب انتفاع و بازدهی، اقدام به خرید و فروش سهام کنند، مسلم به نظر می رسد که برای سهامداران این بانک ها که خود بورسی هستند، بی عدالتی صورت گرفته است. چراکه بسیاری از این سهام شاخص ساز بوده و تنها به دلیل آنکه لیدر بازار هستند، حمایت می شوند؛ حال آنکه صندوق بابت خرید برخی از آنها در پیک قیمتی، همچنان در زیان بوده و سود تقسیمی مجامع آنها نیز رقم ناچیزی است.
وی اظهار داشت: البته نباید تلاش های این مدیران را نادیده گرفت، اما به نظر می رسد در راستای حفظ عدالت بایستی در دیدگاه ها و استراتژی مدیران این صندوق تحولاتی صورت گیرد. از این رو قصد از بیان نکات فوق بر این است تا پیرامون این امر گفتگویی منطقی داشته باشیم.
وظیفه صندوق چیست؟
این کارشناس بازار سرمایه تأکید کرد: بایستی به این مجموعه یادآور شد که وظیفه شما تغییر جهت بازار و روند شاخص کل به سمت مدار مثبت نیست. بلکه خرید سهام زیر ارزش ذاتی آنها است و در این راستا نباید این موضوع اهمیت داشته باشد که سهم در شاخص اثری دارد یا خیر. همانند حمایتی که در سال گذشته انجام شد و با هماهنگی سازمان بورس با حقوقی ها سهام یک هلدینگ پتروشیمی بورسی اثرگذار بر نماگر بورس خریداری شد تا از افت شاخص جلوگیری شود. حال آنکه این رفتار چندان منطقی نبوده و قطعاً فسادآور خواهد بود.
وی ادامه داد: در صورت ادامه چنین عملکردی این گمان به وجود می آید که صندوق توسعه بازار سرمایه به سرمایه گذاران این خط اشتباه را می دهد که به دنبال شاخص سازی است. کشاورزی نکته بعدی را در خصوص اشکال این صندوق چنین بیان کرد: با توجه به اینکه کل مبلغ پنج هزار میلیارد تومان سرمایه تخصیص یافته برای حمایت از بازار تنها در اختیار یک صندوق است، تنها با تصمیم یک مجموعه خاص روند بازار و شاخص کل تحت تأثیر قرار می گیرد. حال آنکه می توان این مبالغ را به چند صندوق پربازده و برتر بازار تزریق کرد تا بازدهی هایی مطلوب به دست آورد.
بررسی عملکرد صندوق های تحت مدیریت
کشاورزی در خاتمه سخنان خود با اعلام آمادگی برای مناظره با مدیران این صندوق در خصوص مناسب نبودن عملکرد این مجموعه، خطاب به وزیر اقتصاد و مدیران عامل بانک ها گفت: با توجه به اینکه مطابق با جدول زیر صندوق توسعه بازار سرمایه طی یکسال اخیر تنها حدود هشت درصد بازدهی مثبت داشته و در مقاطع میان مدت و کوتاه مدت دوره های کمتر از شش ماه بازدهی منفی محقق کرده، آیا به مدیران آن جایزه هم می دهید و اداره بورس را در طول دوره بحرانی به آنها می سپارید لطفاً بگویید با کدام منطق چنین تصمیمی را گرفته اید چون خیلی از صندوق ها عملکرد بهتری داشته اند که در سایت Fipiran مشخص است و اگر چنین بوده و قصد از بین رفتن سرمایه در میان است، در بازار سرمایه افراد حقیقی و حتی صندوق هایی هستند که عملکردهای نامطلوب تری هم دارند، چرا به آنها این منابع را تخصیص نمی دهید؟
صندوق های سرمایه گذاری مشترک در سهام

صندوق های سرمایه گذاری مشترک با درآمد ثابت

در پایان گفتنی است سایت صندوق سرمایه گذاری مشترک توسعه بازار سرمایه نیز قابل دسترس نیست.

و به نظر میرسد زمان اتحاد و تحقق وامرهم شوراوبینهم فرا رسیده باشد(بدون توجه به جناه بندی ها )البته با تفکر درباره شمع های بیت المالی که باید خاموش شودو برای استفاده شخصی روش نماند.
شدمان و سلامت باشید
من خودم هم به پشتوانه اونا از یه سهم دیگه یه کمی از ضررهام رو جبران کردم ولی وقتی نفتیها استپ زدند عملا بازار از شنبه منفی بود شاخص رو هم یه روز فارس وکشتیرانی مثبت کردند یه روز هم غدیر تموم شد و رفت عملا این هفته بازار منفی بود خودمون رو که نمیتونیم گول بزنیم یه واقعیت انکار ناپذیره صعود بورس در گرو لیدر هاست خوشبختانه یا متاسفانه پس بزارید حمایت بشن
pبهeبعضی گروهها بالاست بزارید تو بازار مثبت خودشونو اصلاح کنند بازار در بلند مدت منطقی خواهد شد ولی نه با شک روانی وجو منفی که بازار رو از تعادل خارج کنه تو بازار مثبت که سرمایه گذار ضرر اصلاح قیمت رو جای دیگه جبران کنه وقیمت های با لا با شیب ملایم خودشون رو اصلاح کنن حالاکه این جو روانی منفی به بازار مسلط شد وبازار بی تعادل شد باید اول تعادل رئ به بازا برگردون بعد منتظر اصلاح تدریجی شد واین برگردوندن تعادل جز با شوکی که به لیدر خواهند داد محقق نخواهد شد