داسوه و سقوط یک داروسازی ۵۴ ساله
داروسازی اسوه در سال جاری به شرایط عجیبی رسیده و در هر ۲ فصل بهار و تابستان زیان خالص ساخته است. شرکتی که از قدیمیترین داروسازیهای کشور به شمار میرود و در سال ۱۳۴۸ با نام ایران مرک تاسیس شد. در واقع این شرکت شعبهای از شرکت عظیم مرک آلمان در ایران بود که در سال ۱۳۶۰ به اسوه تغییر نام داد. اما این شرکت در این روزها حال و روز خوبی ندارد و البته باید گفت که صنعت داروسازی کشور به دلیل تصمیمات کلان دولت در ۳ سال اخیر با مشکلات شدیدی دست و پنجه نرم میکند.
روند سودسازی شرکت از نیمه دوم ۱۴۰۱ و از پاییز ۱۴۰۱ روند نزولی در پیش گرفت و نهایتا در سال جاری به زیان دهی رسید. در تصویر زیر روند فصلی سود سازی شرکت را در ۴ سال اخیر مشاهده میکنید:
جدول حاشیه سود شرکت در ۴ سال اخیر نیز به شکل زیر است:
به وضوح در نمودار و جدول بالا روند رو به افول شرکت مشخص است و حاشیه سود خالص منفی ۱۶ درصدی نشان از یک مشکل اساسی دارد.
افت مقدار تولید و فروش شرکت و عدم کاهش هزینهها از دلایل اصلی سقوط
اگر به سراغ گزارشات فروش ماهانه شرکت در کدال هم برویم شاهد یک روند نزولی بلند مدتی خواهیم بود و تولید و فروش شرکت به شکل واضح و شدیدی افت کرده اند. گرچه افزایش نرخها باعث شده که در سال جاری کمی درامد شرکت افزایش یابد ولی هنوز هم مبلغ فروش در سال جاری کمتر از سال گذشته است.
نمودار مقدار تولید
همان طور که مشخص است مقدار تولید شرکت در تمام ماههای سال جاری از سال گذشته کمتر است و در ۷ ماهه نخست در مجموع شرکت کمترین میزان تولید را در ۴ سال اخیر ثبت کرده است. این در حالی است که شرکت در سال گذشته بیشترین مقدار تولید را ثبت کرده بود و امسال شاهد یک افت ۴۰ درصدی در تولید بودیم.
نمودار مقدار فروش
در مقدار فروش نیز متعاقباً پس از کاهش مقدار تولید، شاهد کاهش فروش بودیم و امسال کمترین میزان فروش شرکت در ۴ سال اخیر ثبت شده است. میزان فروش شرکت نسبت به سال گذشته در ۷ ماهه نخست سال کاهش ۱۷ درصدی را ثبت کرده است.
نمودار مبلغ فروش
در مبلغ فروش میبینیم که اگر چه درامد شرکت نسبت به سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ افزایش داشته است ولی نسبت به سال ۱۴۰۲ شاهد افت ۲۳ درصدی در درامدهای عملیاتی شرکت بوده ایم؛ که این امر نیز تنها به دلیل افزایش نرخ بوده و تغییری در تولید شرکت رخ نداده است.
اگر به سراغ دلایل برویم علاوه بر ضعف مدیریتی به نتایج یکسان با سایر داروسازیها هم میرسیم:
۱- افزایش نرخ نیما و افزایش هزینه واردات و خرید مواد اولیه و عدم تناسب افزایش نرخ فروش محصولات
۲- عدم وصول مطالبات شرکت از دولت و شرکتهای پخش
بلایی که بر سر صنعت دارو به دلایل گفته شده آمده میتواند صنعت را دچار یک فروپاشی حرکت دهد و باعث ایجاد بحران دارو شود. اما نکته مهم اینجاست که این مشکلات برای تمام داروسازیها وجود دارد و مختص اسوه نیست و در سایر شرکتها ما شاهد افتهای با این شدت و این چنینی نیستیم و این افت علاوه بر مشکلات گفته شده، نتیجه ضعف مدیریتی نیز هست. در چنین شرایطی اگر حتی شرایط مساعد هم باشد، داسوه رشد کمتری نسبت به سایر گروه خواهد داشت و هم چنان جزو شرکتهای جذاب برای سرمایه گذاری نخواهد بود.
پایان مطلب
کارشناس و تحلیل گر بازار سرمایه : فرید عباسی