صرافیهای مخصوص برای مبادلات بیت کوین
خواندن ۴دقیقه
صر
به گزارش بورس نیوز، ناصر حکیمی، معاون سابق فناوریهای نوین بانک مرکزی با بیان این که متاسفانه هنوز در ایران با پدیده بیت کوین برخوردمان را مشخص نکردهایم، افزود: وزارت صنعت مجوز ماینر داده و برق را با قیمت مشخص به استخراجکنندگان رمز ارز میدهند و عدهای هم با ماینرهای غیرقانونی از برق رایگان استفاده میکنند. در این میان، ماینرهای قانونی ارز را از کشور خارج و تجهیزات وارد میکنند، (بنابراین ارزی برای ورود تجهیزات از کشور خارج میشود) ضمن این که تولید بیت کوین برق زیادی مصرف میکند که به شبکه فشار میآورد و قیمت آن نسبت به قیمت جهانی پایینتر است.
حاصل آن نیز بیتکوینی است که (با انرژی ارزان) تولید میشود. با این حال در کشور ما تا الان مشخص نشده که تکلیف این بیتکوین چیست؟ آیا میتوان از آن برای صادرات و واردات استفاده کرد؟ آیا میتوان در داخل کشور بیت کوین را خرید و فروش کرد؟ آیا میتوان بیت کوین را به عنوان ارز معتبر کنار ارزهای دیگر تلقی کرد؟
وی ادامه داد: توصیه اکید این است که بانک مرکزی بیت کوین را به عنوان یک ارز به رسمیت بشناسد تا اگر فردی بیت کوینی داخل کشور تولید کرد، به واردکننده بفروشد تا جنس وارد کشور شود. در غیر این صورت، این بیت کوینها به شکل خروج سرمایه از کشور و به عنوان مثال خرید ملک در ترکیه خود را نشان خواهد داد.
آمار نگران کننده خروج سرمایه از کشور
این اظهارات در حالی است که چندی پیش خوانساری، نایب رئیس اتاق ایران، آماری نگرانکننده از خروج سرمایه از کشور در دهه ۹۰ ارائه کرد و گفت: از سال ۹۰ تا ۹۸، حدود ۹۰ میلیارد دلار سرمایه از کشور خارج شده است. این خروج سرمایهها زمانی بدتر خواهد بود که نقش انواع رانتها یا یارانهها در عایدات سرمایهای اشخاص در کشور پررنگ میشود. به گفته حکیمی، اکنون تنها کار قانونی که با بیت کوین میتوان انجام داد، پرداخت بدهی در خارج از کشور است که آن هم به دلیل این که بیت کوین به عنوان ارز رسمی شناخته نشده، احتمال دارد بانک مرکزی آن را برای پرداخت بدهی قبول نکند. اظهارات حکیمی همچنین حاکی از آن است که صرافیهای مجاز بیت کوین باید به رسمیت شناخته و کنترل شوند و مانند صادرکنندگان باید از تولیدکنندگان رمز ارز تعهد گرفته شود که ارز به دست آمده را به کشور برگردانند. پیش از این، برخی دیگر از کارشناسان نیز درباره خروج پول از کشور از طریق ارز دیجیتال هشدار داده بودند.
پرویز جلیلی کامجو با بیان این که بخشی از سرمایهها به بازار رمز ارزها رفته است و در حال معامله و سرمایهگذاری در این بخش هستند، توضیح داد: پیش از این، اگر شخصی سعی بر خروج ۵۰۰ هزار دلار از ایران داشت، امکان پذیر نبود و با دشواریهای بسیاری روبه رو میشد، اما اکنون بسیاری از افرادی که به دنبال خروج پول خود از کشور هستند، از راحتترین راه ممکن سرمایه خود را تبدیل به ارز دیجیتال میکنند که معادل دلار آمریکاست.
در ایران بیش از ۲۰ صرافی ارز دیجیتال با تعداد معاملات قابلتوجه وجود دارد که هیچکدام از بانک مرکزی مجوز ندارند، اما با احراز هویت و تعیین سقف معاملات از طریق درگاههای بانکی، دریافت و پرداخت پول ریال و معاملات ارزهای دیجیتال را انجام میدهند. در این گزارش آمده است: «در یکی از صرافیهای ایرانی که بزرگترین صرافی ارزهای دیجیتال در ایران است و ۶۰۰ هزار نفر کاربر دارد، ۱۳۹۶ میلیارد تومان طی ۲۴ ساعت، تنها در ۱۲ ارز معروف معامله صورت گرفته است.»
رسمیت بخشیدن به بیت کوین؟
بانک مرکزی به دنبال رسمیت بخشیدن به صرافیهای رمز ارز رئیس کل بانک مرکزی از تعیین صرافیهایی برای بیت کوین خبر داد تا از آنها فقط برای مبادلات تجاری بتوان استفاده کرد. رئیس کل بانک مرکزی از تعیین صرافی برای مبادلات بیت کوینی و شرایط مبادلات رسمی رمز ارز خبر داد و گفت: قرار شده کسانی که به طور رسمی رمز ارز تولید میکنند و استخراج آن را انجام میدهند، بتوانند برای واردات، از این رمزارزها استفاده کنند. عبدالناصر همتی با بیان این که مقررات این حوزه تدوین میشود، افزود: به زودی چند صرافی را مشخص میکنیم تا آنهایی که معدنکاوی رمز ارز را انجام داده اند، بتوانند از طریق رمزارزها و نیز از ثبت سفارشهایی که به صرافیها داده میشود، برای واردات کالا به کشور، تامین ارز کنند.
منبع : دیگر رسانهها
بیشتر بخوانید:
سیگنال رئیس کل بانک مرکزی به بازار کریپتوکارنسی ها