کاهش جذابیت بیت کوین، افزایش قدرت تتر و ارزان تر شدن آلت کوین ها!
بورس نیوز:
ارزش کل بازار رمزارزها طی یک ماه اخیر به میزان ۲ درصد کاهشیافته و از ۳ تریلیون و ۳۲۰ میلیارد دلار به ۳ تریلیون و ۲۳۰ میلیارد دلار رسیده است. ارزش بازار بیتکوین به مبلغ ۱.۹ تریلیون دلار هست که در این مدت ۳.۷ درصد افت کرده و ارزش معاملات آن نیز، از ۶۰ به ۵۰ میلیارد دلار رسیده است. اتریوم هم با افت ۱ درصدی در این یک ماه به ارزش بازار ۴۰۰ میلیارد دلاری رسیده که نشان میدهد کمتر از بیتکوین و سایر آلت کوینها افت کرده است. شاخص نسبت اتریوم به بیتکوین هم در این یک ماه کمی افزایشیافته، اما نسبت به ۲۰ روز قبل که به اوج خود در کوتاهمدت رسیده بود، کاهشی شده و به محدوده ۳.۵ درصد رسیده است.
شاخص ترس و طمع به محدوده ۷۰ رسیده است؛ این در حالی است که یک ماه گذشته در محدوده ۹۳ قرارگرفته و اوسیلاتور RSI توتال به ۸۰ رسیده بود و قرار گرفتن بازار در محدوده اشباع خرید را نشان میداد! اکنون شاخص ترس و طمع کاهشیافته، اما همچنان جای ریزش دارد و ممکن است قبل یک رشد دوباره تا محدوده ۵۰ پایین بیاید و ترس و طمع سرمایهگذاران را به نقطه تعادل برساند. محدوده ۹۰ و بالاتر از آن، اشباع خرید بیشازاندازه و حرص و طمع در بازار را نشان میدهد و کمی قبل از ریزش اخیر، شاخص ترس و طمع به ۹۰ رسیده بود که اثر خود را در فاصله زمانی خیلی کم گذاشت و آلت کوینها بهصورت میانگین ۱۸ درصد از ارزش بازار خود را از دست دادند.
طی یک ماه اخیر، قیمت بیتکوین با کاهش ۳.۷ درصدی از ۹۹ هزار دلار به ۹۶ هزار دلار رسیده است؛ این در حالی است که اتریوم تنها ۱ درصد افت قیمت را تجربه کرده و در محدوده ۳ هزار و ۳۵۰ دلار معامله میشود. رمزارزهای کوچکتر هم تقریباً افت ۲ درصدی قیمت را تجربه کردند، اما اگر بخواهیم عملکرد این سه شاخص را در ریزش اخیری که طی دو هفته اخیر اتفاق افتاد مقایسه کنیم، بیتکوین فقط ۱۳ درصد و آلت کوینها (اتریوم و سایر رمزارزهای کوچکتر) به میزان ۲۵ درصد ریزش کردند که مقایسهها نشان میدهد آلت کوینها با افت ۲۵ تا ۵۰ درصدی، اثر بیشتری از شوکهای واردشده به بازار و فشار فروش پذیرفتند.
ارزش معاملات فیوچرز، سقوط بازار را سیگنال میدهد!
امروز ۲۳ دسامبر ۲۰۲۴ به مبلغ ۳۰۰ میلیون دلار از سرمایه معامله گران لیکویید شد؛ البته حجم سرمایههای نابودشده معامله گران در روزهایی که بازار ریزش ناگهانی را تجربه کرد، قابلتوجه بود! روزهای ۱۹ و ۲۰ دسامبر به مبلغ ۲.۱ میلیارد دلار از سرمایه معامله گران کم شده و به جیب صرافیها رفت که بیشترین حجم لیکوییدی در روزهای ریزشی بازار و بخصوص آلت کوینها محسوب میشود. ارزش معاملات فیوچرز به ۱۵۵ میلیارد دلار رسیده است که اگر بخواهیم با سالهای قبل مقایسه کنیم، در سقف تاریخی خود قرار دارد و هر بار ارزش معاملات فیوچرز به سقف خود رسیده، بازار با سقوط مواجه شده است!
سه خبر مهم برای سرمایهگذاران ارز دیجیتال
تمام صرافیهای اتحادیه اروپا استیبل کوین تتر را به دلیل ناسازگاری با مقررات جدید mica از فهرست خود حذف خواهند کرد؛ زیرا بنیاد تتر هنوز مجوزهای لازم برای پول الکترونیکی مطابق با mica را دریافت نکرده است. یکی از اتفاقات جالب این روزها برمیگردد به مایکل سیلر، مدیر و بنیانگذار شرکت مایکرو استراتژی که اگر یادتان بیاید، از همان کف ۱۶ هزار دلاری بیتکوین به ذخایر رمزارزی خود اضافه میکرد و سرمایهگذاران او را مورد تمسخر قرار داده بودند؛ اما در حال حاضر، ۴۳۹ هزار سکه بیتکوین در اختیار دارد که با قیمت ۹۵ هزار دلاری به ارزش کل ۴۱ میلیارد دلار رسیده است! میزان داراییهای تحت مدیریت (AUM) صندوقهای ETF بیتکوین در آمریکا از صندوقهای طلا با سابقه فعالیتی ۲۰ ساله پیشی گرفته است که یک نقطه عطف مهم برای بیتکوین محسوب میشود.
کاهش قدرت بیتکوین در عبور از ATH!
قیمت بیتکوین یک ماه اخیر به میزان ۳.۷- درصد، سه ماه ۹۸ درصد، یک سال ۱۷۱ درصد و دو سال ۵۸۳ درصد بازدهی داشته است که نشان میدهد سنگینترین ارز دیجیتال بازار به میزان قابلتوجهی رشد قیمت را تجربه کرده و از هرگونه تورمی هم جلوتر بوده است! قیمت BTC در بازه کوتاهمدت پس از ثبت سقف جدید، شروع به ریزش کرد و در حال حاضر در محدوده ۹۶ هزار دلار قرار دارد. قیمت بهتازگی حمایت داینامیک خود را ازدستداده و ممکن است تا حمایت استاتیک ۸۶ هزار دلاری کاهش پیدا کند.
در واقع قیمت این رمز ارز بین سقف ۱۰۸ هزار دلار و کف ۸۶ هزار دلار در نوسان و بلاتکلیف مانده است که در صورت عبور از هر سطحی، به همان طرف حرکت خواهد کرد. اگر فشار فروش و ترس در بازار شدت پیدا کند، قیمت بیتکوین احتمال دارد حمایت ۸۶ هزار دلار را هم ازدستداده و تا ۷۴ هزار دلار ریزش ادامهدار باشد. نکته حائز اهمیت این است که دلیل اصلی رشد چشمگیر قیمت بیتکوین، سرمایهگذاران آمریکایی بوده است و شاخص CVD spot صرافی کوین بیس افزایش تقاضا و تزریق پول مردم این کشور را نشان میدهد. قسمت ترسناک داستان اینجاست که صرافیهای بینالمللی با کاهش ورود پول و تقاضای بیتکوین مواجه شدند که نشاندهنده ترس و کاهش جذابیت بیتکوین پس از رشدهای چشمگیر است!
اتریوم نسبت به بیتکوین چه قدر ارزانتر است؟
رمز ارز اتریوم طی یک ماه اخیر به میزان ۱- درصد، سه ماه ۸۳ درصد، یک سال ۸۸ درصد و دو سال ۲۷۰ درصد بازدهی داشته است که مقایسهها نشان میدهد قیمت اتریوم کمتر از بیتکوین رشد را تجربه کرده و نسبت اتریوم به بیتکوین به کمترین میزان خود (۳.۵ درصد) رسیده است و میتوان چنین برداشت کرد که اتریوم بیشازاندازه ارزانتر است! قیمت اتریوم هم در دوهفتهای که گذشت، ۱۸ درصد کاهشیافته و از ۴۱۰۰ دلار به ۳۳۵۰ دلار رسیده است که نزدیک به حمایت معتبر ۳۰۰۰ دلار معامله میشود. تا وقتیکه سقف ۴۱۰۰ دلار شکسته نشده، خبری از رشدهای آنچنانی نخواهد بود و شرط صعود قیمت، عبور از همین مقاومت است. محدوده ۳۰۰۰ دلار نباید از دست برود، وگرنه ریزش میتواند تا ۲۲۰۰ دلار هم ادامه داشته باشد که بازدهی ۳۳- درصدی را در دل خود دارد. پس اگر قصد سرمایهگذاری دارید یا معاملهگر فیوچرز هستید، حتماً به سقف ۴۱۰۰ دلار و کف ۳۰۰۰ دلار توجه کنید و با شکست هرکدام، روند را تشخیص دهید!
پروژههای کوچک، آتشی زیر خاکستر!
شاخص توتال ۳ که نشاندهنده نقدینگی کل بازار آلت کوینها به غیر از اتریوم است، نتوانست با موفقیت سقف تاریخی ۱۱۳۰ میلیارد دلاری را شکسته و منجر به رشد قیمت ارزهای کوچکتر شود. ارزش بازار کل رمز ارزهای کوچک نه اول راه است و نه وسط راه؛ بلکه به سقف رسیدن دو معنا بیشتر ندارد، آن هم یا شکست مقاومت و آغاز روند صعودی قوی است و یا واکنش منفی به مقاومت و ریزش سنگین ارز ها! با توجه به سیاستهای دونالد ترامپ، استقبال کشورها از پروژههای رمز ارزی و جذب سرمایه سنگین صندوقهای ETF به نظر میرسد شکست سقف و آغاز روند صعودی نزدیک باشد؛ اما ممکن است قبل از شروع بولران بزرگ، شاهد یک اصلاح عمیق در حد ۳۰ تا ۵۰ درصد باشیم.
شاخص تسلط و یا همان دامیننس تتر در این دو سال از ۹.۵ درصد به ۴.۴ درصد رسیده است و طی ۳۰ روز اخیر، با افزایش ۱ درصدی روبرو شد و با حفظ حمایت گفتهشده میتواند تا اهداف بالاتر رشد داشته باشد. در نظر داشته باشید، آخرین باری که دامیننس تتر با حمایت ۴.۴ درصدی خود برخورد کرد، افزایش یافت و آلت کوینها بهصورت میانگین بیش از ۳۰ درصد افت قیمت را تجربه کردند و الان هم شاخص بر روی همین حمایت قرار دارد! شاخص تسلط بیتکوین هم کمی افزایشیافته و به نظر میرسد قصد دارد به سقف ۶۱.۴ درصدی برسد؛ یعنی در واقع ارزش بازار بیتکوین بر ۶۱.۴ درصد از ارزش کل بازار دست یابد. پیشبینی میشود در کوتاهمدت بیتکوین ثابت بماند، آلت کوینها یک ریزش داشته باشند و تتر هم به ارزش بازار خود بیفزاید؛ اما در بازه بلندمدت، تتر حجم بازار خود را بهطور قابلتوجهی ازدستداده و پس از رشد بیتکوین تا اهداف بالای ۱۵۰ هزار دلار، آلت کوینها یک آتشبازی تاریخی داشته باشند!
کدام ارزها پربازده و البته پر ریسک شدهاند؟
قیمت توکن هایپرلیکویید با نماد HYPE در یک ماه اخیر به میزان ۷۲۷ درصد رشد را تجربه کرده است و پربازدهترین رمز ارز در فهرست ۱۰۰ ارز برتر بازار است. بلاکچین هاپیرلیکویید به مبلغ ۲.۲ میلیارد دلار، نقدینگی قفلشده (TVL) دارد و صرافی غیرمتمرکز فعال در معاملات فیوچرز و همچنین قرارداد اسمارت کانترکت ابزارهای اصلی توکن بومی این پروژه جهت خلق ارزش هستند. ارزش معاملات دکس هایپرلیکویید به مبلغ ۶۸۵ میلیون دلار رسیده و ۸ برابر ارزش معاملات دکس یونی سواپ است که همین جریانات نقدینگی و قدرت پروژه منجر به رشد چشمگیر قیمت و رسیدن این ارز به رتبه ۲۲ فهرست کوین مارکت کپ شده است!
میم کوین پاجی پنگوئن ۴۳۰ درصد و ویرچوال پروتکل ۳۴۰ درصد رشد کردهاند که مانند هایپرلیکویید سابقهای در معامله ندارند و بهتازگی به رتبه زیر ۱۰۰ دستیافتهاند؛ اما ارز دیجیتال BGB متعلق توکن بومی صرافی بیت گت با رشد ۱۵۵ درصدی قیمت، از قدیمیهای بازار است و پسازآن، توکن آوه متعلق به پلتفرم وامدهی آوه دائو دومین پروژه بزرگ و فعال در صنعت دیفای و البته شاخه سپردهگذاری است که در این یک ماه به میزان ۸۲ درصد بازدهی را از توکن آن شاهد هستیم. ارزهای نامبرده شده، بیشترین بازدهی ماهانه را داشتند و احتمال دارد هرلحظه با واکنش منفی به مقاومت، ریزش سنگینی را تجربه کنند؛ پس بهتر است در خریدها احتیاط کنید!
کدام ارزها بدترین عملکرد ماهانه را داشتند؟
دوج وای فات با نماد WIF یک شت کوین است که خود را به رتبه ۶۰ بازار رسانده و به ارزش بازار ۱.۹ میلیارد دلار دستیافته است. قیمت این توکن به میزان ۴۶ درصد طی یک ماه اخیر، افت کرده و از محدوده ۳.۳۴ دلار به ۱.۹ دلار رسیده است و ممکن است تا ۱.۱ دلار هم ریزش ادامهدار باشد. محدوده ۱.۱ دلار یک حمایت قوی برای خرید و ۴.۸ دلار یک مقاومت سنگین جهت فروش است که بهتر است فعلاً برای سرمایهگذاری سمت این رمز ارز نروید؛ البته از لحاظ فاندامنتال هم این شت کوین هیچ ارزندگی ندارد و در حد سرمایهگذاری با مبلغ کلان نیست!
میم کوین بنک به میزان ۳۹ درصد، فلوکی ۳۶ درصد، دوج کوین ۳۳ درصد و ژوپیتر ۳۰ درصد کاهش قیمت را در این مدت تجربه کرده اند که ۴ میم کوین و یک پروژه دارای صرافی رتبه زیر ۱۰۰ دارند و بیشترین ریزش را متحمل شدهاند. محدوده ۶۵ سنت برای توکن ژوپیتر و محدوده ۲۰ سنت هم برای دوج کوین میتواند کم ریسک باشد که در صورت رسیدن قیمت به حمایتهای گفتهشده، ممکن است فرصت خرید خوبی به وجود بیاید.
پژوهشگر بازار سرمایه: هادی بهرامی