بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
سه‌شنبه ۲۴ مهر ۱۴۰۳ - ۱۴:۳۲
ریزساختارهای بازار (Market Microstructure)؛

جعبه سیاه (Black_Box) بازار سرمایه

جعبه سیاه (Black_Box) بازار سرمایه
از عناصر ریزساختار‌های بازار سرمایه می‌توان به مواردی از قبیل حجم معاملات، فاصله زمانی بین معاملات، تیک سایز، لات‌های سفارش، نوع اولویت بندی سفارش‌ها (زمانی، حجمی، قیمتی)، تعداد مظنه‌های قابل نمایش برای عموم سرمایه گذاران، انواع سفارش ها، نوع و نحوه فعالیت بازارگردان‌ها (MM، LP)، تعداد جلسات معاملاتی در یک روز، متوقف کننده‌های خودکار (دامنه مجاز نوسان برای نماد و یا کل بازار و ...)، نحوه تسویه معاملات (مثل مدل‌های تحویل در برابر پرداخت: DVP) اشاره کرد.
کد خبر : ۲۸۶۲۷۱

بورس نیوز:

یکی از مهم‌ترین مسائل تأثیرگذار در بازار‌های سرمایه (بورس‌های اوراق بهادار و کالایی) مدیریت فرآیند‌های آن بر اساس اصول و مبانی ریزساختار‌های بازار سرمایه است. اینکه دامنه نوسان چه مقدار باشد؟ متقارن یا نامتقارن باشد؟ ایستا یا پویا باشد؟

قیمت پایانی چگونه محاسبه شود؟ فرآیند توقف (Halt) یا تعلیق (Suspensions) بازار، صنعت و نماد چطور باشد؟ بین ابزار‌های مالی موجود در بازار تفاوتی وجود داشته باشد یا خیر؟ دامنه نوسان کل بازار و فرآیند توقف آن به چه نحو باشد؟ و سوالاتی از این قبیل همگی در حوزه ریزساختار‌ها قرار می‌گیرند.

ریزساختار‌های بازار، چگونگی تأثیر سازوکار‌های معاملاتی بر فرآیند شکل‌گیری قیمت‌ها، معاملات و حتی مظنه‌ها (quotes) را بررسی می‌کند و هم اکنون نهاد‌های ناظر اغلب بورس‌های کشورها، مدیریت بازار سرمایه را معطوف به مدیریت ریزساختار‌ها کرده اند. این نظریه بر این موضوع اعتقاد دارد که عوامل بسیار زیادی در بازار وجود دارند که در قیمت ابزار‌های مالی تآثیرگذار بوده و تغییر در این عوامل نحوه شکل گیری قیمت‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

جعبه سیاه (Balck_Box) بازار سرمایه

از عناصر ریزساختار‌های بازار سرمایه می‌توان به مواردی از قبیل حجم معاملات، فاصله زمانی بین معاملات، تیک سایز، لات‌های سفارش، نوع اولویت بندی سفارش‌ها (زمانی، حجمی، قیمتی)، تعداد مظنه‌های قابل نمایش برای عموم سرمایه گذاران، انواع سفارش ها، نوع و نحوه فعالیت بازارگردان‌ها (MM، LP)، تعداد جلسات معاملاتی در یک روز، متوقف کننده‌های خودکار (دامنه مجاز نوسان برای نماد و یا کل بازار و ...)، نحوه تسویه معاملات (مثل مدل‌های تحویل در برابر پرداخت: DVP) اشاره کرد که در فرآیند معاملات و کشف قیمت تأثیرگذار است. به عبارت دیگر نظریه ریزساختار‌های بازار سرمایه را می‌توان همتراز نظریه‌های قیمت گذاری دانست و از این جهت از اهمیت بالاتری برخوردار است.

مطالعات ریزساختار‌های بورس‌های کشور‌های مختلف حاکی از آن است که هر کشوری حسب شرایط خود، قوانین و مقررات خاصی را وضع کرده اند. در بازار سرمایه ایران نیز مقررات در این حوزه وجود دارد لکن؛ به نظر می‌رسد می‌بایست اهمیت این موضوع بیش از پیش احساس شود و با تشکیل کارگروه به بررسی و عملیاتی کردن ریزساختار‌های مهم در بازار پرداخت. 

به نظر می‌رسد بسیاری از تلاطمات فعلی بازار سرمایه در ایران را می‌توان با وضع و یا تغییر شاخص‌های موجود در ریزساختار‌ها مدیریت کرد که لازمه آن بررسی بیشتر ابعاد ریزساختار‌ها است.

پایان مطلب

میثم علی محمدی (کارشناس بازار پول و سرمایه)

 

اشتراک گذاری :
نظرات کاربران
اخبار مرتبط
عدم مدیریت مسائل ، اصلی ترین چالش اقتصاد
مسیر بازار سرمایه پس از حذف ریسک سیستماتیک ؛
عدم مدیریت مسائل ، اصلی ترین چالش اقتصاد
عدم مدیریت مسائل ، اصلی ترین چالش اقتصاد
مسیر بازار سرمایه پس از حذف ریسک سیستماتیک ؛
عدم مدیریت مسائل ، اصلی ترین چالش اقتصاد
ارسال نظر
نظرات بینندگان
غلام عباس محمدی
Iran (Islamic Republic of)
سه‌شنبه ۲۴ مهر ۱۴۰۳ - ۱۹:۳۵
بسمه تعالی
آفرین وزنده باشی آقای آبیار گرامی.قطعا تا ریز ساختارهای بازار بورس ایران به بهترین شکل ارتقا نیابد وعادلانه نگردد هیچ راه نجاتی ازمعضلات عدیده آن نیست.حتما ریز ساختار درست ویکسان برای همه موجب کارآمدی وشکوفایی خواهد بود.به امید آنروز.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
جمعه ۲۷ مهر ۱۴۰۳ - ۱۳:۲۹
عمده ترین مشکل بازار حقوقیا و مدیران دولتی هستند.الان مدتهاست که مردم عادی در بازار معامله چندانی ندارند ولی هر روز صفهای فروش دهها و صدها مبلبونی توسط همین مدیران دولتی تشکیل میشود چرا چون مردم راضی به ضرر بیشتر خودشان نیستند ولی مدیران دولتی که چیزی از جیبشان کم نمیشود حتی چند درصد سهام شرکتهایشان را مفت هم بدهند چون خودشان ضرر نمیکنن لذا اهمیتی هم براشون نداره حتی کل شرکت نابود هم بشود باز برایشان اهمیت ندارد زیرا انها حقوق و پاداششان را میگیرند.بنابراین یکی از راههای نجات بورس ممنوع کردن فروش توسط حقوقیها در شرایط امروزی هست.البته بغیر از این این مدیران دولتی بنظر سادیسم هم دارند مثلا در سهام کروی الان 2 ماه است بعلت مفت شدن قیمت سهم صف خرید دهها میلیونی دارد ولی همین مدیران مریض که در زمان صف فروش بودن دهها میلیونی میفروختند الان حتی هزار سهم هم نمیفروشند خلاصه که دشمن بورس و سهامدار خرد همین مدیران مفتخور دولتی هستند.