ناترازی درآمد: بلعیدن ۶.۵ ماه فروش نفت و ورود اقتصاد دولتی به واردات انرژی
به گزارش بورسنیوز، سعید اسلامی بیدگلی کارشناس اقتصادی، با بررسی چالشهای جدی اقتصاد ایران و با اشاره به سیاستگذاریهای نادرست در سالهای اخیر، گفت : این سیاستها منجر به شکلگیری رانت در تمامی بخشهای اقتصادی کشور شده است. اسلامی بیدگلی تأکید کرد که حمایت از تولیدکنندگان با نرخ خوراک ارزان، به جای ایجاد ارزش افزوده بالا، تنها به تولید محصولاتی با ارزش افزوده پایین منجر شده است.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد که متأسفانه در سالهای گذشته، منابع کشور به درستی مدیریت نشده و به همین دلیل هیچ یک از مشکلات اقتصادی حل نشدهاند. او به ویژه بر روی مسأله نرخ بالای تورم تأکید کرد و گفت: "ما تنها کشوری هستیم که بعد از ۴.۵ دهه هنوز نتوانستهایم این مسأله را حل کنیم." او همچنین به مقایسه وضعیت ایران با کشورهای دیگر اشاره کرد و گفت: "دردناک است که کشوری مانند افغانستان که دولت و بانک مرکزی ندارد، امروز نرخ تورمش کمتر از ماست."
اسلامی بیدگلی به هزینههای بالای ناترازی انرژی در ایران اشاره کرد و گفت: "تخمین زده میشود که معادل ۶.۵ ماه از درآمد صادرات نفت برای حل ناترازی انرژی باید هزینه شود." او توضیح داد که حدود ۳ ماه از صادرات نفت برای واردات برق و ۳.۵ ماه دیگر برای حل ناترازی گاز صرف خواهد شد. این وضعیت نشان میدهد که تنها درآمد ۵.۵ ماه از صادرات نفت برای اداره کشور باقی میماند و در صورت ادامه این روند، ایران به یک واردکننده انرژی تبدیل خواهد شد.
اسلامی بیدگلی ریشه بسیاری از مشکلات کنونی را به دولتی بودن اقتصاد و دخالتهای غیرضروری دولت در حوزه انرژی نسبت داد. او با بیان اینکه "حتی اگر اداره یک شنزاری را به دولت بسپاریم، بعد از مدتی دچار کمبود شن خواهیم شد"، به وضوح نشان داد که مدیریت ناکارآمد در حوزه انرژی باعث شده است که ایران، سومین دارنده ذخایر هیدروکربوری، به یک واردکننده انرژی تبدیل شود.
او همچنین به چالشهای بازگشت ایران به بازار جهانی اشاره کرد و گفت: "کشورهای دیگر به راحتی سر مسأله بازگشت ایران توافق نخواهند کرد." پالایشگاهها و واحدهای پتروشیمی کشورهای دیگر به استفاده از نفت غیر ایرانی عادت کردهاند و این موضوع باعث میشود که بازگشت ایران به بازار جهانی دشوارتر شود.
اسلامی بیدگلی در ادامه به مشکلات موجود در بازارهای مالی اشاره کرد و گفت: "سالهاست که با کسری بودجه مواجه هستیم و امکان تحقق بودجههای عمرانی وجود ندارد." او توضیح داد که برای جبران کسری بودجه، دولت به بانکها مراجعه کرده و این بانکها نیز با ناترازی شدیدی مواجه هستند. این وضعیت باعث شده است که نرخ بهره در کشور به شدت افزایش یابد.
وضعیت بازار بدهی:
این کارشناس بازار سرمایه افزود: "در حال حاضر ۹۰ درصد بازار بدهی ما تسهیلات بوده و تنها ۱۰ درصد آن اوراق است." همچنین ۸۵ درصد تأمین مالی بازار اوراق بدهی نیز از سوی دولت و شهرداریها تأمین میشود. او تأکید کرد که خروجی این وضعیت افزایش شدید نرخ بهره بوده و نرخ تأمین مالی به ۴۰ تا بیش از ۵۰ درصد رسیده است.
اسلامی بیدگلی در پایان گفت: "برای حل مسأله نرخ بهره بالا، دولت باید سهم بخش خصوصی را از بازار بدهی پرداخت کرده و به آن پایبند باشد." او همچنین پیشنهاد کرد که دولت باید به دنبال انتشار اوراق کوتاهمدت و اوراق با نرخ شناور باشد تا بتواند شرایط اقتصادی را بهبود بخشد.
انتهای پیام