آیا کاهش نرخ ارز به کاهش قیمت کالاها منجر خواهد شد؟

به گزارش بورسنیوز، با وجود اینکه از زمان اعلام مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا، بازارها به این خبر واکنش مثبتی نشان دادند و انتظارات تورمی به ویژه در بازارهای غیررسمی کاهش یافته است، اما با اعلام نتایج مثبت از دور اول مذاکرات در مسقط، شاهد شدت گرفتن تعدیل نرخها در بازار ارز و طلا بودیم.
با توجه به اینکه دور دوم این مذاکرات غیرمستقیم قرار است در تاریخ ۳۰ فروردین در مسقط برگزار شود، به نظر میرسد که بازارها در انتظار نتایج این مذاکرات هستند تا در صورت مثبت بودن، حبابهای قیمتی بیشتری در بازار ترکیده شود.
در این میان، انتظار عمومی این است که در پی تعدیلهای انجام شده در بازار ارز، قیمت کالاهایی که به نوعی به ارز وابستهاند، مانند کالاهای ۱۰۰ درصد وارداتی یا کالاهایی که با مواد اولیه وارداتی تولید میشوند، کاهش یابد. با این حال، هنوز در بازارهای مختلف این انتظار برآورده نشده و در عمل کاهش حبابهای قیمتی را مشاهده میکنیم نه کاهش قیمت واقعی کالاها.
باید توجه داشت که بیش از ۷۰ درصد کالاهای وارداتی به کشور شامل مواد اولیه و کالاهای واسطهای هستند که در فرآیند تولید نقش دارند و به وضوح میتوان تأثیر قیمت ارز را در تعیین نرخ نهایی محصولات تولیدی مشاهده کرد.
در این راستا، مهدی طغیانی، نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، اظهار داشت: تا زمانی که کاهش قیمت ارز تثبیت نشود و نوسانات در این بازار ادامه داشته باشد، نمیتوان انتظار داشت که قیمت کالاها نیز کاهش یابد.
وی در خصوص تأثیر مذاکرات اخیر مسقط بر آینده اقتصاد ایران گفت: زمانی که قیمت ارزهای اصلی به ویژه دلار در بازار افزایش یابد، قیمت نهایی سه گروه کالایی تحت تأثیر قرار میگیرد: کالاهایی که تولید آنها به مواد اولیه وارداتی وابسته است، کالاهایی که با ارز خریداری میشوند و کالاهایی که تولید آنها وابسته به ماشینآلاتی هستند که تعمیر و نوسازی آنها نیازمند ارز است.
طغیانی ادامه داد: تأثیر ارز بر قیمت نهایی محصولات در زمان کاهش نرخ ارز نیز باید مشهود باشد، اما به دلیل وجود مشکل «چسبندگی قیمتی» در اقتصاد ایران، این تغییر به سرعت اتفاق نمیافتد و در شرایط کنونی، کاهش قیمت کالاها به سرعت رخ نخواهد داد.
این نماینده مجلس تصریح کرد: شرط کاهش قیمت کالاها در پی افت نرخ ارز، این است که کاهش در بازار ارز پایدار باشد و به سرعت تحت تأثیر نوسانات قرار نگیرد.
نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با یادآوری این نکته که بخشی از مواد اولیه تولیدی وارداتی هستند، گفت: نوسانات شدید ارزی نشانهای از عدم اطمینان در تولید است و تولیدکنندگان برای قیمتگذاری محصولات خود، این نااطمینانی را مدنظر قرار میدهند.
طغیانی تأکید کرد: اگر بتوانیم ثبات اقتصادی را تقویت کنیم، به تدریج چسبندگی قیمتها در خریدهای بعدی تعدیل خواهد شد و در قیمتهای پایینتر ثابت باقی میماند.
وی خاطرنشان کرد: دولت باید در شرایط نوسانی تلاش کند تا ثبات قیمت کالاها و محصولات را حفظ کند؛ در غیر اینصورت نمیتوان انتظار کاهش قیمتها را داشت، چرا که کاهش قیمت در صورتی اتفاق میافتد که تولیدکنندگان آثار حذف نوسانات قیمت ارز را در محاسبات خود لحاظ کنند.
عضو کمیسیون ویژه حمایت از تولید در مجلس شورای اسلامی گفت: نرخ ارز تنها یکی از متغیرهای تأثیرگذار بر قیمت کالاهاست و عوامل متعددی بر تورم و قیمت تمام شده تولید تأثیر میگذارند.
طغیانی تصریح کرد: در حال حاضر، تورم در ایران ناشی از قیمت تمام شده تولید نیست و کاهش نرخ ارز به تنهایی نمیتواند موجب کاهش تورم شود؛ بلکه عواملی مانند رشد نقدینگی و کسریهای بودجه در سالهای گذشته نیز مؤثر هستند.
وی افزود: در حال حاضر، اقتصاد ایران با حجم بالایی از رشد نقدینگی مواجه است که ناشی از بیانضباطیهای اقتصادی است.
این کارشناس اقتصادی یادآور شد: روزانه حدود ۹ هزار میلیارد تومان به نقدینگی کشور افزوده میشود؛ اما سؤال کلیدی این است که آیا در کشور روزانه ۹ همت افزایش تولید نیز وجود دارد؟
طغیانی تأکید کرد: هرچه شکاف بین رشد نقدینگی و رشد تولید بیشتر شود، در آینده بر روی تورم تأثیر میگذارد. برای کنترل تورم در کشور، باید کاهش رشد نقدینگی را در کنار ثبات نرخ ارز پیگیری کنیم تا نرخ تورم در ایران مهار گردد.
انتهای پیام/



