بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
دوشنبه ۰۵ آذر ۱۳۹۷ - ۱۱:۳۶

تعدد هلدینگ‌های پتروشیمی اصلی‌ترین مانع پیش روی توسعه این صنعت

تعدد هلدینگ‌ها و مجتمع‌های پتروشیمی در کشور یکی از اصلی‌ترین موانع پیش روی توسعه این صنعت در کشور به شمار می‌رود.
کد خبر : ۱۸۳۸۹۲

به گزارش بورس نیوز، تعدد هلدینگ‌ها و مجتمع‌های پتروشیمی در کشور یکی از اصلی‌ترین موانع پیش روی توسعه این صنعت در کشور به شمار می‌رود، صنعتی که با توجه به ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های ایران می‌تواند به یکی از موفق‌ترین صنایع کشور تبدیل شود و حتی جایگزین درآمدهای صادرات نفت خام از کشور باشد. به اعتقاد کارشناسان در صورت تجمیع هلدینگ‌های پتروشیمی در کشور در قالب یک یا چند هلدینگ اصلی گام موثری در پیشبرد اهداف توسعه این صنعت برداشته‌شده است. اتفاقی که وزیر نفت بیژن نامدار زنگنه هم با آن موافق است. او چند روز پیش اعلام کرد:« موافق تجمیع پتروشیمی‌های فعال باهم اما نه در قالب شرکت ملی صنایع پتروشیمی (NPC) هستم

در هفته‌ها و روزهای گذشته در کنار موضوع بازگرداندن ارز صادراتی پتروشیمی‌ها، مهم‌ترین موضوعی که این صنعت را خبرساز کرده، تجمیع هلدینگ‌های پتروشیمی است، اتفاقی که اگر رخ دهد می‌تواند برای این صنعت در کشورمان تاریخ‌ساز شود و حتی نقطه شروعی برای تجمیع بسیاری از صنایع دیگر باشد که در حال حاضر با چالش‌های بسیاری روبه‌رو هستند مانند صنعت خودرو، صنعت تولید لوازم‌خانگی و... یکی از مشکلات اصلی صنایع در ایران هم‌اکنون تعدد شرکت‌های کوچک و متوسط و نبود هلدینگ‌های بزرگ است؛ برای مثال در کشور ما بیش از 200 شرکت تولیدکننده لوازم‌خانگی وجود دارد درصورتی‌که در کشور آلمان به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان لوازم‌خانگی در جهان کمتر از 5 شرکت اصلی در این زمینه فعال هستند.

البته دراین‌بین شرکت‌ها و هلدینگ‌های مهم پتروشیمی کشور هم با تجمیع موافق هستند و حتی مذاکراتی در این زمینه صورت گرفته است. چندی پیش و در جریان کنگره نفت و نیرو جعفر ربیعی مدیرعامل هلدینگ خلیج‌فارس با اشاره بر این نکته که تجمیع هلدینگ‌ها می‌تواند قدم موثری در قدرتمند سازی این صنعت داشته باشد، گفت: تنها زمانی می‌توانیم پای میز مذاکره برای فروش محصولات حرف خود را به کرسی بنشانیم که در یک مجموعه واحد و قدرتمند متمرکز باشیم. او همچنین با اشاره به این موضوع که تعدد هلدینگ‌ها در اکثر مواقع سبب چنددستگی تصمیمات و نبود رأی واحد در برابر برنامه‌ریزی‌ها بوده گفت: چالش اصلی بر سر راه این مجمع گستردگی شرکت‌های تحت پوشش هلدینگ است. به‌طور مثال برنامه‌ریزی برای ادغام هلدینگ خلیج فارس و تاپیکو از پنج ماه پیش آغازشده اما به دلیل تعدد شرکت‌های زیرمجموعه این هلدینگ‌ها و نحوه ارزش‌گذاری این شرکت‌ها، تجمیع بسیار زمان‌بر خواهد بود. همچنین در این همایش مخدومی مدیرعامل هلدینگ پتروشیمی تاپیکو هم به اختلال توسعه در صنعت پتروشیمی به دلیل پراکندگی هلدینگ‌ها اشاره کرد و گفت: به نظر می‌رسد ادغام هلدینگ‌های مربوط در یک مجموعه اصلی بسیار می‌تواند در امر توسعه این صنعت مهم و تأثیرگذار باشد. پراکندگی شرکت‌های زیرمجموعه باعث هدر رفت وقت و انرژی برای مدیریت این شرکت‌های متنوع می‌شود. اگر بتوانیم به‌جای هلدینگ‌های متعدد در صنعت پتروشیمی، هلدینگ‌های متنوع در صنایع مختلف داشته باشیم، با سرعت بیشتر به اهداف توسعه‌ای درزمینهٔ تولید و فروش خواهیم رسید. به‌طور مثال تجمع شرکت لاستیک‌سازی در یک هلدینگ لاستیک‌سازی می‌تواند این صنعت را قدرتمندتر سازد.

به اعتقاد کارشناسان هلدینگ‌ها و شرکت‌های پتروشیمی در ایران زمانی می‌توانند با هلدینگ‌های بزرگ جهانی همچون سابیک عربستان رقابت کنند که شرکت‌های پتروشیمی در یک مجموعه بزرگ ادغام شوند و قدرتی جهانی پیدا کنند.

پیش‌ازاین «رضا نوروززاده» مدیرعامل پیشین شرکت ملی صنایع پتروشیمی هم گفته بود که تجمیع هلدینگ‌ها به ایجاد بخش خصوصی واقعی در این شرکت‌ها منجر خواهد شد.

وزیر نفت چند روز پیش اعلام کرد در حال حاضر ارزش محصولات پتروشیمی تولیدی در کشور حدود ۲۰ میلیارد دلار است که این رقم می‌تواند به بیش از ۴۰ میلیارد دلار برسد؛ جهشی بزرگ که یکی از پیش‌زمینه‌های مهم آن تجمیع شرکت‌ها و هلدینگ‌های بزرگ پتروشیمی در کشور و شکل‌گیری شرکت‌هایی جهانی و بین‌المللی است.


اشتراک گذاری :
ارسال نظر