استفاده از نقدینگی موجود اقتصاد، بدون فشار به پایه پولی
توضیحات رئیسکل بانک مرکزی در مورد رشد نقدینگی سال ۹۸ و سهماهه اول سال ۹۹:
کارشناسان اقتصادی در این روزها چند نکته را برجسته کرده اند که شایسته است توضیح لازم داده شود. این کارشناسان، رشد نقدینگی سال ۹۸ و سه ماههٔ اول ۹۹ را بسیار زیاد می دانند. رشد پایه پولی سال گذشته بیش از متوسط۵۰ سال اقتصاد بوده است.
اما، علیرغم كسرى بودجه قابل توجه دولت، فاصله چندانى با آن متوسط نداشته است و رشد ۸.۸درصد آن در سه ماههٔ اول سال٩٩ نیز، چندان فاصله معناداری با رشد های فصلی سالهای قبل ندارد.
البته رشد نقدینگی همواره یک پدیدهٔ ساختاری در اقتصادایران بوده است. نکتهمهم این است که، حجم نقدينگى موجود و حتى ، رشد كنونى آن ، نمی تواند موجب آن تورم بالایی بشودکه پیش بینی می کنند. چراکه، بخشی از همین نقدینگی موجود، برای تامین کسری بودجه استفاده خواهد شد.
در واقع، فروش دارایی و انتشار اوراق دولت و تأمین مالی کسر بودجه از اوراق، به معنی استفاده از نقدینگی موجود اقتصاد است ، بدون آنکه فشاری به پایه پولی وارد شود.
البته ، لازم است سیاست های احتیاطى كلان دربقيه بخشهاى اقتصاد كلان بادقت اعمال شود تا از انباشت ریسکهای سیستماتیک جلوگیری شده واقدامات ثبات ساز بانك مركزى خنثی نشود.
تا آنجائی که به مدیریت پولی و ارزی مربوط میشود، میتوانم این اطمینان را بدهم که کسری بودجه دولت قطعاً، بهتر از سالهای قبل، مدیریت می شود، و مسیر اعمال سیاست پولی نیز، به سمت نرخ سودی پیش می رودکه دربازاربین بانکی و در دامنه دالان کف و سقف، که از فردا بین ۱۳ و ۲۲ درصد خواهدبود، توسط بانک مرکزی مدیریت میشود.