نگرانی بابت افت صادرات/ خطر تعطیلی در کمین برخی واحدهای تولیدی
رضا شهرستانی عضو هیئتمدیره انجمن فولادسازان در گفتوگو با بورسنیوز در خصوص وضعیت صادرات محصولات فولادی بیان کرد: با توجه به شرایط فعلی، باید نگران افت صادرات محصولات فولادی بود. از سویی تحریمهای امریکا نقلوانتقال پول را شدیداً سخت کرده و ازآنجاکه حجم مبادلات تجاری ایران با دنیا نسبت به امریکا، حجم چشمگیری نیست، سایر کشورها هم رغبتی به معامله با ما نشان نمیدهند.
وی افزود: از سوی دیگر علاوه بر مشکل انتقال ارز، تحریمهای کشتیرانی مانع بزرگی برای صادرات خواهد بود. بخش عمده محصولات فولادی روانه بازارهای خاور دور میشد و با تحریمها، امکان بیمه کردن کشتیها توسط بیمه گران خارجی وجود ندارد. واگذاری ریسک به بیمههای داخلی، در حد حرف و شعار است. هم تعداد کشتیهای ایران کم است و هم کشتیهای ایرانی برای دور زدن تحریم معمولاً ناچار به خاموش کردن GPS کشتی میشوند و همین موضوع خطر بروز سانحه را افزایش میدهد. تقاضای کشورهای همجوار مثل عراق، بسیار اندک بوده و نمیتوان حدود ۱۰ میلیون تن فولاد را روانه بازار عراق و افغانستان کرد. ضمن اینکه این کشورها هم از شرایط سوءاستفاده کرده و محصولات ما را ارزانتر خریداری میکنند.
وی تصریح کرد: با این شرایط، احتمال افت شدید صادرات محصولات فولادی و مازاد عرضه و کاهش قیمتها در بازار داخل وجود دارد.
شهرستانی در رابطه با حجم تولید و صادرات گفت: امسال ۲۵ میلیون تن محصول فولادی تولید خواهد شد که حداکثر ۱۲ میلیون تن از آن در بازار داخل، مصرف میشود و ۱۳ میلیون تن مازاد نیاز بازار داخل باید صادر شود. در این چند ماه حدود ۶ میلیون تن صادرات انجامشده، ولی اگر نتوان طبق برنامه صادرات مازاد محصول را انجام داد، بازار داخل دچار مشکل خواهد شد. کاهش حجم تولید و سهمیهبندی، راهکار مناسبی نیست و شرکتها را زیان ده خواهد کرد.
این فعال صنعت فولاد در پاسخ به این سؤال که "آیا اجرای طرح افزایش ظرفیت صنعت فولاد توجیه دارد؟" گفت: اگر تحریمها ادامه داشته باشد، افزایش ظرفیت صنعت فولاد توجیه ندارد. ولی این شرایط نمیتواند استمرار داشته باشد و به بهبود وضعیت امیدوار هستیم. اما اگر تحریمها و شرایط فعلی تداوم یابد ظرف چند ماه آینده صنعت تولید فولاد دچار مشکل جدی شده و خطر زیان و تعطیلی برخی واحدها وجود دارد.
وی در ادامه اظهار داشت: نقطه مثبت تحریمها این بوده که در تأمین لوازمیدکی تجهیزات وابستگی به واردات کمتر شده و برنامههایی جهت داخلی سازی قطعات و ماشینآلات در دست انجام است.