ضرورت پرهیز از تکرار اشتباهات گذشته در سیاستهای مالی/ عدم مجوز قانونی برای انتشار گواهی سپرده سکه به بانک

به گزارش بورس نیوز، علی اسکینی به توضیحاتی درباره عرضه اوراق بهادار پرداخت و گفت: این اقدام، از جمله گواهیهای سپرده کالایی، در حوزه مسئولیت بورس قرار دارد. او اشاره کرد که بانک مرکزی، به عنوان نهاد ناظر بازار سرمایه، مجوز لازم برای انتشار گواهی سکه را دریافت نکرده و به همین دلیل این کار از نظر قانونی معتبر نیست.
این کارشناس بازار سرمایه، اقدام بانک مرکزی برای انتشار اوراق بهادار را به عنوان موازیکاری و ایجاد اختلال در فضای سرمایهگذاری ارزیابی کرد. اسکینی تصریح کرد: سالهاست که گواهیهای سپرده کالایی در بورس کالا منتشر میشود و ایجاد یک بازار موازی، علاوه بر غیرقانونی بودن، میتواند به سردرگمی سرمایهگذاران و اتلاف انرژی و سرمایههای ملی منجر شود.
او اضافه کرد: اقدام بانک مرکزی در عرضه گواهی سپرده سکه، با قوانین موجود کشور مغایر است و میتواند چالشهای جدی در حوزههای نظارتی و اقتصادی ایجاد کند، به نوعی که این عمل شبیه به اختراع دوباره چرخ است.
مدیر سرمایهگذاری تامین سرمایه نوین همچنین به تجربیات بورس کالا در زمینه گواهیهای کالایی اشاره کرد و گفت: آثار منفی ناشی از خروج خودرو از بورس کالا و توزیع رانت در میان دلالان کاملاً مشهود بود.
اسکینی توضیح داد: تجربه نشان میدهد که هرگونه خروج کالا از بورس کالا به چالشهایی منجر میشود. در زمان عرضه خودرو در بورس، قیمتها کنترل شده و ۱۶ هزار میلیارد تومان از رانت توزیع شده کاهش یافته بود، همچنین این اقدام به افزایش درآمدهای مالیاتی و سود خودروسازان و به نفع مصرفکنندگان واقعی منجر شده بود.
او ادامه داد: از سال ۹۷ که خودرو مشمول قیمتگذاری شد، تا قبل از سال ۱۴۰۳، دلالان بازار حدود ۱۳ میلیارد دلار از حساب خودروسازان برداشت نمودهاند که میتوانست دولت از این محل به واسطه عوارض و مالیات، حدود ۵ تا ۶ میلیارد دلار درآمد کسب کند.
اسکینی همچنین به برنامه احمد میدری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، برای واگذاری مدیریت پتروشیمیهای زیرمجموعه شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی (شستا) به هلدینگ خلیجفارس و تاثیر آن بر صنعت پتروشیمی و بازار سرمایه اشاره کرد. او بیان داشت که هلدینگ خلیجفارس بزرگترین هلدینگ تخصصی پتروشیمی است و این واگذاری میتواند فضای بهتری با تجمیع توانمندیها و افزایش بهرهوری در این صنعت به وجود آورد.
او اضافه کرد: با تجمیع زنجیره خرید و فروش پتروشیمیها در یک هلدینگ، انتظار میرود سایر شرکتهای پتروشیمی نیز تحت تأثیر قرار بگیرند. در سطح جهانی، فروشها معمولاً از طریق هلدینگها انجام میشود و شرکتها نیز از طریق همین هلدینگها شناسایی میشوند.
اسکینی در پایان تاکید کرد که با وجود ابهامات در جزئیات انتقال این مدیریت، باید منتظر ماند و دید که شستا و هلدینگ خلیجفارس بر اساس چه توافقاتی این انتقال را انجام خواهند داد.
انتهای پیام/