کاهش سود خالص ۸۶ درصدی شرکت نسبت به سال مالی قبل
بورس نیوز:
شرکت سرمایه گذاری معیار صنعت پارس روند معاملاتی بسیار عجیبی را در سالهای گذشته تجربه کرده و در روزهای اخیر که اکثر نمادها روند صعودی به خود گرفته اند، این نماد مشغول شکستن کفهای قبلی است و به قیمتهای اسفند سال ۱۴۰۱ بازگشته است.
در تصویر زیر افت شدید قیمتی سهم به میزان ۴۷ درصد را در ماههای اخیر مشاهده میکنید:
اینکه روند یک سهم با کلیت بازار متفاوت باشد لزوما بد نیست، ولی شرایط بنیادی و روند سود سازی و تغییرات داراییها و NAV سهم نشان میدهد که این افت و ریزش طبیعی نیست، چرا که رشد قبل آن با واقعیتها سازگاری نداشته و با شرایط بنیادی سهم تطابقی ندارد.
اگر به صورت سود و زیان سهم در ۸ فصل اخیر مراجعه کنیم به جدول زیر میرسیم که در ادامه در مورد آن شرح خواهیم داد:
۱- سال مالی شرکت منتهی به ۳۱ شهریور میباشد، همان طور که مشخص است سود خالص شرکت با افت ۸۶ درصدی از ۳۱ میلیارد تومان به ۴.۲ میلیارد تومان رسیده است.
۲- این شرکت جزو شرکتهای بسیار کوچک بازار و جزو معدود شرکتهای با ارزش بازار زیر ۱ همت است و ارزش بازار آن حدود ۴۸۵ میلیارد تومان است، اما اینکه سود خالص آن تنها ۴ میلیارد تومان میباشد، با این ارزش بازار هرگز منطقی نیست و هیچ نفعی برای سهامداران آن ندارد.
۳- اکثر درآمد شرکت در فصل تابستان و پس از برگزاری مجامع و تقسیم سودها اتفاق میافتد، در این بخش هم شاهد افت ۶۵ درصدی درآمد شرکت هستیم.
۴- بخشی از درآمد شرکت از محل فروش سرمایه گذاریها بوده است و در سال جاری نیز در فصل بهار شاهد افزایش ناگهانی درآمد شرکت از این محل بودیم. این بخش از آنجا که قابلیت تکرارپذیری ندارد، از کیفیت چندان مطلوبی برخوردار نیست.
بررسی داراییها و NAV شرکت
همان طور که مشخص است داراییهای شرکت تماما خارج از بورس است و شرکت در نمادهای بورسی سهام ندارد. در جدول فوق نیز شرکتهای (فولاد پارس آرین نیزار، مجتمع فولاد سازی نیزار پارس مرصاد، توسعه محصولات معدنی معیار، دلتا صنعت پارس نیزار) هنوز به مرحله تولید و بهره برداری نرسیده اند و درآمد و عائدی ایجاد نمیکنند.
به طور کلی شرکت در مرحله سرمایه گذاری در طرحها و پروژههای جدید است و هنوز اکثر طرحهای ان به مرحله نهایی نرسیده است. با این وجود نوسانات قیمت سهم با شرایط سودسازی و داراییهای آن هم خوانی ندارد. به طور سنتی در بازار سقف نسبت P/NAV حدود ۷۰-۸۰ درصد است، اکنون پس از ریزش حدود ۵۰ درصدی به این نسبت رسیده ایم، یعنی سهم درگیر حباب مثبت نسبتا زیادی شده بود و نسبت P/NAV در آن به بیش از ۱۲۵ درصد رسیده بود.
در مقابل سودسازی و EPS سهم هم که از دیگر فاکتورهای مورد توجه اهالی بازار است، شرایط خوبی ندارد و سود قابل تخصیص مورد قبولی به سهامداران ارائه نمیدهد. با این شرایط باید گفت که:
۱- اگر این ریزش با توجه به شرایط بنیادی سهم طبیعی است، چرا قبلا سهم را درگیر نوسانات مثبت شدید و حباب مثبت کرده بودند؟
۲- اگر این ریزش غیر طبیعی و نتیجه دستکاری قیمت است، پس رشد قبل نیز به همین دلیل بوده است و در این میان باید پرسید که ناظر کجاست؟
پایان مطلب
فرید عباسی کارشناس بازار سرمایه