"ختور"، "ختراک"، "خزامیا" و "تایرا" در اوج/ افت بیش از ۸۰ درصدی سود خالص "تشتاد"، "خمحرکه"، "خوساز"، "خرینگ"، "خبهمن"، "ختوقا"، "خاور" و "خدیزل"
به گزارش بورسنیوز، برخی نمادهای گروه مانند تشتاد، خمحرکه، خوساز، خرینگ، خبهمن، ختوقا، خاور، خدیزل و ... رسما یک فاجعه عملکردی را خلق کرده اند و افتهای بیش از ۷۰ درصد در سودسازی را ثبت کرده اند. خاور که سال گذشته بسیار خوب عمل کرده بود مجددا به مدار افت بازگشته و با یک افت بیش از ۹۰ درصدی در سودآوری مواجه شده و دلیل آن را کاهش فروش به دلیل عدم شماره گذاری و تخصیص ارز اعلام کرده است. به طور کلی قیمت گذاری دستوری و فشار بر خودروسازان بزرگ باعث شده که بزرگان صنعت درگیر زیان شوند و این فشار را به شرکتهای قطعه سازی انتقال داده و آنها هم درگیر افتهای عملکردی شدید شوند.
از ۳ دید شرکتهای این گروه را هم بررسی کرده ایم، فصل به فصل قبل، فصل به فصل مشابه سال قبل و نیمه ابتدایی امسال به نیمه ابتدایی سال گذشته.
مقایسه تابستان و بهار ۱۴۰۳
در مقایسه بهار و تابستان ۱۴۰۳ مشاهده میکنیم که بهترین عملکرد متعلق به خگستراست، همچنین نمادهای خبنیان، خعمرا، ختوقا، خرینگ، خاذین، تشتاد و خوساز هم رشد بیش از ۱۰۰ درصد نسبت به بهار داشتند و حتی از زیان به سود رسیده اند، ولی در ادامه مشاهده خواهید کرد که اکثر این نمادها بهار بسیار بد و ضعیفی داشتند و در مجموع نسبت به سال گذشته عملکرد بسیار ضعیفی داشته اند و رشد تابستان تنها بخش اندکی از ضعف عملکرد را پوشش داده است.
خپارس نسبت به بهار افت قابل توجهی داشت، اگر چه در مجموع از سال گذشته بهتر عمل کرده است، خریخت، خاور، خکرمان و خشرق هم عملکرد بسیار ضعیفی را از خود به جا گذاشته اند.
مقایسه تابستان ۱۴۰۳ و ۱۴۰۲
همان طور که میبینید تشتاد و خکمک بیشترین رشد را نسبت به سال گذشته داشته اند، اما نباید گول این رشد را بخورید، چرا که در تشتاد سود خالص سال قبل تنها برابر با ۱۶ میلیون تومان بوده که به ۵.۴ میلیارد تومان رسیده است که رقم بسیار ناچیزی است. در خکمک نیز شرایط مشابه است و شرکت از سود ۲۷ میلیون تومانی به ۸ میلیارد تومان رسیده است، پس چندان به این سودسازیها نمیتوان امیدوار بود، در ادامه و در مقایسه با سال گذشته دقیقتر متوجه امر خواهید شد.
خشرق، خریخت، خکرمان، خمحرکه، خبهمن، خاور هم با قدرت در انتهای جدول قرار گرفته اند.
مقایسه نیم سال اول ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳
اکنون تصویر واضح تری را در عملکرد شرکتها با مقایسه ۳ جدول مشاهده خواهید کرد. خگستر عملکرد بسیار خوبی داشته و از ۳۸ میلیارد تومان سود به ۱۱۷ میلیارد تومان رسیده است، اما هنوز هم نسبت P/E شرکت چندان جالب نیست و در اطراف عدد ۴۶ قرار دارد.
شاید بهترین عملکردها متعلق به ختور و ختراک باشد که هر ۲ رشد عملکرد بسیار خوبی نسبت به سال گذشته داشته اند و نسبت P/E در هر دو شرکت برابر عدد ۴ است. برای درک بهتر از اوضاع صنعت جدول P/E صنعت را در ادامه قرار میدهیم.
اکنون میتوانیم جمع بندی دقیقتری انجام دهیم:
۱- ختور، ختراک، خزامیا و تایرا به نظر در مجموع بهترینهای گروه باشند، چرا که هم P/E معقولی دارند و هم از سال گذشته بهتر عمل کرده اند.
۲- خمحورو خکمک اگر روند فعلی را ادامه دهند میتوانند نسبت P/E را بهبود دهند و به اعداد پایینتر برسند.
۳- خبهمن، خکمک، خوساز، خاور، خرینگ، خریخت و ... با عملکرد فعلی دچار افت سود سازی و افزایش P/E و حتی زیان دهی خواهند شد و چندان امیدوار کننده عمل نکرده اند و در قعر جدول ایستاده اند.
۴- خودرو از سال گذشته بهتر عمل کرده و زیان دهی خود را کاهش داده است.
۵- خپارس هم از سال گذشته زیان کمتری ساخته است، ولی با توجه به عملکرد تابستان باید دید چه اتفاقی در اینده رخ خواهد داد.
فرید عباسی، کارشناس بازار سرمایه