بورس نیوز: سیدرضا فاطمی امین، وزیر صمت درباره آخرین وضعیت روابط تجاری بین ایران و روسیه، اظهار کرد: در یک سال گذشته شاهد فصل جدیدی بین روابط اقتصادی دو کشور ایران و روسیه بوده ایم و روابط اقتصادی بین دو کشور رونق بیشتری گرفته است.
وی با بیان اینکه روابط اقتصادی بین دو کشور ایران و روسیه از سالها قبل برقرار بوده، افزود:، اما روابط اقتصادی ایران و روسیه به اندازه روابط سیاسی این دو کشور گسترده نبود و فاصله زیادی بین سطح روابط اقتصادی با روابط سیاسی دو کشور وجود دارد که طبیعتا باید این فاصله را پر کرد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: زمینههای مختلف فعالیت تجاری بین دو کشور از جمله فعالیت در حوزه مواد غذایی، دارو و حوزه ساختمانی وجود دارد که میتوان زمینه این فعالیتها را گسترش داد.
وی با اشاره به برگزاری نمایشگاه اتومبیلیتی مسکو بیان کرد: در بیست و ششمن نمایشگاه اتومبیلیتی روسیه، شرکتهای ایرانی حضور خوبی داشتند و تقریبا از ۵۵۰ شرکت حاضر در این نمایشگاه ۵۰ شرکت ایرانی بود و بر این اساس حدود ۹ تا ۱۰ درصد شرکتهای حاضر در این نمایشگاه ایرانی بودند.
فاطمی امین با بیان اینکه نمایشگاه اتومبیلیتی روسیه نمایشگاه قطعات خودرو است، خاطرنشان کرد: بعد از مناقشاتی که بین روسیه و اوکراین ایجاد شد، مشکلاتی را روسیه با کشورهای غربی پیدا کرد بنابراین کشور روسیه برای تامین قطعات خودرو احساس نیاز پیدا کرده اند و از قبل هم بحثهایی برای تامین قطعات خودرو مورد نیاز روسیه از ایران و همچنین ایران از روسیه مطرح بود.
وی بیان داشت: به عنوان مثال در خودرو ال ۹۰ یک بخش از قطعات مورد نیاز را روسیه میتواند تولید کند و بخشی از قطعات را ما میتوانیم تولید کنیم.
وی با اشاره به اینکه در نمایشگاه اتومبیلیتی روسیه دو خودرو ایرانی نیز ارائه شد، در مورد تولید و عرضه خودروهای ایرانی در روسیه مذاکراتی آغاز شده است و با وزیر صنعت روسیه نیز در نمایشگاه مذکور گفت وگویی انجام و از این موضوع استقبال شد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه با ازبر بانک روسیه به عنوان یکی از بزرگترین بانکهای این کشور برای تامین مالی در حوزههای مختلف مذاکراتی انجام شده است، گفت: این بانک در مورد تامین مالی در حوزههای مختلف از جمله خودرو اعلام آمادگی کرده اند، اما این کار زمان بر است ضمن اینکه باید در ابتدا کار در حوزه خودرو از صادرات قطعات خودروی ایرانی به روسیه و سپس صادرات کامل انجام شود و بعد هم میتوان به تولید مشترک رسید.
فاطمی امین خاطرنشان کرد: زمینههای مختلفی برای تامین مالی از سوی ازبر بانک وجود دارد ضمن اینکه از چند ماه قبل هم مذاکرات در حوزه لوازم خانگی آغاز شده است و یکی از شرکتهای ایران در این حوزه بازار روسیه را بررسی کرده است و آمادگی دارد که در ابتدا به صورت صادرات لوازم خانگی و بعد هم تولید مشترک در روسیه فعالیت کند.
وی افزود: در حوزه کشتیرانی و در حوزههای مختلف دیگر امکان همکاری مشترک بین دو کشور وجود دارد، اما یک نهاد و سازمان لازم است تا نقش تامین مالی را بر عهده بگیرد لذا مذاکراتی که با ازبر بانک انجام شده بیشتر در تامین مالی همین حوزهها است.
وی افزود: مبادله روبل و ریال به طور مستقیم از چند هفته پیش آغاز شد و در مورد اینکه شبکه شتاب به شبکه بانکی روسیه متصل شود مذاکرات در حال انجام است.
وزیر صمت گفت: یکی از زیرساختهای مهم برای گسترش ارتباطات اقتصادی زیرساختهای انتقال پول است که به خوبی پیش میرود.
وی درباره کریدور شمال به جنوب و اهمیت آن برای توسعه روابط تجاری بین دو کشور گفت: در حال حاضر دالان تجاری وجود دارد و یک قطار نیز هفته گذشته از حوالی مسکو حرکت و تا بندرعباس آمد، اما این مسیر طولانی است و مسیر مستقیم بهتر از آستارا و رشت باشد.
فاطمی امین بیان داشت: مسیر رشت تا آستار برای ما به لحاظ اقتصادی بسیار اهمیت دارد و برای روسیه نیز بسیار میتواند مفید باشد، زیرا دسترسی روسیه را به بازارهای کشورهای آسیایی، خلیج فارس و هند فراهم و زمان و هزینه را کاهش میدهد.
وی گفت: بنابراین دو طرف ایرانی و روسی روی این موضوع کار میکنند و قرار است بزودی یک گروه از حوزه حمل و نقل روسیه در رابطه با این موضوع روسیه به ایران بیاید.
سیدرضا فاطمی امین اظهار داشت: تجارت بین کشورها باید دو طرف باشد لذا همانطور که ما به روسیه کالا صادر میکنیم یک سری کالاها هم از روسیه وارد میشود به عنوان مثال کالاهایی مانند توربین گازی، مواد پتروشیمی، کاتالیست ها، مواد غذایی، میوه و خشکبار به روسیه صادر میشود و در مقابل کلاهایی مانند غلات را از روسیه وارد میکنیم.
وزیر صمت بیان داشت: البته هنوز جریان تجاری بین دو کشور به طور کامل شکل نگرفته است، اما زمینههای زیادی برای فعالیت وجود دارد و در بازدیدی که شرکتها و مدیران دولتی روسیه از نمایشگاه اتومبیلیتی روسیه داشتند برای تامین قطعات خودرو از ایران ابراز تمایل میکردند.