در حاشیه بازار / کولاک بازار پایهایها در روزهای کم رمق بورس
بنا به گزارش واحد سنجش و راه حلهای رفتاری در بازار (آبسیم) بورس نیوز، با اصلاح قیمت نفت و فلزات در بازارهای جهانی، انتظار میرفت بورس تهران نیز اصلاح شاخص را در پیش گیرد، ولی اولین روز هفته را با صعود 180 واحدی به پایان رساند. به این ترتیب، در بازه زمانی ماهانه، بازده بازار سهام به 2.8 درصد رسید.
امروز برای دومین بار نرخ دلار نیمایی رشد کرد و حتی رقم 10469 ريال را نیز به خود دید و به این ترتیب، سومین هفته متوالی صعودی نیز رقم خورد. این موضوع میتاند ناشی از رفع محدودیت عرضه دستوری دلار پتروشیمیدر سانامه نیما باشد. در پی گمانهزنیها در خصوص عدم تصویب لایحه CFT، دیگر بازارهای موازی نیز داغ بود و رشد کردند.
در معاملات هجدهمین روز اسفند ماه 322 نماد سبزپوش بودند و در مقابل، 303 نماد رنگ قرمز به تن کردند.
در این میان نماد «خپارس» 7 درصد از حجم کل معاملات بورس را درون خود جای داد. «وتجارت» که هنوز چشم انتظار مجوز افزایش سرمایه است، در رتبه دوم معاملات پرحجم قرار گرفت. باید منتظر ماند و دید سازمان بورس میزان تجدید ارزیابی این بانک را به صورت کامل تأیید میکند یا مانند بانک صادرات اندکی تعدیل در راه است؟!
نماد «انرژی1» پس از شفافسازی و تأکید بر عدم رخداد قابل توجه، امروز بازگشایی شد و با ثبت حجم معاملات 500 هزار سهمی، 62 درصد بیش از میانگین یک ماهه، داد و ستد گردید. «پتروشیمی خراسان» و «بانک کارآفرین» دیگر شرکتهایی بودند که حجم معاملات آنها بسیار بیش از میانگین بود.
شایان ذکر است که چندی پیش خبری مثبت در خصوص نرخ اوره از زبان قائم مقام انجمن صنفی کارفرمایان صنعت پتروشیمی نقل شد مبنی بر این که اصلاح نرخ اوره از اول مهر ماه 97 در حال پیگیری است. نرخ اوره در بازار داخل سالهاست که بدون تغییر باقی مانده، در حای که نرخ جهانی رشد داشته است. این قیمتگذاری دستوری و ناعادلانه، موجب ناخرسندی سهامداران این صنعت شده است. «خراسان»، «شپدیس»، «شیراز» و «کرماشا» از جمله شرکتهای اورهساز هستند.
در میان صنایع، امروز نمادهای گروه «خودرو و ساخت قطعات» رشد معاملات را در خود دیدند که میتواند ناشی از خبر تزریق 3400 میلیارد تومان نقدینگی به صنعت قطعهسازی باشد تا روند تولید خودرو با حل معضل سرمایه در گردش بهبود یابد. گروه «محصولات غذایی» و «دارویی» نیز حجم معاملات بالایی را تجربه کردند.
باز هم امروز حقوقیها بیش از همه به «بانک پاسارگاد» علاقه نشان دادند و در سمت خرید، نوبت گرفتند. همانند مدت اخیر، «فولاد» و «فملی» نیز بیشترین برآیند ورود حقوقیها را داشتند. بانک «کارآفرین» که در لیست معاملات مشکوک نیز قرار دارد، در کنار بانک «سینا» مورد توجه این دست از معاملهگران بود.
از طرف دیگر، «خپارس» که رکورددار معاملات امروز بود، شاهد خروج بالای حقوقیها بود و یک تنه نگاه سنگین آنها را تحمل کرد.
بر این اساس، نشان پربازدهترین سهم روز به «غویتا» تعلق گرفت. این شرکت مجمع عادی و فوقالعاده را پشت سر گذاشت و ضمن تقسیم سود نقدی، افزايش سرمايه را نیز به تصویب رساند و در بازگشایی امروز، 21 درصد رشد قیمت را در کارنامه خود ثبت کرد. «شفارا» که دیگر نماد حاضر در بازار پایه است که در مجموع چهار روز معاملاتی گذشته، 49 درصد بازدهی نصیب سهامداران خود کرده است. وضعیت «فنفت» نیز به همین صورت است و از 8 اسفند ماه که معاملات خود را آغاز کرده، تاکنون بازدهی خیرهکننده 76 درصدی را به ارمغان آورده که جالب توجه است.
«کایتا» به همراه «سخواف» و «کابگن» آن روی بازار پایه را به نمایش گذاشتند و افت قیمت فاحشی را متحمل شدند.
شاخص صنعت «سایر حمل و نقل» در کنار «منسوجات» بیشترین افزایش را داشتند. از سوی دیگر، گروه «قند و شکر» که مدتی در کانون توجهات قرار داشت، امروز سراسر قرمز بود و روز سردی را سپری کرد. یکی از دلایل افزایش بیسابقه قیمت شکر تفاوت نرخ ارز و چند نرخی بودن آن به شمار میرود که در نتیجه آن، این شرکتها توانستند با ارز دولتی مواد اولیه را وارد کرده و با ارز آزاد به فروش برسانند.
پیش بینی بازار فردا
با توجه به نیاز سهامداران حقوقی به نقدینگی در پایان سال، بازار در هفته پیشرو شاهد قدرتنمایی فروشندگان خواهد بود. احتمال عدم تصویب لایحه پالرمو ضمن آن که میتواند عامل رشد بازارهای موازی باشد، در کوتاه مدت شوک منفی به بازار سهام وارد میکند؛ هر چند که این موضوع برای شرکتهای صادرات محور میتواند موجبات رشد را فراهم آورد. به صورت سنتی، روزهای پایانی سال برای بورس تهران کم رمق سپری میشود.