به سرمایه گذاران بورسی آدرس غلط داده اند/بورس به دنبال دشمن فرضی است + اصلاحیه

به گزارش خبرنگار اعزامی بورس نیوز، طی این جلسه که با محوریت چشم انداز بازار سرمایه در سال 93 برگزار شد، حقانی نسب به نحوه تخصیص منابع صندوق توسعه بازار و پروژه در راستای حمایت از بورس اشاره کرد و گفت: منابع این صندوق در حالی طی مقاطعی برای حمایت از روند معاملات بورس تخصیص می یابد که در نتیجه آن و پس از مدتی مشکلاتی نیز به وجود می آید. زیرا نقدینگی این صندوق ها به صورت عمده به سمت سهام لیدر بازار هدایت می شود و مابقی سهم ها بی توجه می مانند؛ از این رو بایستی مشکلات به صورت ساختاری حل شود.
لزوم تغییر دیدگاه سرمایه گذاران
وی مهمترین راه حل رفع مشکلات را در تغییر دیدگاه سرمایه گذاران عنوان کرد و افزود: چنانچه نگاه کوتاه مدت در میان سرمایه گذاران از بین برود و یا به حداقل برسد، چشم انداز مناسب تری پیش روی بازار قرار می گیرد، زیرا بازار سرمایه محلی برای تأمین منابع مالی بلندمدت است، اما در واقعیت به دلیل دیدگاه کوتاه مدت حاکم بر سرمایه گذاران در بورس، از چنین فرصتی به درستی استفاده نمی شود.
تبیین آثار ناشی از سیاست های اثرگذار بر بورس پیش از اجرا
جمالیان نیز دیگر سخنگوی این جلسه بود. وی نظری متفاوت را پیرامون دیدگاه سرمایه گذاران عنوان کرد و اظهار داشت: به نظر بنده افق سرمایه گذاری را نمی توان ارزش گذاری کرد و بایستی طیف متنوعی از افق ها را در بازار داشته باشیم. اما اینکه میانگین افق کل سرمایه گذاران به سمت کوتاه مدت سوق پیدا کند، امری آسیب زننده است.
وی افزود: دلیل افزایش دیدگاه کوتاه مدت را می توان در نوسانات زیاد متغیرهای تأثیرگذار بر سود شرکت ها عنوان کرد. بطوریکه به دلیل تغییرات مداوم و کوتاه مدت سیاست های دولت و مسئولان نمی توان نگاهی بلندمدت داشت.
جمالیان راهکار خود را برای این امر چنین بیان کرد: بایستی این الزام به وجود آید که اگر قرار است هر طرح اقتصادی یا لایحه ای از سوی دولت، مجلس و یا بانک مرکزی مطرح شود، آثار ناشی از آن بر بازار سرمایه توسط تیم اقتصادی وزارت اقتصاد و یا سازمان بورس تبیین شود تا بر مبنای آن تصمیم گیری ها صورت گیرد.
به سرمایه گذاران بورسی آدرس غلط داده اند!
در ادامه سیف الدین از اعضای سابق کانون نهادهای سرمایه گذاری و استاد دانشگاه تهران از دادن آدرس غلط به سرمایه گذاران بورسی سخن گفت و تأکید کرد: با توجه به تورم موجود در اقتصاد کشور، هر واحد تولیدی حتی اگر بر مبنای قیمت های ثابت زیان بده باشد، به خاطر آثار ناشی از تورم سود شناسایی می کند. از این رو با توجه به رشد بهای ارز و غیر تورم در سال های اخیر می توان گفت به سرمایه گذاران بورسی آدرس غلط داده اند.
وی افزود: در سال های گذشته افق های روشنی برای بازار سرمایه ایجاد شده و در سال جاری با کنترل تورم می توان شاهد جهش های مطلوبی در این حوزه بود. همچنین با توجه به تحولات مورد انتظار و برقراری ارتباط بین شرق و غرب، بایستی زیر ساخت ها را برای 5 تا 10 سال آتی آماده کنیم تا به عنوان یک کشور مهم در این مسیر تجاری، فرصت های بهره وری را از دست ندهیم. چراکه دولت به دلیل کسری منابع مالی چاره ای جز همکاری با بازار سرمایه و سرمایه گذاران بخش خصوصی را ندارد.
باید واقع بین بود!
اسلامی نیز طی جلسه امروز با تأکید بر اینکه در عین خوش بینی باید واقع بین بود، گفت: در صورتی که واقعیت ها در بازار سرمایه مطرح نشود، سرمایه گذاران به دلیل مشاهده علایم غیر واقعی دچار توهم می شوند. به عنوان مثال در حالی نرخ ارز در دو سال گذشته رشد قابل توجهی داشت که تحلیلگران و فعالان بازار سرمایه آثار مربوط به آن را به سود سال های آتی شرکت ها نیز تعمیم دادند که در پی آن جذب سنگین نقدینگی به بورس آن هم در بالاترین قیمت سهم ها صورت گرفت. حال آنکه این درآمدها برای سال های آتی قابلیت تکرار نداشت. از این رو بایستی افزون بر خوش بینی، واقع بین نیز بود.
بورس به دنبال دشمن فرضی است
عباس هشی، حسابرس معتمد بورس با تأکید بر اینکه سهولت در نقدینگی ویژگی بازار سرمایه بوده و اتخاذ دیدگاه بلندمدت بیشتر مربوط به هلدینگ ها است، گفت: فعالان بازار سرمایه هر زمان به مشکلی بر می خورند، به دنبال دشمن فرضی هستند، مدتی ارز و نرخ تسعیر آن دشمن فرضی بود و در حال حاضر فاز دوم هدفمندی یارانه ها و نرخ سود بانکی.
وی افزود: حمایت وزیر اقتصاد از بورس نیز در حال حاضر همانند غذای هندی شده که در زمان خوردن لذت بخش بوده، اما تبعات منفی آن نیز تا مدتی آزار دهنده است. از این رو بایستی به این سوال پاسخ داد که تا چه زمانی بورس و فعالان آن باید از دولت کمک بخواهند؟
گمانه زنی ها پیرامون رییس جدید سازمان بورس
وی در ادامه پیرامون تغییرات مدیریتی در سازمان بورس نیز گفت: گمانه زنی ها و صحبت هایی از گوشه و کنار بازار به میان آمده که دکتر عبده تبریزی برای ریاست سازمان پیشنهاد شده است. اما در کنار این تغییرات بایستی به این نکته نیز توجه کرد که دبیر شورای عالی بورس نباید خود نیز رییس سازمان باشد و بهتر است در این رابطه تغییراتی در قوانین موجود صورت گیرد.
هم اکنون شاخص بورس واقعی است!
این حسابرس معتمد بورس با تأکید بر اینکه در شرایط فعلی شاخص کل در بازار سهام واقعی شده است، گفت: از ابتدای سال گذشته به دلایل سیاسی شاخص بورس به صورتی غیر واقعی رشد کرد، اما بایستی دقت داشت که اقتصاد ما همانند یک جاده کوهستانی است و پس از هر سر بالایی یک سراشیبی خواهد بود.
وی در خاتمه سخنان خود بر لزوم حضور یکی از مقامات مسئول و سیاست گذار دولتی در جلسات صبحانه کاری بازار سرمایه و برنامه ریزی و تدوین قطعنامه هایی ماهانه در این برنامه تأکید کرد و از عدم حضور معاونان وزیر و مسئولان امر برای استفاده از نظرات مطرح شده انتقاد داشت.
بازار سرمایه ایران قابل اعتماد نیست!
در ادامه، صادقی شریف از اساتید دانشگاه نیز از عدم قابلیت اعتماد به بازار سرمایه سخن گفت و اظهار داشت: به بازاری که در نتیجه حمایت دولت و چند بانک برای یک دوره چند روزه روندی مثبت به خود می گیرد، نمی توان اعتماد کرد. زیرا در حال حاضر بازار بسیار تحت تأثیر شایعات بوده و دماسنج مناسبی برای اقتصاد محسوب نمی شود.
وی ادامه داد: تا زمانی که بازار چشم به حمایت مسئولان داشته باشد، نمی توان چشم انداز مناسبی برای آن مشاهده کرد. در چنین شرایطی چرا بایستی دولت به این بازار اعتماد کرده و سیاست های خود را بر آن مبتنی کند؟ از این رو هم اکنون بازار سرمایه و بورس چندان در سیستم اقتصادی کشور و تصمیم گیری های دولت نقش مؤثری ندارد. به همین دلیل نباید به دولت و حمایت های آن دل خوش بود، بلکه این خود بازار و فعالان آن است که باید جایگاه واقعی آن را در اقتصاد کشور به دولت نشان دهند.
طراحی شاخص سهام شناور آزاد و الزام برای وجود بازار گردان
در خاتمه این جلسه جمالی با بیان اینکه بازار سرمایه ایران به افزایش قیمت های جهانی کالاها و بهای ارز وابستگی زیادی دارد، گفت: برای بررسی چشم انداز آتی بازار سرمایه یا بایستی قیمت های جهانی کالاها افزایش یابد که بیشتر پیش بینی ها ثبات قیمت ها را برآورد می کنند و یا بایستی نوسان در بهای ارز رخ دهد که وقوع این امر نیز با سیاست های دولت جدید چندان محتمل نیست.
وی ادامه داد: در مجموع و با توجه به بهبود فضای سیاست خارجی کشور، روند رو به رشد ملایم و نزدیک به نرخ تورم برای بازار سرمایه قابل برآورد است.
وی در پایان پیشنهادات خود را پیرامون بهبود شرایط بازار سرمایه اینگونه بیان کرد: به سازمان بورس پیشنهاد می شود بر مبنای قیمت سهام 50 شرکت که دارای میزان سهام شناور آزاد و ارزش بازاری بالایی هستند، شاخصی جدید طراحی و مورد استفاده قرار گیرد. همچنین وجود بازار گردان برای سهام شاخص ساز بورس نیز بایستی به یک الزام تبدیل شود تا بتوان مدیریت بهتری را در بازار پیاده کرد. چراکه صندوق توسعه بازار در بلندمدت چندان کارایی لازم را نداشته و تنها در کوتاه مدت و شرایط خاص می تواند مثمر ثمر باشد.
اصلاحیه :
با توجه به تماس تلفنی آقای هشی وی اعلام کرد در جلسه نسبت به تغییر رییس سازمان بورس سخنی نگفته است و تاکید بر این مطلب داشتند که چنین چیزی نگفته اند لذا با توجه به تماس ایشان اصلاحیه جهت اطلاع عموم انجام شد .
در خاتمه گفتنی است که تحریریه بورس نیوز در پی پیاده سازی متن کامل سخنان جلسه می باشد که بزودی روی سایت منتشر می شود تا موضوع برای همگان شفاف شود .
(قابل توجه حقوقی خودرو)
ول کنیداین چرت وپرت ها را
محض رضای خدا یه کاری بکنین
این شعر و با من بخون از این بازار بیشتر بدون
این همه سهمهای قشنگ هم رو هوا هم رو زمین بخر و ببر بزار تو کوزه ، بازار بورس یعنی همین ...
تقدیم مسعولین
تا زمانی که تشخیص حبابی بودن بازار با دولت است نه بازار ، باید تشخیص حمایت اش هم با دولت باشد . لطفا بی جهت سهامداران خرد را بیچاره نکنید . ضمنا شما انتظار دارید سهام لااقل به اندازه تورم نیز رشد نکند واگر شما هم مثل سهامداران خرد در عرضه 4 ماه سرمایه تان 70% سوخته بود الان میتونستید چنین بلبل زبانی بکنید. متاسفم برای شما که همیشه جناحی بودید با باد وزان تغییر مسیر دادید.