بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
سه‌شنبه ۲۳ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۰:۱۶

چرا ایران به عنوان قدیمی‌ترین کشور جهان شناخته می‌شود؟

چرا ایران به عنوان قدیمی‌ترین کشور جهان شناخته می‌شود؟
نخستین گام برای تعیین قدیمی‌ترین کشورهای جهان این است که دقیقاً مشخص شود چه چیزی به عنوان یک کشور شناخته می‌شود. دولت‌شهرهای اولیه مانند «اور»، «اوروک»، «آتن»، «رم» و «چیچن ایتزا» در زمان خود بسیار قدرتمند و تأثیرگذار بودند، اما آن‌ها به شکلی که امروز کشورها را در نظر می‌گیریم، کشور نبودند.
کد خبر : ۲۹۰۶۸۴
نویسنده :
مینا علیزاده

به گزارش بورس‌نیوز، تعیین قدمت یک کشور به دلیل وابستگی به عوامل مختلف، کار آسانی نیست. با این حال، ایران از دو زاویه به عنوان یکی از کهن‌ترین کشورهای جهان شناخته شده است.

اولین قدم برای شناسایی قدیمی‌ترین کشورهای دنیا این است که مفهوم کشور به درستی تعریف شود. دولت‌شهرهای اولیه مانند «اور»، «اوروک»، «آتن»، «رم» و «چیچن ایتزا» در زمان خود تأثیر زیادی داشتند، اما به شکل امروزی که ما کشور را می‌شناسیم، نمی‌توان آنها را کشور به حساب آورد. 

امپراتوری‌های بزرگی که این دولت‌شهرها را تحت کنترل داشتند، مانند امپراتوری «روم» در اروپا و سلسله «هان» در آسیا نیز از نظر تعریف کشور به شمار نمی‌روند. با این حال، کشورهای جدید می‌توانند از ویرانه‌های یک امپراتوری متلاشی‌شده به وجود آیند.

در دنیای مدرن، کشورهای جدیدی هنوز در حال شکل‌گیری هستند. این پدیده معمولاً زمانی رخ می‌دهد که یک قلمرو از یک کشور موجود جدا می‌شود؛ مانند زمانی که اتحاد جماهیر شوروی در سال‌های ۱۹۸۸ تا ۱۹۹۲ به ۲۵ قلمرو کوچک‌تر تقسیم شد و ۱۵ سرزمین به کشورهای مستقل تبدیل شدند. 

تعیین تاریخ تولد کشورها کار دشواری است، به خصوص در مورد کشورهای با قدمت زیاد. برای مثال، در خصوص «مصر» سوال مطرح می‌شود که آیا این کشور در سال ۱۹۲۲، که بریتانیا آن را به عنوان یک کشور مستقل به رسمیت شناخت، تأسیس شده است؟ یا در سال ۹۶۹ میلادی، زمانی که خلافت فاطمیان این سرزمین را فتح کرد و قاهره را به عنوان پایتخت تاسیس نمود؟ یا در سال ۳۱۰۰ پیش از میلاد، که نخستین فرعون، مصر علیا و سفلی را متحد کرد و سلسله اول را پایه‌گذاری کرد؟

به‌طور مشابه، «چین» به عنوان زادگاه یکی از قدیمی‌ترین تمدن‌ها با شواهدی که به ۷۰۰۰ سال پیش از میلاد بازمی‌گردد، به همین پیچیدگی‌ها دچار است. تاریخ اولیه چین شامل سلسله‌های مختلفی است که در آن یک جنگ‌سالار یا پادشاه منطقه‌ای را فتح کرده و سپس خود نیز توسط دیگری فتح می‌شد. 

به همین دلیل، بسیاری از مورخان معتقدند که چین به عنوان یک کشور تا سال‌های ۱۹۱۱-۱۹۱۲ شکل نگرفته است. با این حال، برخی این تاریخ را به سال ۱۹۴۹ میلادی عقب می‌کشند، زمانی که جنگ داخلی چین به پایان رسید و جمهوری دموکراتیک خلق چین تأسیس شد.

کشورهایی دیگر که شواهدی از سکونت مدرن از آنها به جا مانده است شامل «یونان» و «هند» هستند که هر کدام قدمت قابل توجهی دارند. حتی کشورهای جوان‌تر مانند «ایالات متحده آمریکا» نیز در تاریخ تولد خود پیچیدگی‌هایی دارند.

با توجه به چنین چالش‌هایی، هر فهرست از قدیمی‌ترین کشورهای دنیا بسته به تعریف فرد از تولد کشور ممکن است تغییر کند. براساس اطلاعات منتشر شده از سوی وب‌سایت «WorldPopulationReview»، اگر آغاز یک کشور را تاریخی در نظر بگیریم که نخستین شواهد از یک دولت سازمان یافته وجود دارد، «ایران» به عنوان کهن‌ترین کشور شناخته می‌شود.

بر اساس تاریخ اولین دولت‌شهر شناخته شده، فهرست کهن‌ترین کشورهای جهان به شرح زیر است:

۱. ایران - ۳۲۰۰ سال قبل از میلاد

۲. مصر - ۳۱۰۰ سال قبل از میلاد

۳. ویتنام - ۲۸۷۹ سال قبل از میلاد

۴. ارمنستان - ۲۴۹۲ سال قبل از میلاد

۵. کره شمالی - ۲۳۳۳ سال قبل از میلاد

۶. چین - ۲۰۷۰ سال قبل از میلاد

۷. هند - ۲۰۰۰ سال قبل از میلاد

۸. گرجستان - ۱۳۰۰ سال قبل از میلاد

 

در رویکردی دیگر، فهرست کهن‌ترین کشورهای جهان بر اساس تاریخ استقلال به این صورت است:

۱. ایران - ۲۶۰۰ سال قبل از میلاد

۲. هند - ۲۵۰۰ سال قبل از میلاد

۳. چین - ۱۶۰۰ سال قبل از میلاد

۴. تایوان (مشترک با چین) - ۱۶۰۰ سال قبل از میلاد

۵. ژاپن - ۶۶۰ سال قبل از میلاد

۶. چین - ۲۲۱ سال قبل از میلاد

۷. الجزایر - ۲۰۲ سال قبل از میلاد

۸. سن مارینو - ۳۰۱ میلادی

۹. فرانسه - ۸۴۳ میلادی

۱۰. اتریش - ۹۷۶ میلادی

 

شهرهای قدیمی مانند دمشق در سوریه که قدمتی به اندازه ۱۰ هزار سال قبل از میلاد دارند، نیز از دیگر شواهد تمدن‌های باستانی به شمار می‌روند. 

به همین صورت، دیگر شهرهای باستانی مانند اریحا در کرانه باختری و پلوودیو در بلغارستان و شوش در ایران نیز نمایانگر تاریخ کهن سکونت انسان‌ها در این مناطق هستند.

 

 

انتهای پیام/

اشتراک گذاری :
ارسال نظر