دست همه در جیب سهامداران (۲)
به گزارش بورس نیوز، سالهاست شعاع فساد و تخلفات در شرکتهای خصولتی (شرکتهای دولتی به اصطلاح خصوصی شده) به قدری گسترده شده که کمتر کسی در کشور مطلب یا موضوعی را در این خصوص نشنیده و یا نخوانده باشد. انواع فساد، رانت، زد و بندهای سیاسی و سوء استفاده مالی، تحمیل بستگان و وابستگان به عنوان اعضای هیات مدیره و افراد پر نفوذ از طرف عناصر سیاسی فعال در کشور تنها گوشهای از داستانهای ناخوشایند این شرکتها میباشد.
حال دیگر آنقدر شرایط و خبرهای مرتبط با سوء استفادههای مالی و فساد در این شرکتها همه گیر و عمومی شده که حتی نمایندگان مجلس شورای اسلامی هم مجاب شدند در اقدامی نادر و البته قابل تحسین (برای ما شفافیت با ارزشتر از تامل در خصوص انگیزههای سیاسی این اقدام میباشد) در گزارشی مفصل به تنها برخی از فسادهای مالی و حقوقی رخ داده در شرکت فولاد مبارکه اصفهان بپردازند.
در هفته گذشته در گزارشی تحت عنوان (دست همه در جیب سهامداران) به بیان مطالبی از گزارش ۳۰۰ صفحهای تحقیق و تفحص مجلس در عملکرد شرکت فولاد مبارکه اصفهان پرداختیم. در گزارش چهارشنبههای داغ این هفته نیز همچون هفته گذشته قصد داریم به بیان برخی دیگر از تخلفات بیشمار شرکت فولاد مبارکه اصفهان بپردازیم.
سفرهای برای همه پهن است، شما هم بفرمائید؟
۱- سپاه ناحیه مبارکه:
سپرده کردن مبلغ ناقابل ۴۳ میلیارد تومان در حساب قرض الحسنه رسالت و پرداخت وامهای ۱۵ میلیون تومانی با نرخ بهره ۳ درصدی به برادران معرفی شده از سوی سپاه ناحیه مبارکه
خدایی نکرده سهامداران شرکت فولاد مبارکه از این حیف و میل منابع شرکتشان ناراحت نشوند، چرا بی شک اجر معنوی مربوط به پرداخت وامهایی با نرخ ۳ درصد در تورمهای ۴۰ تا ۵۰ درصدی سالانه، احتمالا در آن دنیا نصیب این دوستان خواهد شد.
۲- ۴ بازنشسته خوش شانس:
بر اساس گزارش، از سال ۱۳۹۲ تا سال ۱۳۹۶، شرکت فولاد مبارکه با اهدف حمایت از پیشکسوتان خود شرکتی با نام "پیشگامان صنعت فولاد جی" با سرمایهای ۸۷۸ میلیون تومانی به نام ۴ بازنشسته تاسیس نمود. قرار بود پس از تاسیس این شرکت، سهام منتقل شده به این ۴ عزیز خوش شانس به طور مساوی بین ۴.۴۹۸ نفر تقسیم شود که ظاهرا پس از ۹ سال هنوز این اقدام صورت نگرفته است.
جالب است بدانید مجموع درآمدهای این شرکت از شرکت فولاد در سالهای ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۰ بیش از ۹۰ میلیارد تومان بوده است.
۳- کمک یک میلیارد تومانی به شرکت گسترش فناوری خوارزمی جهت مبارزه با بیماری کرونا از طریق شرکت زیرمجموعه
۴- مدیران زحمتکش، مربیان با دانش، تدارکات دلسوز و ورزشکاران همه و همه در قالب باشگاه فولاد مبارکه سپاهان
احتمالا روح سهامدارانم خبر ندارد که در این چند سال به طور مستقیم و غیر مستقیم چه قدمهایی برای ارتقاء سطح ورزشی کشور برداشته اند. باور کنید قهرمان واقعی شمائید.
- ۱۴۳ میلیارد تومان در سال ۱۳۹۹ بابت تبلیغات به باشگاه ورزشی (!)
- اشتغال ۱۳۱ نفر به جای ۷۸ نفر موجود در چارت سازمانی باشگاه که عمدتا با نظر مدیرعامل و سفارش خواص و بدون برگزاری آزمون و یا گزینش بوده اند
- پرداخت ۹۰۰ میلیون تومان حقوق و پاداش برای ۹ ماه مدیریت باشگاه ورزشی آنهم بدون قهرمانی
- اعزام ۱۲ نفر اضافه بر لیست بازیکنان و مربیان مسابقات کارگری به یونان اعم از مدیر امور اداری، مدیر سازماندهی و طبقه بندی مشاغل (خوب دوست داشتن یونان رو ببینن حتما)
- کمک ۸۰۰ میلیون تومانی به صندوق قرض الحسنه امام علی
- ۵/۵ میلیارد تومان ناقابل بابت خرید هدیه و کادو بدون مصوبه مجمع
- افزایش چند میلیارد تومانی مبالغ مربیان زحمتکش و البته ناکامی نظیر محرم نویدکیا، امیر قلعه نوعی و ...
- خرید انواع کفشهای اسکیچرز، لباسهای آدیداس، دوچرخههای ثابت و برقی، کت و شلوار هاکوپیان، ساعت هوشمند سامسونگ برای مدیران کم درآمد فولاد مبارکه
۵- خرید ۲۰ خودروی سواری (سانتافه، سراتو، سوزوکی و ...)، خرید ساختمانی ۶۰ میلیارد تومانی و پرداخت هزینههای هواپیمایی برای استفاده مدیران شرکت فولاد هرمزگان
۶- انواع و اقسام فروش املاک در توکا فولاد بدون مزایده و نحوه انتخاب و شناسایی خریداران، کمکهای بالا عوض به اشخاص حقیقی و.
۷- سفته بازی و پروژه کردن سهام شرکتهای زیر مجموعه در شرایطی که همیشه "هیجانات سهامداران حقیقی و خرد" عامل ضررهای هنگفت معرفی میشود:
ظاهرا آنقدر دوستان و مدیران ۹۱ شرکت تابعه فولاد مبارکه بیکار بوده و هستند که تنها فعالیتشان محدود به سفته بازی و پروژه کردن سهام شرکتهای زیر مجموعه با استفاده از اعتبار شرکتها میباشد.
بی شک خانم هاشمی مدیر عامل شرکت توسعه توکا یکی از خیرین خوشنام فعال در فولاد مبارکه اصفهان میباشد که همواره در تلاش بودند تا به کد بورسی مدیران حراست و ...، خیر برسانند.
در حالی که یک کارمند ساده در یک اداره متوسط وقتی برای خوردن نهار هم ندارند، خانم هاشمی نه تنها برای کد خود و کد سایر مدیران شرکت سهم خرید و فروش میکردند که ظاهرا سهام شرکتها را هم پروژه میکردند.
واریز ۱/۶ میلیارد تومان به حساب شخصی حقیقی بابت بازارگردانی سهام شرکت آسیا سیر ارس (شما بخوانید بابت پروژه کردن و جبران خدمات سابق) هم در نوع خود جالب توجه میباشد.
البته ظاهرا خانم هاشمی همچون بسیاری دیگر از مدیران شاغل در شرکتهای خصولتی (که معمولا فاقد تحصیلات مرتبط، استخدامهای سفارشی و ...) فاقد هوشی مناسب برای فعالیتهای اقتصادی و سفته بازی بوده اند چرا که در آخرین تلاش برای پروژه نمودن سهام شرکت کروی، ظاهرا دچار تقبل زیانی هنگفت شده اند.
به نظر میرسد با توجه به اینکه این عزیز برای کد مدیران حراست شرکت نیز خرید و فروش میکردند با در نظر گرفتن زیان این دوستان، احتمالا دیگر مشغول فعالیت در این شرکت نباشند.
۴-بعد ارتباطات و نیروی انسانی:
عمق فاجعه و ریخت و پاشهای بی حساب و کتاب را میتوان در بخش ارتباطات و نیروی انسانی گزارش تحقیق و تفحص مجلس مشاهده نمود.
پرداخت حقوقهای ماهانه ۶۰ تا ۷۰ میلیون تومانی به بستگان، دوستان و بازنشستگان بدون ثبت هیچ کارکردی و تنها بر اساس قراردادهای فسادزای مشاورهای یکی از شاهکارهای تکرار شدنی مدیران فولاد مبارکه در سالهای اخیر بوده است.
اگر نتوان تمام افتخار استخدام افرادی فاقد صلاحیت فنی و مدیریتی از بازنشستگان دیگر دستگاهها را به عظیمیان مدیر عامل وقت فولاد مبارکه نسبت داد، بی شک میتوان بخشی از به کارگیری این افراد را مرتبط با سفارشهای رایج از طرف دولتیها و نمایندگان مجلس مرتبط دانست.
از برادر مدیر عامل و رفقا گرفته تا مهدی تاج رئیس فدراسیون فوتبال کنونی، همه و همه سهم خود را از سفره رنگارنگ فولاد مبارکه برداشته اند.
استخدام بیش از ۲۰۰ نفر از بازنشستگان دولتی که از نظر قانونی حق استخدام نداشته اند تا سپردن اصلیترین و مهمترین پستهای مدیریتی به افرادی بی سابقه با سفارش دولتی ها، اوج فساد و روابط را در شرکتهای خصولتی به نمایش میگذارد.
به عناوین شغلی بالا نگاه کنید، تمامی پستهای با اهمیت شرکت بزرگی همچون فولاد مبارکه نظیر مدیرعامل، معاون مالی، معاون خرید، مدیر حراست و مدیران عامل مهمترین زیر مجموعهها از طریق سفارش و معرف انتخاب شده اند و هیچ خبری از اولویت و صلاحیت علمی و تخصصی و نقش منابع انسانی در کار نیست.
مدیر عامل دوست و برادرش را بر سر کار میآورد، وزیر کشور مشاوران را انتخاب میکند، دیگر وزیر کشور، اعضای هیات مدیره را انتخاب میکند و ...، با این حجم از فساد و اقدامات مخرب، اما این شرکت همچنان سالانه ۸۰ تا ۱۰۰ هزار میلیارد تومان سود هم میسازد.
به نظر شما این سود سازی را به قدرت خدا نسبت دهیم و یا زنده نگه داشتن پول تو جیبی مسئولین کشور؟
بیایید نگاهی به فرایند سخت و پیچیده مدیریت در بزرگترین شرکت تولیدی کشور بیاندازیم تا دیگر کسی گمان نکند در این کشور افراد بر اساس سطح علمی خود پیشرفت نمیکنند:
چگونه کارآموز حسابداری در کمتر از ۱۰ سال معاون مالی و اقتصادی فولاد مبارکه شد:
ایشان با مدرک لیسانس حسابداری (مشخص نیست این مدرک از چه دانشگاهی باشد) در سال ۱۳۸۸ به عنوان کارآموز مرتبه ۲، در فولاد مبارکه به استخدام درآمد و در کمتر از ۸ سال به سمت مدیر حسابداری و در سال ۱۳۹۹ به سمت مدیر مالی و در کمتر از ۴ ماه بعد به عنوان معاون مالی و اقتصادی رسید.
به نظر شما این عزیز از هوش بالا و توانایی بی نظیری برخوردار بوده است؟ آیا سمت با اهمیت معاون مالی و اقتصادی غول فولاد سازی کشور و خاورمیانه باید به دست فارغ التحصیل حسابداری با ۸ سال سابقه کار برسد؟ به نظر شما فیلترهای انتخاب این بزرگوار برای چنین سمتی تواناییهای دست نیافتنی بوده و یا عدم تسلط بر اتفاقات صنعت و شرکت؟
لیسانس حقوق دانشگاه پیام نور و مدیر بازاریابی و فروش شرکت فولاد مبارکه:
علی رغم استخدام این عزیز در سال ۱۳۸۰، نیاز به ادامه تحصیل در ایشان خیلی دیر احساس شد. وی که در سال ۱۳۹۲ موفق به اخذ مدرک تحصیلی گرانبهای کارشناسی حقوق از دانشگاه مطرح پیام نور شعبه زرین شهر گردید، هیچگاه دست از تحصیل و یادگیری بر نداشت و در سال ۱۳۹۳ نیز با اخذ مدرک mba از دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان به سمت با اهمیت مدیر پشتیبانی و بازاریابی منصوب شد.
اخذ مدرک کارشناسی ارشد مدیریت دولتی آنهم با گرایش توسعه منابع انسانی از دانشگاه مطرح پیام نور شعبه شاهین شهر از دیگر دستاوردهای بزرگ علمی ایشان پیش از انتصاب به عنوان معاون اقتصادی و مالی در سال ۱۳۹۸ و معاونت بازاریابی و فروش در سال ۱۳۹۹ بود.
به نظر شما لیسانس حقوق و یا مدیریت دولتی با گرایش توسعه انسانی ارتباطی با معاونت مالی و اقتصادی دارد؟ آیا دیپلمههای علوم انسانی میتوانند از حساب و کتابهای شرکتی ۴۰۰ هزار میلیارد تومانی با بیش از ۲۰۰ تا ۲۵۰ هزار میلیارد تومان فروش سر در بیاورد؟
به نظر شما مدرک تحصیلی مدیر منابع انسانی شرکتی، چون فولاد مبارکه چه باشد؟ فوق دیپلم ریخته گری؟
شاید باورتان نشود، ولی در عصری که نبرد و مبارزه شرکتهای بزرگ و بین المللی منحصر به حوزه منابع انسانی و شکار بهترین نیروهای انسانی از شرکتهای رقیب بر میگردد، مدیر منابع انسانی غول صنعتی ایران مدرک تحصیلی مرتبطی ندارد.
البته فوق دیپلم ریخته گری تنها مدرک تحصیلی مدیر منابع انسانی فولاد مبارکه با بیش از ۲۰ هزار نفر پرسنل نیست بلکه ایشان ۲۵ سال پس از استخدام با مدرک ریخته گری، در سال ۱۳۹۵ موفق به اخذ مدرک تحصیلی کارشناسی مدیریت خانواده گردید.
علم آموزی این مدیر توانا محدود نشد و پس از انتصاب در سمت معاونت نیروی انسانی (درست یک سال قبل از بازنشستگی) موفق به دریافت مدرک کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی گردید.
با نحوه مدرک دهی دانشگاههای آزاد، پیام نور، علمی کاربردی و ...، کاری نداریم، اما ملاک انتخاب شخصی با مدارک تحصیلی ریخته گری و مدیریت خانواده به عنوان مدیر منابع انسانی شرکتی با بیش از ۲۰.۰۰۰ نفر چه بوده است؟
ماهیانه ۸۰ میلیون تومان حقوق:
شاید پرداخت حقوق ماهانه ۸۰ میلیون تومانی برای یکی از مدیران ارشد فولاد در سال ۱۴۰۲ و یا ۱۴۰۳ چندان عجیب نیست، اما پرداخت این مبلغ در سال ۱۴۰۰ به شخصی با سابقه کار در صدا و سیمای اصفهان آنهم با سفارش و دستور صریح مدیر عامل، منطقی به نظر نمیرسد.
چند خطی برای مردم شریف مانده ایران:
باور کنید به عنوان نگارنده برای نوشتن همین چند خط آخر بسیار تردید داشتم با این وجود حیف بود که بعد از خواندن این حجم از مطالب ناراحت کننده و فساد در کشور، چیزی نگویم.
احتمالا برای شما هم پیش آمده که بعضا و با دیدن سطح ثروت برخی افراد جامعه (انسانهایی با سطح ضریب هوشی و تحصیلات پایین، مدیران دولتی که تصمیمات نهادهای متبوعشان کمر اقتصاد را شکسته و بسیاری از کسانی که خودتان بهتر از من میدانید)، بارها و بارها خودتان را سرزنش کنید.
سرزنش به خاطر چشم پوشی از لذتهایی که به واسطه مطالعه و تحصیل دردانشگاههای برتر کشور از دست داده اید، سرزنش به خاطر تحصیل در رشتههایی که علی رغم نیاز جامعه از آنها استفاده نمیشود، سرزنش به خاطر استخدام نشدن در بانکها و ادارات دولتی و شرکتهای خصولتی و بهره مندی از نعمات بی کرانشان، سرزنش به دلیل عدم اطاعت از کارفرمایان بی سواد و...
اما با دیدن نحوه ارتقاء و پیشرفت رتبههای کاری برخی انسانهای غیر متخصص و بی سواد در شرکتهای بزرگی همچون فولاد مبارکه، دیگر نیاز نیست خودتان را سرزنش کنید و یا اعتماد به نفس خود را به دلیل طی روند صحیح پیشرفت، مورد هجوم قرار دهید.
مشخص است، آنچه در تمام کشورهای دنیا به عنوان شایسته سالاری وجود دارد در کشور ما انگار مضحکهای بیش نیست و برعکس هر چه کمتر بدانی و کمتر تخصص داشته باشی به دلیل ناتوانی در فهم بسیاری از مسائل و چگونگی اختلاس و اتلاف اموال، احتمال پیشرفت شغلی برای عدهای مهیاتر است.
باور کنید اگر شما باور داشتید که میتوان با اخذ مدرک ریخته گری مدیر منابع انسانی و یا مدرک حقوق از دانشگاه پیام نور مدیر فروش بزرگترین شرکت تولیدی کشور باشید، حتما به جای تحصیل و اخذ مدرک دکترای مدیریت منابع انسانی دانشگاه مدیریت دانشگاه تهران و یا تحصیل در رشته فاینانس دانشگاه لیورپول یا شریف، حتما به سراغ مدرک فنی حرفهای ریخته گری میرفتید؛ بنابراین خوانندگان شریف، تحصیل کرده، متعهد و متخصص که مدام در مقام مقایسه با ثروت و جایگاه عدهای معلوم الحال خود را سرزنش میکنید، شما راه درست را انتخاب و طی کرده اید، هرگز خودتان را به دلیل ناکارآمدی فرهنگی و باورهای غلط شکل گرفته، شماتت نکنید.
زندگی سالم بسیاری از شما مایه افتخار و مباهات است.
بورسنیوز، رسانه تخصصی بازارسرمایه در راستای شفافیت هرچه بیشتر و روشنشدن مسیر سرمایهگذاری سهامداران، آمادگی درج پاسخ نهادهای ذکر شده در مطلب را دارد.
ناراحت نباش. این هم بگذرد.
کاش هیچگاه در هیچ جا انقلاب نشه. بلکه اصلاحات بشه.
شرمنده ایم پدر بزرگوار ایران که روزی با چه زحمتی همین فولاد مبارکه رو احداث کردی،و به خود و مردم ایران افتخار کردی ،،حال بدست کیا افتاده،
دقیقا نگاهشان به من میگفت پدر تو برای این مملکت ۷ سال از بهترین سالهای جوانی را درجبهه تلف کردی .حال با داشتن درجه مجروحیت ۱۵ ٪با اعصابی داغون وخوردن روزانه ۲۰ قرص اعصاب وروان.حتی از دادن کمترین حقوق کارگری نیز محروم هستم با توجه به داشتن ۴ دختر وهمسر و۶۳ سال عمر باید دست فروشی دورگردی جوراب وغیره در مترو تهران بابت گذران زندگی وخرج دانشگاه دخترانم وجهاز آنها باشم.افرین به این دولت به ودر آخر آفرین به من
جو ناامیدی و سرخوردگی و بی تفاوتی پیشرفتی را بوجود نمیاره.
مطالبه گری،شفافیت،شایسته سالاری،نخبه گرایی و دانش محوری باید همه گیر بشه و از ظرفیت ها بهترین استفاده بشه.
شوراهای کاری و کارگری و انجمن ها و گروه های تحصیل کردگان رشته های مختلف باید تشکیل بشه و فضا های مختلف کشور بررسی و رصد بشه و...
این فقط مشکل ما و کشور ما نیست ،در همه جای دنیا بوده و به عنوان مسأله برایش راه حل پیدا کردن،قرار نیست دوباره چرخ را اختراع کرد،از تجربیات دنیا و بومی سازیشون برای حل مسئله ها میشه استفاده کرد.
با تشکر از دغدغه مندان و اطلاع رسانی اهالی خبر
مدت های مدید است که همه می دانند و در نهایت شاید بتوان به این نتیجه رسید که همدر زمینه قانون و قانونگذاری و هم مجریان ، دچار ضعف و فساد بسیار هستیم.
ایران خودرو نیز با انتشار گزارش شش ماهه خود در سامانه کدال باز هم بر سر زبانها افتاد. در گزارش حسابرسی شده این شرکت به نقل از حسابرس قانونی شرکت و با استناد به ماده 90 قانون اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی عنوان کرده است که سهامداران خرد ایران خودرو میتوانند طبق ماده 90 اصل 44 قانون اساسی، زیان متحمل شده بابت قیمت گذاری دستوری را از سازمان برنامه و بودجه مطالبه کنند.
این ماده قانونی به این موضوع اشاره دارد که چنانچه دولت به هر دلیل قیمت فروش کالاها یا خدمات بنگاههای مشمول واگذاری و یا سایر بنگاههای بخش غیردولتی را به قیمتی کمتر از قیمت بازار تکلیف کند، دولت مکلف است مابه تفاوت قیمت تکلیفی و هزینه تمام شده را تعیین و از محل اعتبارات و منابع دولت در سال اجرا پرداخت کند و یا از بدهی این بنگاهها به سازمان امور مالیاتی کسر نماید.
از همین رو گفته میشود که پرداخت زیان سهامداران ایران خودرو به واسطه قیمت گذاری دستوری به عهده دولت است!
نکته: باید سهامداران از طریق دیوان عدالت اداری علیه تمام بخشنامه های غیر قانونی و زیان زننده دولت درباره شرکتهای بورسی شکایت و ادعای خسارت کنند.بخصوص سهامداران خودرویی پالایشی لاستیک و مواد غذایی.