تحول در فرآیند دادرسی مالیاتی: نگاهی به تغییرات و پیشرفتها
به گزارش بورسنیوز، همواره مباحث مربوط به دادرسیهای مالیاتی یکی از چالشهای اساسی نظام مالیاتی و مودیان به شمار میرود. یکی از مشکلات عمدهای که در گذشته در این زمینه وجود داشت و موجب نارضایتی و طولانی شدن فرآیندهای دادرسی میشد، به ساختار هیئتهای حل اختلاف مالیاتی مربوط میشد. در گذشته، ممکن بود که دادرسی تنها با حضور نماینده سازمان امور مالیاتی تشکیل شود و عدم حضور نمایندگان اصناف و قاضی، غالباً منجر به صدور آرا بر علیه مودیان میشد که این موضوع نیز به نوبه خود نارضایتی و طولانی شدن روند دادرسی را به همراه داشت.
با این حال، پس از تغییرات به وجود آمده، الزامی برای برگزاری جلسات دادرسی با حضور هر سه نماینده مذکور و خود مودی ایجاد شد. همچنین، برای کاهش کمبود نمایندگان قوه قضائیه، استفاده از قضات بازنشسته نیز ممکن گردید. این تحولات موجب بهبود نسبی در روند دادرسیها شد، با این وجود هنوز مشکلاتی همچنان وجود دارد که یکی از اصلیترین آنها، تعداد بسیار زیاد پروندههای دادرسی است که هزینههای وصول مالیات را، به خصوص در شرایط تورمی، به شدت افزایش میدهد.
سیدهادی سبحانیان، رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور، در خصوص تغییرات در روند دادرسیهای مالیاتی اعلام کرد: «دادرسی آخرین پناه مودیان است». برای این که مودیان احساس کنند میتوانند حق خود را استیفا کنند، استقلال نظام دادرسی مالیاتی و ارتقاء کیفیت عملکرد آن بسیار حائز اهمیت است. به همین دلیل، یکی از جلسات ثابت ما در نظام مالیاتی، جلسات فشرده و هفتگی برای تحول در نظام مالیاتی است. در آغاز دوره جدید نظام مالیاتی، با مشکلات جدی در زمینه دادرسی مواجه بودیم و انبوهی از پروندهها در نظام دادرسی مالیاتی وجود داشت. یکی از مسائل اصلی که توجه دستگاه نظارتی را جلب کرد، مسئله دادرسی بود.
رئیس سازمان امور مالیاتی در ادامه به حجم بالای پروندههای مالیاتی معترض اشاره کرد و گفت: «تقریباً یک میلیون پرونده در حال رسیدگی و 4 میلیون پرونده نیز در صف رسیدگی قرار دارد». با مدیریت مؤثر در نظام دادرسی و ریسکهایی که انجام شد، تحول در نظام مالیاتی محقق گردید. بسیاری بر این باور بودند که این اقدام ریسک بزرگی به همراه دارد، و واقعاً همینطور بود. اما اگر بخواهم یکی از دستاوردهای نظام مالیاتی در این دوره یک ساله را بیان کنم، قطعاً تحول در نظام دادرسی یکی از این دستاوردها خواهد بود.
رئیس مرکز دادرسی مالیاتی پیش از این در خصوص افزایش تعداد آرای صادر شده در نیمه اول سال جاری گفت که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، آرای صادر شده 57 درصد رشد داشته است. این افزایش ناشی از اقداماتی نظیر طراحی الگو برای ارزیابی عملکرد مدیریتهای دادرسی و اعطای پاداش به این مدیریتها بر اساس بهبود عملکرد، برطرف کردن ایرادات سامانه جدید دادرسی و اصلاح ساختار مرکز دادرسی مالیاتی بوده است. همکاری رئیس کل و هیئت رئیسه سازمان امور مالیاتی در اجرایی شدن این اقدامات نیز نقش مهمی داشته است.
در گذشته نیز به مدیران کل امور مالیاتی اختیار کامل داده شده بود تا با بهرهگیری از ظرفیت بخشودگی جرایم قابل بخشش، به نهایی کردن پروندههای مالیاتی مودیان کوچک و خرد بپردازند. با توجه به این موارد، به نظر میرسد که اشاره رئیس سازمان امور مالیاتی به ریسک پذیرفته شده برای حل وضعیت پروندههای انبوه باقی مانده در نظام دادرسی مالیاتی، به نحوه تعیین تکلیف آنها مربوط میشود. در حقیقت، این مسئله با ارائه اختیار بخشودگی برای حل و فصل پروندههای کوچک و خرد ارتباط دارد و به این ترتیب، بخش عمدهای از پروندههایی که در مراحل مختلف دادرسی بودند، قطعی و بسته شدند.
انتهای پیام/