نبود نقدینگی تولیدکننده برای خرید، پای دلالان را به بازار باز کرده است
زمانی که بورس پول نقد را برای محصول مورد معامله خود طلب می کند و تولید کننده پایین دست چنین پولی در اختیار ندارد، دلالان با وجوه نقد خود وارد بازار خرید و معامله می شوند و مواد مورد نیاز تولید صنایع پایین دستی را می خرند و بعدتر آن را به قیمتی گران تر به تولیدکنندگان می فروشند و تولید کنندگان نیز خیال می کنند که این پتروشیمی ها هستند که محصولاتشان را گران تر کرده اند.
به گزارش بورس نیوز، عادل نژاد سلیم مدیر عامل سابق شرکت پتروشیمی خلیج فارس درخصوص تنظیم بازار مواد پتروشیمی و تحویل این مواد به تولیدکنندگان صنایع پاییندستی گفت:به اعتقاد من تمام آشفتگیهایی که در روزهای پیشین در بازار مواد و محصولات پتروشیمی بوجود آمد و کار را به جایی رساند که قیمت این محصولات هم برای تولیدکننده و هم برای مصرفکننده مصنوعات بسیار بالا برود، ریشه در مشکلی چندین ساله دارد و بنظر میرسد کسی هم نیست که بتواندآن را حل کند. سال هاست بازار با تسلط دلالان و واسطه گران از این سوداگریها تاثیر میپذیرد و همه را گرفتار خود میکند.
نژاد سلیم ادامه داد: واقعیت این است که پتروشیمیها محصول خود را تولید و به بازار عرضه میکنند و بدینوسیله نیاز داخل کاملا تامین میشود و هیچوقت این نیاز با صادرات دچار مشکل نمی شود. در نتیجه نمی توان تقصیرها را متوجه پتروشیمی ها دانست.
وی اضافه کرد: وقتی درکشور دستور داده میشود که مواد تولیدی پتروشیمیها باید تحویل بورس داده شود نمیتوان مشکل را از ناحیه پتروشیمیها دانست.من خود آمارهایی را در خصوص بورس دیده ام که مرا شگفت زده کرده است، چرا که مثلا می دیدم در مواردی2هزار تن محصول عرضه شده اما در مقابل 500 تن تقاضا موجود بوده که این باهم نمی خواند و گاهی می بینید این 500 تن به دو میلیون تن تقاضا می رسد و عرضه ای در این اندازه وجود ندارد.چنین وضعیتی نشان دهنده یک بهم ریختگی است که پتروشیمی ها در آن نقشی ندارند.
مدیرعامل سابق شرکت پتروشیمی خلیج فارس افزود:در بسیاری از مواقع در اخبار و گزارشات شنیده ایم که محموله هایی در لب مرزها از مواد پتروشیمی به عنوان قاچاق کشف شده است.به اعتقاد من این پتروشیمی ها نیستند که قاچاق می کنند.آنها صادرات دارند و نیازی به قاچاق ندارند.باید رد این موضوع را درجاهایی مثل بورس پی گرفت که دلالان تحت عناوین مختلف به آن نفوذ می کنند.البته سازوکار نحوه قاچاق ها چندان روشن نیست و معلوم نیست که این مواد به چه شکلی قاچاق می شوند.
نژاد سلیم ادامه داد: یک مشکل دیگراین است که بورس پولش را نقد می خواهد و از آنجا که بسیاری از صنایع پایین دستی چنین پول نقدی ندارند، طبعا افسار خرید و فروش به دست واسطه ها می افتد، چون آنها نقدینگی دارند و سریع کالا را می خرند و هرکار بخواهند با آن می کنند.آنها این محصولات را بعدتر با قیمتی گران تر به تولید کنندگان پایین دستی می فروشند و پس از آن است که تولید کنندگان هم تصور می کنند که این پتروشیمی ها هستند که محصولات را افزایش قیمت داده اند.
وی افزود:من در زمانی که مدیرعامل پتروشیمی امیرکبیر بودم خود از تعاونی ها می خواستم که لیست خریداران واقعی محصولات را به من بدهند و مستقیما خودم در اختصاص مواد اولیه وارد می شدم و بر پایه نیاز هرکدام، محصول به آنها تحویل می دادم و این اتفاقات فعلی هم به وقوع نمی پیوست.
مدیر عامل سابق هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس همچنین تاکید کرد:پتروشیمی ها آرزرو دارند که محصولاتشان بدست مصرف کننده واقعی برسد.با این حال معلوم نیست چگونه سررشته کار بدست دلالان می افتد.در بورس چه اتفاقی می افتد.اصلا چرا باید در بورس موضوع اجباری باشد؟چرا کسی به این موضوع نظارت دقیق و جدی ندارد؟اگر وزارت "صمت" مسئولیت این کار را دارد آیا نباید با کارشناسانش در بورس حضور داشته باشد تا این مشکلات بوجود نیاید؟
نژاد سلیم در خاتمه گفت: به اعتقاد من این مشکل چندان ربطی به نوسانات نرخ ارز ندارد چرا که این موضوع از قدیم در بازار وجود داشته و دردسر ایجاد می کرده است.
اخبار مرتبط
در پی بازدید ارزیابان شبکه بهداشت بندر ماهشهر صورت گرفت؛
درمانگاه پتروشیمی امیرکبیر، درمانگاه برتر در پی بازدید ارزیابان شبکه بهداشت بندر ماهشهر صورت گرفت؛
درمانگاه پتروشیمی امیرکبیر، درمانگاه برتر ارسال نظر
اخبار روز
خبرنامه