تأمین مالی، اولویت دولت یا رشد اقتصادی؟
به گزارش بورس نیوز، پیام الیاس کردی، کارشناس بازار سرمایه، به بررسی مهمترین فعالیتهای بازارهای سرمایه جهانی، یعنی تأمین مالی و تفاوتهای آن در ایران پرداخت و اظهار داشت: در سطح جهانی، وظیفه اصلی بازارهای سرمایه تأمین مالی است و در واقع سفتهبازی در اولویت قرار ندارد. یکی از جذابترین حوزهها برای معاملهگران و سرمایهگذاران، فعالیت در بورس و بازارهای مالی است، اما باید توجه داشت که بخش عمدهای که بازارها و کسبوکارها به آن توجه دارند، تأمین مالی است.
وی ادامه داد: در دنیای امروز، بازارهای سرمایه عمدتاً برای تأمین مالی استفاده میشوند و این در حالی است که در ایران، هنوز بخش عمدهای از بازارها به سفتهبازی و نوسانگیری متمرکز هستند. این موضوع باعث میشود تأمین مالی بهعنوان یک فعالیت کلیدی در بازار سرمایه ایران به اندازه کافی مورد توجه قرار نگیرد.
الیاس کردی با توجه به اظهارات روز گذشته وزیر اقتصاد گفت: تأمین مالی پروژهها که وزیر اقتصاد در گفتوگوی دیروز خود به آن اشاره کرد، در حال حاضر بهصورت تأمین مالی جمعی یا کراد فاندینگ و شرکتهای تأمین سرمایه انجام میشود.
این کارشناس بازار سرمایه به چالش رشد کم ارزش بازار سرمایه در سالهای اخیر اشاره کرد و گفت: ارزش کل بورس کشور با وجود رسیدن به حدود ۱۴۰ میلیارد دلار، در مقایسه با سایر بازارهای جهانی رشد مطلوبی نداشته است. ارزش کل این بازار نسبت به دیگر بازارهای مشابه رشد نکرده و نکته نگرانکنندهتر این است که بخش تأمین مالی نیز رشد مناسبی را تجربه نکرده است.
الیاس کردی با اشاره به مشکلات موجود در تأمین مالی در ایران اظهار داشت: موانع متعددی در مسیر تأمین مالی وجود دارد. یکی از بزرگترین موانع در این زمینه، نرخ بالای بهره در کشور است. بهطور خاص، در شرایط تورمی و با توجه به بالا بودن نرخهای بهره، تأمینکنندگان سرمایه به دنبال نرخهای بالاتری هستند که تولیدکنندگان قادر به پرداخت آنها نیستند. این مسئله باعث میشود تأمین مالی پروژهها و کسبوکارها با چالشهای بزرگی مواجه شوند.
وی اضافه کرد: مشکل تأمین مالی به زنجیرهای از عوامل اقتصادی برمیگردد که شامل تورم بالا، نرخهای بهره بالا و سیاستهای پولی نامناسب است. همچنین، با وجود رشد کلی بازار سرمایه در ایران، این بخش از نظر تأمین مالی نتوانسته به اندازه بازارهای بینالمللی توسعه یابد.
الیاس کردی در ادامه صحبتهای خود به عدم استقلال بانک مرکزی در اجرای سیاستهای پولی اشاره کرد و افزود: این موضوع منجر به بروز مشکلاتی در تأمین مالی شرکتها میشود.
حمایتهای دولت از بازار سرمایه
الیاس کردی با توجه به اظهارات دیروز همتی در راستای حمایتهای دولت از بازار سرمایه و چگونگی روند آن، تصریح کرد: وزیر اقتصاد تا به اینجا حمایت لازم از بازار سرمایه را داشته است. در دنیا، زمانی که صحبت از تلاش برای حمایت از بورس میشود، در واقع کمک به رونق تولید شرکتهای بورسی و افزایش ارزش نرخ ارز کشور است که منجر به رشد شرکتهای بازار سرمایه میشود.
این کارشناس بازار سرمایه افزود: در کشور، مسائلی چون ناترازی انرژی، قطعی برق و گاز در کارخانهها و قیمتگذاری دستوری، در تضاد با اظهارات وزیر اقتصاد در راستای حمایت از شرکتهای بورسی قرار دارد. بنابراین، ابتدا باید این مسائل برطرف شود تا شرکتها بتوانند تولید خود را افزایش دهند و در ادامه، وضعیت بازار سرمایه بهبود یابد.
الیاس کردی درباره حذف قیمتگذاری دستوری نیز گفت: قیمتگذاری دستوری، بهویژه در صنایع بزرگ مانند خودروسازی، یکی از مشکلات اساسی است که رشد بازار سرمایه را تحت تأثیر قرار میدهد. این مشکل نهتنها به شرکتهای بورسی بلکه به کل اقتصاد کشور آسیب میزند. برای مثال، بازار خودرو در ایران همواره تحت تأثیر قیمتگذاری دستوری بوده و به دلیل این سیاستها، ظرفیت تولید و عملکرد شرکتها بهشدت محدود شده است.
این کارشناس بازار سرمایه با تأکید بر اینکه تنها با بهبود وضعیت تولید، کاهش ریسکهای بینالمللی و اصلاح سیاستهای اقتصادی میتوان به رشد و رونق بازار سرمایه امیدوار بود، خاطرنشان کرد: بازار سرمایه در صورتی تقویت میشود که تولید در کشور بهبود یابد و ریسکهای بینالمللی کاهش یابد. اگر این تغییرات در سطح اقتصاد کلان اتفاق بیفتد، بازار سرمایه بهطور طبیعی رشد خواهد کرد و نیازی به حمایتهای دستوری نخواهد بود.
انتهای پیام/