سودسازی دیران در گرو پاییز
بورس نیوز:
شرکت ایران دارو یکی از با سابقهترین شرکتهای داروسازی کشور است که در سال ۱۳۴۳ با نام سیانامید کی بی سی تاسیس شد و در سال ۱۳۶۱ به ایران دارو تغییر نام داد. همچنین شرکت در سال با نماد دیران در بور عرضه شد. این شرکت از زیر مجموعههای گروه دارویی سبحان میباشد. ترکیب سهامداری شرکت به ترتیب زیر است:
اما در سالهای اخیر شرکت اوضاع نابسامانی داشته و لحظات بحرانی را پشت سر گذاشته است و در ۹ ماهه ابتدایی امسال این بحرانها به اوج خود رسیده است. سال مالی شرکت منتهی به ۳۰ آذر است و اگر سری به گزارشات ۳ ماهه شرکت از زمستان ۱۴۰۱ تا انتهای تابستان ۱۴۰۲ بزنیم به جدول زیر خواهیم رسید:
اما از جدول فوق چه مطالبی دستگیر ما خواهد شد؟
۱- بهترین فصل شرکت در ۱۱ فصل اخیر زمستان ۱۴۰۰ است و بعد از ان شرکت یک روند نزولی مداوم در سودسازی را طی کرده است.
۲- بهترین سال در ۳ سال اخیر مربوط به سال مالی منتهی به آذر ۱۴۰۲ است که شرکت سود ۹۲۷ میلیارد تومانی را محقق کرده است.
۳- شرکت در فصول بهار و تابستان امسال افت فاحشی در سوداوری داشته است و حتی به زیان دهی رسیده است، در بهار زیان ۱۹۰ میلیارد تومانی و در تابستان زیان ۲۹ میلیارد تومانی را محقق کرده است.
۴- زیان دهی فصول بهار و تابستان باعث شده است که مجموع سود ۹ ماهه امسال به ۳ میلیارد تومان برسد، که در مقایسه با ۹ ماهه سال ۱۴۰۲ و سال ۱۴۰۱ با ۷۲۲ و ۴۲۴ میلیارد تومان سود عدد بسیار ناچیزی است.
۵- حاشیه سود شرکت نیز یک روند نزولی مداوم را طی کرده است. حاشیه سود عملیاتی از ۴۲ درصد در زمستان ۱۴۰۰ به ۳ و ۱۸ درصد در بهار و تابستان ۱۴۰۳ رسیده است. حاشیه سود خالص نیز از ۲۳ درصد به منفی ۱۴ و منفی ۳ درصد افت کرده است.
۶- نهایتا سودسازی سال جاری در گرو گزارش ۱۲ ماهه و عملکرد فصل پاییز است، اگر بنا باشد پاییز نیز مانند بهار و تابستان باشد، با توجه به سود اندک ۳ میلیارد تومانی در ۹ ماهه شرکت در مجموع گزارش سالانه زیان ده خواهد شد. اما بارقههای امیدی در نرخهای فروش دیده میشود که شاید باعث شود گزراش خوبی را در پاییز شاهد باشیم و شرکت سودده باقی بماند.
۷- البته سوددهی شرکت به معنای عملکرد خوب آن نیست و تنها یک فاکتور بسیار جزئی است و ارقام سود شرکت باید بسیار بیشتر از اینها باشد تا سهام آن به حد ارزندگی برسد.
روزنههای امید در پاییز با گزارشات ماهانه
اگر سری به گزارشات ماهانه شرکت بزنیم، در ۲۰ ماه اخیر شرکت همواره افت در مقدار تولید و فروش داشته است و در ماههای اخیر به حداقل مقدار خود در این ۲۰ ماه رسیده است. در نمودارهای زیر مقدار تولید و فروش شرکت در ۲۰ ماه اخیر را مشاهده میکنید:
روند نزولی تولید و فروش شرکت را به وضوح در تصاویر مشاهده میکنید. اما علیرغم کاهش در تولید با گرفتن مجوز افزایش نرخ در محصولات و حذف ارز رانتی نیمایی شاهد افزایش مبلغ فروش شرکت و افزایش درامد شرکت بودیم، که در ادامه روند درآمد شرکت را در ۲۰ ماه اخیر مشاهده خواهید کرد:
این افزایش در درآمد شرکت کمی اکید را در سهامدارن شرکت زنده نگه داشته است که در مجموع شرکت در سال جاری سودده باقی بماند. اما نکات مهم دیگری در نمودارهای تولید و فروش و درامد به چشم میخورد:
۱- افت تولید شرکت به شدت توی ذوق میزند و البته این افت باعث ایجاد یک چرخه شده است. شرکت به دلیل افزایش هزینه و زیان دهی توان تولید بیشتر و تهیه مواد اولیه بیشتر ندارد و به اجبار تولید را کاهش میدهد. در نتیجه کاهش تولید درآمد کاهش بیشتری داشته و زیان شرکت تشدید میشود.
۲- شرکت باید از افزایش درآمد پیش آمده حداکثر استفاده را کرده و مجددا تولید را به سطوح قبلی بازگرداند تا بتواند در ادامه هم سودسازی خود را افزایش دهد.
البته درد و مشکل دیران مختص به اسم شرکت نیست و مشکل مشترک تعداد زیادی از نمادهای گروه دارویی است، دولت و وزارت بهداشت باید یک فکر اساسی به حال این شرکتها کند وگرنه در ادامه با مشکلات شدیدی در حوزه تامین دارو و کمبود دارو مواجه خواهیم شد. نمیشود مواد اولیه و حقوق پرسنل و هزینهها را افزایش داد ولی در مقابل قیمت فروش محصولات را ثابت نگه داشت و انتظار داشت تولید کننده با همان ظرفیت و توان قبلی به تولید ادامه دهد.
نویسنده: فرید عباسی