بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
چهارشنبه ۲۱ شهريور ۱۴۰۳ - ۱۵:۴۱
رویکردها و دستاوردهای واحد فرآوری در شرکت معدنی و صنعتی گهرزمین
شرکت معدنی و صنعتی گهرزمین در کمتر از دو سال گذشته، به رکوردهای پیاپی و متعددی در حوزه تولید دست یافته است. در حالی که تمرکز بر رشد کمی تولید و ثبت رکوردهای جدید، موجب غفلت واحد فرآوری این شرکت از حفظ و ارتقای کیفیت محصولات خود نشده است و این حوزه نگاه همه‌جانبه‌ای را به رشد کمی و کیفی تولید و نیز افزایش توانمندی کارکنان و ارتقای منابع انسانی، مدیریت مصرف منابع و حفاظت از محیط‌ زیست دارد.
کد خبر : ۲۸۵۳۲۶
نویسنده :
مینا علیزاده

اگرچه در حال حاضر تامین ماده اولیه یکی از چالش‌های اساسی زنجیره فولاد به شمار می‌آید، اما آنچه اهمیت دارد، نه فقط تمرکز بر رشد کمی تولیدات در حوزه بالادست بلکه رشد هم‌زمان کمیت و کیفیت محصولات تولیدی است. بررسی عملکرد واحد فرآوری در شرکت معدنی و صنعتی گهرزمین نیز به روشنی از همین موضوع حکایت دارد. این شرکت در کمتر از دو سال گذشته، به رکورد‌های پیاپی و متعددی در حوزه تولید دست یافته است. در حالی که تمرکز بر رشد کمی تولید و ثبت رکورد‌های جدید، موجب غفلت واحد فرآوری این شرکت از حفظ و ارتقای کیفیت محصولات خود نشده است و این حوزه نگاه همه‌جانبه‌ای را به رشد کمی و کیفی تولید و نیز افزایش توانمندی کارکنان و ارتقای منابع انسانی، مدیریت مصرف منابع و حفاظت از محیط زیست دارد.

 واحد فرآوری شرکت معدنی و صنعتی گهرزمین که دومین حلقه از زنجیره تولید در این شرکت محسوب می‌شود، متشکل از خط خردایش و همچنین خطوط سه‌گانه تولید کنسانتره است. در خط خردایش، تولید سنگ‌آهن دانه‌بندی شده از سنگ‌آهن خروجی از معدن صورت می‌گیرد. این خط تولید می‌تواند در هر ساعت بالغ بر سه هزار و ۳۰۰ تن سنگ‌آهن با عیار متوسط ۵۳٫۵ درصد و با حداکثر ابعاد یک هزار و ۳۰۰ میلی‌متر را به ذراتی با ابعاد ۵۰ میلی‌متر تبدیل کند. در خطوط کنسانتره‌سازی نیز به تبدیل سنگ‌آهن دانه‌بندی شده به کنسانتره با‌کیفیت به عنوان خوراک ورودی کارخانه گندله‌سازی این شرکت پرداخته می‌شود. گفتنی است که در کارخانه‌های کنسانتره‌سازی شرکت معدنی و صنعتی گهرزمین که فعالیت خود را در ابتدا با دو خط تولید کنسانتره آغاز کردند، در حال حاضر سه خط تولید با مجموع ظرفیت اسمی ۶ میلیون تن در سال مشغول به فعالیت هستند.

بر مدار صعودی

خط خردایش واحد فرآوری شرکت معدنی و صنعتی گهرزمین در آبان ماه سال ۱۳۹۶ به بهره‌برداری رسید. نمودار یک آمار تولید خط خردایش شرکت گهرزمین را از بدو بهره‌برداری تاکنون نشان می‌دهد. میزان تولید خط خردایش گهرزمین در سال ۱۳۹۶ به عنوان نخستین سال بهره‌برداری، دو میلیون و ۲۱۲ هزار تن بوده است که این عدد در سال ۱۴۰۲، به بیش از ۱۱ میلیون و ۹۰۷ هزار تن رسیده و رشد بیش از ۲۰ درصدی را در مقایسه با سال ۱۴۰۱ ثبت کرده است.

در ادامه این زنجیره نیز تولید کنسانتره با کیفیت مناسب به عنوان ورودی کارخانه گندله‌سازی، مرحله‌ای است که در واحد فرآوری صورت می‌پذیرد. آغاز فعالیت خطوط کنسانتره شرکت معدنی و صنعتی گهرزمین به دی ماه سال ۱۳۹۴ برمی‌گردد. کارخانه‌های کنسانتره این شرکت تا قبل از سال ۱۴۰۰ با دو خط فعالیت می‌کردند تا اینکه در آذر ماه این سال، خط سوم کنسانتره گهرزمین نیز وارد مدار تولید شد. نمودار ۲، عملکرد تولید خطوط کنسانتره شرکت معدنی و صنعتی گهرزمین را از بدو بهره‌برداری به تصویر می‌کشد. میزان تولید در این کارخانه‌ها با روند رو به رشدی طی سال‌های اخیر همراه بوده است. میزان تولید کنسانتره در این شرکت با احتساب فعالیت دو خط تولید، از ۵۰۷ هزار و ۸۴۵ تن در سال ۱۳۹۴، به بیش از چهار میلیون و ۴۸۹ هزار تن در سال ۱۳۹۹ رسیده است. همچنین با آغاز فعالیت خط سوم تولید کنسانتره «کگهر» از آذر ماه ۱۴۰۰، میزان تولید کنسانتره در این شرکت به بیش از هفت میلیون و ۶۶۸ هزار تن در سال ۱۴۰۲ افزایش یافته است. عملکرد تولید کنسانتره گهرزمین در سال گذشته نه تنها از رشد بیش از ۱۸ درصدی آن در مقایسه با سال ۱۴۰۱ حکایت دارد بلکه به میزان ۲۷ درصد نیز از ظرفیت اسمی این شرکت عبور کرده است.

واحد فرآوری شرکت معدنی و صنعتی گهرزمین، هدف اساسی خود را به صورت رشد حداکثری تولید با شرط صیانت از تجهیزات تعریف می‌کند و همین مسئله نیز زمینه را برای ثبت رکورد‌های پیاپی تولید در این واحد فراهم کرده است. ثبت ۳۰ رکورد تولید ماهانه (شامل ۱۶ رکورد تولید ماهانه کنسانتره و ۱۴ رکورد تولید ماهانه سنگ‌آهن دانه‌بندی شده) تنها در ۱۶ ماه گذشته، از جمله دستاورد‌های اخیر در واحد فرآوری گهرزمین به شمار می‌آیند. جدیدترین رکورد ماهانه ثبت شده در واحد فرآوری «کگهر» نیز تولید ۶۶۸ هزار و ۱۵ تن کنسانتره و یک میلیون و ۲۱ هزار و ۸۹۰ تن سنگ‌آهن دانه‌بندی شده در تیر ماه سال جاری بوده است.

گفتنی است که گهرزمین تمرکز خود را تنها بر رشد کمی تولید محدود نکرده و رکورد‌های یاد شده را با حفظ تمامی استاندارد‌های کیفی به ثبت رسانده است. از این رو، می‌توان اذعان داشت که محصولات تولیدی واحد فرآوری شرکت معدنی و صنعتی گهرزمین همچنان در میان باکیفیت‌ترین محصولات تولیدی منطقه و کشور قرار دارند.

رویکردی همه‌جانبه

روند رو به رشد عملکرد واحد فرآوری شرکت معدنی و صنعتی گهرزمین و تداوم آن، حاصل عوامل متعددی است که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به حمایت‌های مدیریت شرکت و واحد امور معدن و همکاری همه‌جانبه سایر ارکان گهرزمین که واحد فرآوری را در مسیر تحقق اهداف خود یاری کرده‌اند، اشاره کرد. همچنین باید توجه داشت که طراحی و اجرای پروژه‌های بهبود عملکرد بر روی خطوط تولید طی دو سال گذشته و همچنین بازنگری ویژه روش‌های نگهداری و تعمیرات خطوط تولید، از جمله مهم‌ترین عوامل موثر بر تحقق دستاورد‌های واحد فرآوری شرکت معدنی و صنعتی گهرزمین بوده‌اند. در این میان، دیگر عاملی که مسیر دستیابی به افتخارات یاد شده در واحد فرآوری "کگهر" را هموار کرده، هم‌دلی و تلاش مثال‌زدنی کارکنان این واحد بوده است. این مهم تنها به چارچوب واحد فرآوری این شرکت نیز محدود نشده است؛ به طوری که هم‌دلی و رابطه حرفه‌ای کارکنان این واحد با پرسنل شرکت نظم‌آوران نیز بی‌مانند توصیف می‌شود.

یکی از چالش‌هایی که شرکت معدنی و صنعتی گهرزمین از زمان آغاز به کار خطوط تولید خود با آن‌ها دست‌و‌پنجه نرم کرده، بحث تامین قطعات یدکی بوده است؛ قطعاتی که عمدتا نیز در خارج از کشور تولید می‌شوند. از این رو، به نظر می‌رسد که یکی از مهم‌ترین لازمه‌های تداوم روند رو به رشد تولید، کاهش وابستگی به قطعات خارجی باشد. در همین راستا، در حال حاضر واحد فرآوری شرکت معدنی و صنعتی گهرزمین از طریق همکاری با واحد دفتر فنی شرکت نظم‌آوران و همچنین واحد توسعه مهندسی "کگهر"، به صورت مرحله به مرحله در حال جایگزینی قطعات و تجهیزات موجود با نمونه‌های داخلی است تا از این طریق، گام بلندی در مسیر تامین به‌موقع قطعات یدکی بردارد.

گفتنی است که واحد فرآوری شرکت معدنی و صنعتی گهرزمین در صدد آن است تا با جایگزینی قطعات داخلی، اجرای پروژه‌های بهبود عملکرد خطوط تولید و همچنین ارتقای کیفیت محصولات خود، تا پایان سال جاری، بالغ بر ۱۲ میلیون تن سنگ‌آهن دانه‌بندی شده و هشت میلیون تن کنسانتره با‌کیفیت در کلاس جهانی تولید کند؛ البته باید توجه داشت که دغدغه‌های مدیریت فرآوری در شرکت معدنی و صنعتی گهرزمین تنها به حوزه تولید محدود نمی‌شود بلکه سایر مولفه‌های توسعه پایدار شامل افزایش توانمندی کارکنان و ارتقای منابع انسانی، مدیریت مصرف منابع و حفاظت از محیط‌زیست نیز از جایگاه مهمی در برنامه‌های این واحد برخوردارند.

اشتراک گذاری :
اخبار مرتبط
بیشترین فروش
کگهر به میانگین درآمدی ۴ هزار میلارد تومانی رسید؛

بیشترین فروش "کگهر" در بورس کالا رقم خورد

بازار صادراتی ۲۲ درصد از فروش
افزایش درآمد ۶۹ درصدی سنگ‌آهن گهرزمین در مردادماه؛

بازار صادراتی ۲۲ درصد از فروش "کگهر" را در اختیار داشت

ارسال نظر