شرق ، چهار وزیر برای هماندیشی درخصوص بحران بورس در شورایعالی بورس تشکیل جلسه دادند. یکی از تصمیمات این جلسه، تغییر مبنای محاسبه قیمت پایه محصولات پتروشیمی در بورس کالاست که قرار است از امروز (شنبه) بر مبنای نرخ ارز آزاد محاسبه شود، در حالیکه قبلا با نرخ ارز مبادلاتی تعیین میشد.
همچنین در این ابلاغیه آمده است با توجه به تعدیل نرخهای پایه و همچنین بهمنظور رصدکردن مداوم بازار و تامین نیاز داخلی، کلیه تولیدکنندگان محصولات پتروشیمی، اعم از دولتی و خصوصی موظفند همه محصولات خود را از طریق بورس کالا عرضه کنند و درصورتی که محصولات عرضهشده در بورس کالا در دو مرحله متوالی عرضه به فروش نرسد، واحد عرضهکننده مجاز است به همان میزان که فروش نرفته، در خارج از بورس به فروش رساند.
هرچند تاکنون مسوولان بازار سرمایه و مقامات دولتی و مجلسی بارها برای حمایت از بورس جلسه تشکیل دادهاند اما هیچگاه شرایط تا این حد غیرمنطقی و حاد نشده بود. بازار سرمایه از ابتدای سال تاکنون ۹هزار واحد کاهش یافته است و اگر از زمستان پارسال تاکنون در نظر بگیریم، ریزش شاخص کل بورس به ۱۹هزار واحد هم میرسد و این یعنی ضررهای سنگین سرمایهگذاران در بورس. تداوم ریزش بازار سبب شده بود تا سهامداران نسبت به بازار کم اعتماد شوند و حتی با وجود اصلاح شدید قیمت و رسیدن بیشتر سهام به زیر ارزش ذاتی باز هم تقاضا در بازار تقویت نشود. زیرا سرمایهگذاران میترسیدند قیمتها باز هم کاهش یابد و آنها فرصت خرید در قیمتهای پایینتر را از دست بدهند. همین نزولهای مداوم و کاهش حجم و ارزش معاملات و نگرانی و اعتراض سهامداران سبب شد رییس سازمان بورس به دیدار رییس مجلس برود تا از وی برای برونرفت از بحران کمک بخواهد.
در این دیدار، رییس مجلس مقرر کرد کارگروهی متشکل از نمایندگان منتخب کمیسیونهای ذیربط بهمنظور بررسی راهکارهای تقویت بازار سرمایه در کوتاهمدت، میان مدت و بلندمدت تشکیل شده و در تدوین احکام بودجه سال ۹۴، موضوعاتی که بر وضعیت بازار سرمایه به ویژه موضوع سودآوری بنگاهها اثرگذار است، توسط این کارگروه مورد توجه قرار گیرد.
همچنین مقرر شد در جلسه رسمی مجلس شورای اسلامی، وضعیت کنونی بازار سرمایه، دلایل افت بازار طی ماههای اخیر و نیز نگرانیها و دغدغههای سهامداران در این خصوص برای نمایندگان مجلس تشریح و تصمیمات لازم اتخاذ شود.
هرچند تاکنون بارها مسوولان بازار سرمایه با مسوولان دولت و مجلس تشکیل جلسه دادهاند که در تمام این جلسات بر حمایت از بازار تاکید شده اما این بار تصمیم عملی دولت مبنی بر تغییر قیمت محاسبه محصولات پتروشیمی در بورس کالا با ارز آزاد کمی سرمایهگذاران را دلگرم خواهد کرد. شرکتهای پتروشیمی که نرخ گاز را آزاد دریافت میکنند، باید محصولاتشان را نیز به قیمت آزاد به فروش رسانند.
در شرایط فعلی رکود حاکم بر اقتصاد کشور و نتیجه مذاکرات هستهای دو عاملی هستند که میتوانند بر بازار سرمایه موثر باشند. دولت درصدد راهکارهایی برای خروج از رکود است. طرح حمایت از تولیدکننده بهمنظور افزایش سرمایهگذاری در بخش تولید و بهبود فضای کسب و کار، نشاندهنده عزم دولت برای مهار تورم و خروج از رکود است. هرچند شرایط اقتصادی کشور خاص است و شاید بهقول مدیرعامل بانک پاسارگاد «در این شرایط استفاده از ابزارهای غیرمتعارف کارآمدتر باشد» اما بالاخره باید برای اقتصاد فکری کرد.
لیزینگیها نیز با افزایش فعالیت و لیزکردن خودروها، کسبوکارشان رونق میگیرد.
گزارش سه ماهه یک دارویی نیز منتشر شده است. دالبرطی سه ماه ۳۷ درصد از پیشبینی سود سالانه را پوشش داده است. این گزارش مثبت میتواند تا حدودی گروه را متاثر کند. در گروه قندی، قند لرستان پیشبینی سود سال مالی منتهی به ۳۱ خرداد ۹۴ را با ۴۷ درصد کاهش نسبت به سالجاری اعلام کرده است.